ANNONSE
Annonse

Andrine Løvvold Kristoffersen (16) fra Tromsø er bannerbærer under Tenketorget: – Jeg står her for å sette fokus på kritisk tenking i dag. Foto: Aslaug Olette Klausen

- HU er verdens beste organisasjon for ungdom!

Engasjement, godt sosialt miljø, fellesskap og kunnskap – det er hva ungdom finner i Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon. Andrine Løvvold Kristoffersen (16) kom helt fra Tromsø til Oslo for å være med på vårseminar og kampanjestart.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Det er hektisk, oppglødd stemning på Ellingsrudåsen skole i Oslo. I gymsalen, som for anledningen fungerer som sovesal, ligger soveposene mer eller mindre oppredd. Ungdommer står og henger rundt i bevegelige klynger, der det tilsynelatende er like lett å komme inn som å gå ut av og over i en ny gruppering.

Rundt 70 unge humanister er samlet for vårseminar. Fredagen gikk med til foredrag om overvåkingssamfunnet. Lørdag tidlig ettermiddag er det litt pause fra overvåkingssamfunnet for å la startskuddet gå for kampanjen Tenkekassa. En verktøykasse der ungdom kan finne gode verktøy for kritisk tenkning. Da Fri tanke kommer til skolen er det lunsj, før ungdommene skal preppes for demonstrasjon på Youngstorget.

Produksjon av Tenketorg-banner inngår som del av aktiviteten på vårseminaret. Foto: Iver Daaland Åse

– Det flotte miljøet i organisasjon er viktig, og så står vi for mye bra. Sånn som denne kampanjen; i tillegg til en livssynsnøytral skole, og i fjor på denne tiden skrev jeg flere leserinnlegg for kampanjen om en bedre seksualundervisning, forteller Iver Daaland Åse (16).

Iver ble medlem i Humanistisk ungdom (HU) etter HU-sommerleiren i 2015. En leir han meldte seg på etter det han kaller god reklame, da han tidligere samme år konfirmerte seg humanistisk. I første omgang var det vannkrig som appellerte. Engasjerte venner var det som overbeviste ham om også å bli aktivt medlem. I dag er han nestleder i lokallaget i Sør-Trøndelag og har det siste året også sitte i sentralstyret.

Naturlig engasjement

– Jeg tror vi må gjøre det beste ut av det vi har og leve i nuet, sier Iver Daaland Åse (16), som ble medlem i HU etter konfirmasjon og sommerleir. Her med gode venner i HU. Foto: Humanistisk Ungdom

De overnevnte sakene er også sakene han selv brenner mest for.

– En skole som ikke er livssynsnøytral blir ikke inkluderende nok. En skole som sorterer folk ut fra livssyn, hva elevene tror eller ikke tror på, blir rett og slett for dumt. Variasjonen er kommet så langt at skolene ikke bør forskjellsbehandle noen, slår han fast.

– Humanisme for meg er troen på at menneske har kontroll over seg selv. Du bestemmer selv hvor mye du ønsker deg av livet, og jeg tror på et liv før døden, ikke investering i et etterliv. Jeg tror vi må gjøre det beste ut av det vi har og leve i nuet. Det høres sikkert hipster ut, men man kan komme langt med lite.

Selv kaller han seg heldig. Han har med ett unntak møtt en inkluderende skole. Engasjementet hans er imidlertid sterkt for andre som ikke er like heldige. Leserinnleggene de siste par årene har blitt mange. De fleste av dem omhandler barn og unges rettigheter.

– Engasjementet faller meg naturlig. Jeg har hatt folk rundt meg som har oppfordret meg til å brenne for det jeg liker og til å stå opp for det jeg er interessert i. Det føler jeg at jeg har levd opp til.

Gode diskusjoner

På HUs vårseminar har han hatt ansvar for to kurs for de andre deltakerne, ett skoleringskurs og ett for å bedre verveferdighetene. I tillegg flyr han rundt og tar bilder. Flere av dem ser du i saken her.

– Dette handler om de fantastiske folkene og stemningen som er her og den gode informasjonen vi får. Eirik Newth snakket om overvåking. Det var veldig interessant. Våre foredrag pleier å være det. Det er tema vi lett føler tilknytning til, og har nytte av, sier han.

– Vi har et veldig godt diskusjonsklima. Vi kan diskutere heftig, men likevel skilles som de beste venner. Det blir gode diskusjoner, og et godt miljø.

Overvåkingssamfunnet var tema på Humanistisk Ungdoms vårseminar sist helg, der blant annet forfatter Eirik Newth ga ungdommene innføring i både for og imot overvåking. Foto: Iver Daaland Åse

Ikke få panikk!

I matsalen står Humanistisk Ungdoms kommunikasjonsmedarbeider Helle Gannestad og generalsekretær Astri Sjoner på scenen. På Powerpointpresentasjonen bak dem står det avslutningsvis med store bokstaver, flere ganger: «Ikke få panikk!» Armbevegelsene er store, betryggende og humørspredende. Budskapet går inn, nervøsitet er langt mindre synlig i ungdomsfjesene, snarer er det spenning og iver. Alle er klare for å demonstrere, stille, med egne ferdigskrevne plakater.

Turen ned til Oslo sentrum går med t-banen. Alle har fått utdelt reisekort av HUs økonomileder Kristoffer Stokkeland. Han har sammen med de to i administrasjonen, Astri Sjoner og Helle Gannestad, arbeidet mye med planleggingen av kampanjen. De sitter sammen på banen, mens leder Arnlaug Høgås Skjæveland sitter midt blant ungdommen.

Humanistisk Ungdoms leder, Arnlaug Høgås Skjæveland, og HU-medlemmer på vei til Oslo sentrum og Youngstorget for å lage Tenketorg 1. april. Foto: Aslaug Olette Klausen

HU-ansatte og sentralstyremedlemmer følger uansett med på at kort er stemplet riktig, følger løpende ungdom til og fra billettautomaten, som ikke var like intuitiv for alle tilreisende. Ledere er foran og bak for at alle kommer seg av på Jernbanetorget, og går i samlet flokk opp til møtepunktet ved fonten, der kommunikasjons-Helle gir instruksjoner til lydhøre ungdommer.

En strålende dag for kritisk tenkende

Men hvorfor er det akkurat denne lørdag de skal formidle budskap som:

  • «Kondomen er for liten»
  • «Æ kom med storken»
  • «Det er sant fordi mamma sa det»

– 1. april er jo narring det gøyeste man kan gjøre. Men samfunnet har tydeligvis behov for mer kritisk tenkning. Tegn i tiden er falske nyheter og de enorme summene mange bruker på alternativ medisin. Vi trenger derfor mer kritisk tenkning for å ha gode offentlige samtaler, sier Kristoffer Stokkeland.

– Vi trenger mer kritisk tenkning for å ha gode offentlige samtaler, sier Kristoffer Stokkeland, økonomileder i Humanistisk Ungdom og en av de sentrale planleggerne av kampanjen. Foto: Aslaug Olette Klausen

Og får å få flere til å tenke kritisk har HU altså laget kampanjen Tenkekassa. Navnet er inspirert av ordet verktøys overførte betydning, kan Helle fortelle, og tanken bak kampanjeformen var å lage noe unge mennesker, helt ned i 14-årsalderen, kan bruke til kritisk tenkning.

– Det viktigste verktøyet er vernemasken. Den er et skjold mot all informasjon som treffer oss daglig. Den skal hindre at påstanden du hører trenger for langt inn i tankene dine før du har fått sjekket den. Når du har på den kan du bruke de andre verktøyene.

Flyter på godt forarbeid

Hun gjentar Kristoffers ord: «1. april er en strålende dag for kritiske tenkere». Kampanjen skal imidlertid vare hele måneden. Demonstrasjonen fungerer også som et avbrekk fra helgens øvrige tema, og som et frampeik mot sommerleiren. Der vil temaet være nettopp kritisk tenkning.

– Det viktigste denne helgen er at ungdommene har det helt kanon og får lyst til å komme tilbake på sommerleiren. Så kan vi voksne slite oss ut, ler Helle, 25 år.

– Hva gjør dere for at det sosiale skal fungere?

– Tidligere jobbet vi ekstremt mye med det. Vi hadde tydelige tiltak som skulle sørge for at alle ble inkludert. Og så har det bare slått rot, fordi folk ble møtt godt og fortsetter å møte andre på samme vis. Nå kan vi nesten flyte på det, forteller Kristoffer, som for øvrig så langt er eneste kandidat til ledervalget på Humanistisk Ungdoms årsmøte i begynnelsen av mai.

Verdt å sove på gulvet for

Det sosiale er også det første Andrine Løvvold Kristoffersen (16) fra Tromsø trekker frem når hun skal fortelle hvorfor hun er i på seminar. Hennes jobb under markeringen er bannerbærer.

– Jeg står her for å sette fokus på kritisk tenking i dag. Du har sosiale medier, og i det globale samfunnet er det viktig ikke å stole blindt på alt og alle.

– Jeg har sovet på gulvet i natt, siden det ble litt langt å drasse liggeunderlaget med fra Tromsø. Men det er verdt det når jeg kan stå her og vise hva vi jobber for. Det er gøy!

Verdens beste ungdomsorganisasjon

– For meg er humanisme det å bruke og lære seg de viktige tingene i livet tidlig. Det handler om kritisk tenkning, etikk og gode livsverdier, sier Andrine Løvvold Kristoffersen (16). Foto: Aslaug Olette Klausen

Hun ble, i likhet med Iver, medlem etter å ha deltatt på Humanistisk Ungdoms sommerleir. Hun kjente ingen, og var litt skeptisk, men opplevde å bli tatt godt imot, og hun fikk venner for livet. I hjembyen er det ikke noe lokallag, men hun er nå aktiv i HU som medlem i organisasjonens sentralstyre.

– HU er verdens beste organisasjon for ungdom. Folk er så åpne og inkluderende, og det er så lett å være med. Seminarene og sommerleir gjør det bare bedre. Man skaper en møteplass for folk som er politisk engasjerte, og har samme livssyn.

Ønsket om et lokallag er derfor sterkt, og kanskje også enda sterkere når hun er på seminaret. Hun blir påminnet hvor gøy det er å være samlet med likesinnede. Årsaken til at det er vanskelig handler også om hvor mange som flytter for å studere.

– Det er kjempeherlig å være her nå. Oslo er favorittbyen, og jeg får være sammen med noen av mine beste venner. Det er helt fantastisk. Og så lærer man så sykt mye. Det er også artig, sprudler hun.

– For meg er humanisme det å bruke og lære seg de viktige tingene i livet tidlig. Det handler om kritisk tenkning, etikk og gode livsverdier.

Hun forteller mer om hvordan hun, og andre ungdommer, som kanskje ikke finner sin plass i lokalmiljøet, på helger som denne opplever å være en del av gjengen.

– Det er ingen som skal stå utenfor i HU. Og det er det som gjør det så lett å komme inn. Jeg tror det kommer av at mange er åpensinnede. I familien min er det også sånn at man skal være åpen for alle. Jeg tror vi som er her bruker hjernen så godt at vi skjønner at ekskludering, det går ikke. Man kan ikke bygge et samfunn på det.

Siste nytt i Reportasje Vis flere

Straff som fortjent?

Straff som fortjent?

Fengselsfilosof Marianne Frøystad Walderhaug er opptatt av hvordan vi som samfunn møter de straffedømte etter soning.

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

Bispedømmets mann stoppet møtelederens utspørring

VOSS: Vi var på debattmøte om skolegudstjenester på Voss i går kveld. Sjekk hvordan det gikk.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Humanistisk sjelesørger leder presteteam på engelsk sykehus

Humanistisk sjelesørger leder presteteam på engelsk sykehus

På 25 prosent av sykehusene i Storbritannia har de nå ansatt en eller flere samtalepartnere som ikke er religiøse.

Gleder seg til landsmøte i Humanistisk Ungdom

Gleder seg til landsmøte i Humanistisk Ungdom

Til helga reiser Veronika Antonsen hele den lange veien fra Øst-Finnmark til Oslo, blant annet for å være med på å diskutere om HU skal gå inn for forbud mot omskjæring.

Hvorfor protesterer ikke muslimer mot omskjæringforbud?

Hvorfor protesterer ikke muslimer mot omskjæringforbud?

Et forbud mot nikab vekker engasjement blant muslimer selv om det vil ramme svært få. Et forbud mot omskjæring vil ramme nesten alle muslimer, men da er det taust. Hvorfor?

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.