Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Seiret: Maajid Nawaz har vunnet sin kamp mot Southern Poverty Law Center, etter at borgerrettighetsorganisasjonen førte ham opp på en liste over anti-muslimske ekstremister. Foto: eregis/Wikipedia commons

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Southern Poverty Law Center inngår forlik med Maajid Nawaz

- Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 19.06.2018 kl 16:38

Den amerikanske borgerrettshetsorganisasjonen Southern Poverty Law Center (SPLC) har inngått forlik med og kommet med en uforbeholden beklagelse til den britiske aktivisten Maajid Nawaz og organisasjonen han fronter, antiislamistiske The Quilliam Foundation, etter at SPLC i 2016 inkluderte organisasjonen på en liste over anti-muslimske ekstremister, sammen med blant annet Pam Geller, Frank Gaffney, men også Ayaan Hirsi Ali.

Millionerstatning

Som del av forliket skal SPLC betale Quilliam Foundation 3,375 millioner amerikanske dollar (over 27,5 millioner norske kroner) som skal gå til deres arbeid mot antimuslimske holdninger og arbeid mot ekstremisme.

I beklagelsen, ført i pennen av SPLC-leder Richard Cohen, skriver SPLC at gitt deres forståelse av Nawaz og Quilliams holdninger var det SPLCs oppfatning at det var rimelig å inkludere dem på det tidspunktet A Journalist's Manual: Field Guide to Anti-Muslim Extremists (er nå tatt ned fra nett) ble publisert.

– Men etter å ha fått en dypere forståelse for deres syn og etter å ha hørt fra andre som vi har stor respekt for, innser vi at det var galt av oss å inkludere Nawaz og Quilliam i feltguiden i første omgang, skriver Cohen.

Anerkjenner arbeid

SPLC skriver at organisasjonen ble kontaktet av menneskerettighetsadvokater knyttet til FN, som argumenterte for at Nawaz' arbeid mot ekstremisme var en parallell til det det arbeidet SPLC har drevet.

– Selv om vi har problemer med noen av standpunktene som Nawaz og Quilliam har tatt, anerkjenner vi at de gitt et viktig bidrag til arbeidet for å promotere pluralisme og at de absolutt ikke er anti-muslimske ekstremister, skriver SPLC.

Rekker ut hånd

Majiid Nawaz har kommentert beklagelsen på Twitter. Her takker han sine støttespillere og rekker ut en hånd til SPLC:

– Jeg vil invitere SPLC til om å bli med oss i Quilliam og arbeide sammen med oss og utfordre islamisme og anti-muslimske fordommer hvor enn vi finner det!

Nawaz sendte også et stikk til den politiske venstresiden, som han i utgangspunktet betrakter seg selv som en del av:

– Altfor lenge og i altfor stor grad har venstresiden – mange på venstresiden – forsøkt å stoppe all kritikk av og debatt om islam, særlig fra muslimske stemmer innenfra muslimske miljøer. La dette være en leksjon for oss alle og få oss til å jobbe sammen for å utfordre trippel-trusselen vi står overfor: fra høyreekstremisme, fra venstreekstremisme og fra himmelen overfor – islamistisk ekstremisme. Jeg inviterer SPLC til å stå sammen med Quilliam – i solidaritet – mot all form for ekstremisme! skriver Nawaz.

Troende eks-ekstremist

Muslimske Maajid Nawaz er en av tre tidligere ekstremister som sammen stiftet tenketanken Quilliam Foundation i 2007.

I likhet med de to andre, Ed Husain og Rashad Zaman Ali, var Nawaz tidligere medlem av den ekstremistiske islamistgruppen Hizb ut-Tahrir. Ed Husain ga i 2007 ut boka The Islamist: Why I Joined Radical Islam in Britain, WHat I Saw Inside and Why I Left (på norsk i 2009), hvor han beskriver ekstreme organisasjoner som Hizb ut-Tahrirs rekruttering av unge muslimer i London på begynnelsen av 1990-tallet.

Nawaz ble fengslet og dømt i Egypt som følge av sitt engasjement i Hizb ut-Tahrir, og under oppholdet der tok han gradvis et oppgjør med islamismen som politisk ideologi, samtidig som han beholdt sin muslimske tro.

Quilliam kaller seg antiekstremistisk og arbeider hovedsakelig som lobbyist overfor myndigheter, institusjoner og media for å skape oppmerksomhet omkring trusselen fra islamisme, samtidig som de ønsker å støtte opp om de moderate muslimske stemmene.

Nawaz oppfattes som en kontroversiell figur av mange og får kritikk både fra venstre- og høyresiden i politikken.

Muhammed-karikatur

Southern Powerty Law Center er en amerikansk borgerrettsorganisasjon som har vunnet en rekke juridiske kamper mot rasistiske hvit makt-grupper etter starten som et advokatkontor for borgerrettigheter i 1971.

Etterhvert har SPLC utvidet arbeidet til å inkludere kamp mot institusjonelt raseskille og diskriminering, soningsforhold i fengsel, diskriminering basert på seksuell legning, rettigheter for illegale immigranter, samt mot konstitusjonsstridig sammenblanding av stat og kirke i USA.

SPLC har også kartlagt hat-grupper og ekstremistorganisasjoner. I 2016 publiserte de en liste over 15 anti-muslimske ekstremister, hvorav inkludert Maajid Nawaz og Quilliam Foundation.

Blant årsakene til at den selverklærte muslimen Nawaz er inkludert på listen, er at han har twitret en Muhammed-karikatur og at han skal ha ønsket lovforbud mot niqab. Det siste nekter han selv for; han ønsker en politikk mot niqab, ikke et forbud.

At Nawaz og Quilliam havnet på en slik liste har medført at SPLC er blitt sterkt kritisert fra en rekke i utgangspunktet sympatisk innstilte personer. Maajid Nawaz og Quilliam hadde mange støttespillere da de saksøkte SPLC. På hjemmesiden har Nawaz samlet inn penger til søksmålet mot «#regressiveleft». Forliket som er inngått innebærer altså at Quilliam skal motta drøyt 27 millioner kroner til sitt arbeid.

Men hvor lurt var det i det store bildet å saksøke SPLC, og hvor lurt var det av SPLC å inngå forlik som innebærer utbetaling av flere millioner? Les noen interessante betraktninger fra kommentator David A. Graham i det amerikanske magasinet The Atlantic.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...