Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I kveld møtes (f.v.) Morten Horn, Gunn Hild Lem, Kari Vigeland og Olav Weyergang-Nielsen til debatt om aktiv dødshjelp. Morten Horn er den eneste motstanderen i panelet.

I kveld møtes (f.v.) Morten Horn, Gunn Hild Lem, Kari Vigeland og Olav Weyergang-Nielsen til debatt om aktiv dødshjelp. Morten Horn er den eneste motstanderen i panelet.

Lanserer ressursside om eutanasi

Vil holde diskusjonen om aktiv dødshjelp varm

Venstre har nettopp stemt nei til aktiv dødshjelp, men Oslo fylkeslag av HEF lanserer ressursside om tema og holder diskusjonen varm: Tre tilhengere og en motstander møtes til debatt på Litteraturhuset i kveld.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.04.2014 kl 16:28

Helt tilfeldig kanskje? I dag er det 58 år siden Human-Etisk Forbund ble stiftet, og Oslo fylkeslag markerer dagen med debattmøte om aktiv dødshjelp.

I Oslo fylkeslag har engasjementet rundt aktiv dødshjelp vært sterkt i flere år. Fylkeslaget gjennomførte i 2011 en spørreundersøkelse om temaet blant HEF-medlemmer,som avdekket at et stort flertall av medlemmene var tilhengere av aktiv dødshjelp (rapporten kan lastes ned her).

I 2012 gikk daværende fylkesleder Mette Nordhus og nestleder Christian Grorud ut og ønsket seg debatt spørsmålet i organisasjonen. Men fjorårets landsmøte i Human-Etisk Forbund vedtok ikke å ta stilling i spørsmålet om legalisering av aktiv dødshjelp, men slo fast at «man kan godt ha svært ulike meninger om eutanasi, begrunnet i god humanistisk etikk og tradisjon.» Det samme vedtaket sa også at forbundet «skal legge til rette for at medlemmer og andre skal kunne tilegne seg kompetanse gjennom aktuell informasjon og aktivt bidra til at debatten i norsk offentlighet holdes forankret i fakta.»

Det er dette Oslo fylkeslag ønsker å bidra til gjennom sin ressursside om eutanasi, forteller kontorleder i fylkeslaget, Sigurd Christoffer Lund.

Lanseringen av ressurssiden markeres i kveld med et debattmøte derfylkeslaget har samlet tilhengere og én motstander til paneldebatt. Ordstyrer er tidligere styreleder i Human-Etisk Forbund, Lorentz Stavrum, og panelets tilhengere av aktiv dødshjelp er Olav Weyergang-Nielsen fra Foreningen Retten til en verdig død, samfunnsdebattant, forfatter og styremedlem i Akershus HEF Gunn Hild Lem, samt psykolog og tidligere generalsekretær i HEF, Kari Vigeland, som også har skrevet boka «Assistert død – en etisk utfordring». Den eneste motstanderen er menig HEF-medlem Morten Horn, som er overlege ved Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Sistnevnte har vært den mest aktive debattanten om spørsmålet på Fritanke.no.

Humanistorganisasjoner for eutanasi

Fjorårets landsmøte avdekket at det var en del som var usikre på hva de skulle mene om spørsmålet, noen hellet mot nei, mens selv mange av tilhengerne mente at det ikke ville være riktig av Human-Etisk Forbund å ta stilling. Dette står i motsetning til situasjonen blant verdens humanistorganisasjoner eller, der det nærmest er et selvfølgelig standpunkt å være for. Flere av forbundets sentrale personer i Norge har da også personlig tatt stilling for aktiv dødshjelp, blant annet Levi Fragell, som også har vært styreleder i Foreningen Retten til en verdig død. Dagens styreleder, Tom Hedalen, fortsetter tradisjonen og er styremedlem i dagens styre i foreningen, der vi finner tre andre tidligere fylkesledere fra HEF i styret: Ole Peder Kjeldstadli, Baard Thalberg og Christian Grorud.

– Spørsmålet om eutanasi i Norge og verden er viktig, og Oslo fylkeslag håper at nettsidene vil bli et godt tilskudd til debatten, sier Lund, som understreker at dette ikke er et forsøk på å ta opp igjen spørsmålet som landsmøtesak.

Les mer om møtet her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus