Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Maajid Nawaz (bildet) ville ha tapt hvis det hadde blitt en rettssak ut av dette, mener Ken White. Foto: TEDxBrighton

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2018 kl 21:32

I går skrev vi at den britiske liberale islamkritikeren Maajid Nawaz har inngått et forlik med Southern Poverty Law Center (SPLC), der sistnevnte har gått med på en uforbeholden unnskyldning og en oppreisning på mer enn 27 mill. kroner (3,4 millioner dollar).

I 2016 publiserte SPLC en liste over «anti-muslimske ekstremister», ment som en advarsel til omverdenen om individer eller organisasjoner som går for langt i sin islamkritikk. Nawaz var en av navnene på lista (som førøvrig nå er fjernet fra nettet).

Nawaz, som selv er praktiserende muslim og som ved mange anledninger har protestert mot høyreradikalt muslimhat, mente det var dypt urimelig at han skulle stå på en slik liste.

Han startet en innsamlingsaksjon for å kunne saksøke SPLC for injurier. På mandag ble det kjent at SPLC har gått med på et forlik der Nawaz, og tenketanken Quilliam han er tilknyttet, får over 27 millioner kroner i erstatning pluss at SPLC publiserer en uforbeholden unnskyldning.

Beskyttet av ytringsfriheten

Forliket aktualiserer et annet tema som mange er opptatt av, nemlig ytringsfriheten – at man skal kunne framsette frimodige ytringer uten frykt for straff. I et samfunn der man for enkelt kan saksøke hverandre for injurier og få erstatninger av denne typen, blir det etterhvert risikabelt å si meningen sin.

I USA er ytringsfriheten grunnlovsfestet i det første grunnlovstillegget.

Den amerikanske borgerrettighetsadvokaten Ken White er bekymret for hva forliket mellom Nawaz og SPLC vil ha å si for ytringsklimaet i USA.

Han peker på at ett av de mest grunnleggende prinsippene i den amerikanske injurielovgivingen, er at skjønnsbaserte meningsytringer, uansett hvor tåpelige og urimelige de måtte være, ikke kan være injurierende i seg selv. Det er kun falsifiserbare faktapåstander, eller ytringer som impliserer slike faktapåstander, som kan være injurierende.

– For eksempel, hvis jeg skriver «se hva denne fyren skrev, han er en hykler», så kan ikke dette være injurierende pr. definisjon ettersom det er en mening basert på en åpen kilde, skriver White på bloggen Popehat.

Sensur av meninger

White mener SPLC ikke burde ha gått med på et forlik. Med utgangspunkt i at meningsytringer pr. definisjon ikke kan være injurierende, er han sikker på at SPLC ville ha vunnet en rettssak om dette og at Maajid Nawaz og Quilliam hadde blitt sittende med regningen.

– SPLCs liste over «anti-muslimske ekstremister» er en klassisk meningsytring basert på åpne kilder. Det er SPLCs mening at visse mennesker passer til en slik beskrivelse. Slike meningsytringer er utvilsomt beskyttet av ytringsfriheten, skriver White.

Advokaten legger ingenting imellom når det gjelder hvor urimelig det var av SPLC å sette Nawaz på lista, men mener likevel dette blir irrelevant.

– Det er lov til å framsette dumme, urimelige og krenkende meninger. Konklusjonen til SPLC er urimelig, sneversynt og framsatt i ond tro, men den er altså utvilsomt beskyttet av ytringsfriheten, skriver han.

White setter pris på at SPLC har innrømmet feilene sine, men vil ikke være med på å feire at de har blitt truet til å gå med på et forlik som fremmer sensur.

– Hvis vi i stigende grad begynner å saksøke hverandre for meningene våre, fremmer vi sensur. Det er direkte ødeleggende i de polariserte tidene vi lever i. Det burde ikke minst Nawaz vite, som selv har blitt utsatt for sensurforsøk, skriver White.

Han har rett og slett problemer med å forstå hvorfor SPLC har gått med på dette, og spekulerer i mulig årsaker i artikkelen.

60 andre vurderer søksmål mot SPLC

Det ser ut til at Ken Whites bekymring ikke er grunnløs. Den konservative amerikanske nettavisa PJ Media meldte i går at rundt 60 organisasjoner som SPLC tidligere har beskyldt for å være «hatgrupper» og lignende, vurderer søksmål.

– Forliket SPLC har inngått med Majiid Nawaz har inspirert mange til å prøve det samme, sier Mat Staver fra Liberty Counsel til PJ Media.

Advokatfirmaet Clare Locke, som representerte Nawaz, har spesialisert seg på injuriesøksmål. På nettsidene sine omtaler de ytringsfriheten som et «hinder som må overvinnes» for saksøkere i injuriesaker.

Advokatfirmaet har en lang rekke injuriesøksmål gående mot amerikanske medier – saker det vil bli enklere å vinne hvis president Donald Trump får gjennomslag for å gjøre det enklere å saksøke mediene for injurier.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...