Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Bokn i Rogaland og Røst i Nordland er i skrivende stund over to år på etterskudd med å betale ut kommunetilskudd for 2014.
 Foto: Google street view

Bokn i Rogaland og Røst i Nordland er i skrivende stund over to år på etterskudd med å betale ut kommunetilskudd for 2014. Foto: Google street view

Røst og Bokn over to år på etterskudd med lovpålagt utbetaling

21.000 enkeltvedtak fattes hvert år i norske kommuner. Human-Etisk Forbund vil ha en slutt på rotet.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2017 kl 14:13

Loven sier at alle kommuner hvert år er nødt til å betale like mye til tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke pr. medlem, som de bevilger til Den norske kirke pr. medlem.

Human-Etisk Forbund har medlemmer i alle norske kommuner, unntatt sju. Hver eneste av disse 419 kommunene må hvert år sende et eget tildelingsbrev til Human-Etisk Forbund og alle de andre tros- og livssynssamfunnene som er representert i kommunen.

På landsbasis utgjør dette rundt 21.000 kommunale enkeltvedtak.

Mangler fortsatt penger fra budsjettåret 2014

Noen kommuner er trege med å utbetale. Human-Etisk Forbund sendte den 6. mars et brev til Kulturdepartementet og opplyste om at forbundet fortsatt ikke har fått inn alle pengene for tilskuddsåret 2014.

Røst og Bokn er de to kommunene som ennå ikke betalt for 2014 – begge små øykommuner med under tusen innbyggere. De er nå over to år på etterskudd. Det bor til sammen 17 HEF-medlemmer i de to kommunene.

For tilskuddsåret 2015 er det også to kommuner som ikke har betalt, Tjøme og (igjen) Bokn. De er over ett år på etterskudd. Det bor 140 HEF-medlemmer i de to kommunene, de fleste i Tjøme. Human-Etisk Forbund har ca. 70.000 kroner utestående.

For tilskuddåret 2016, som vi ble ferdig med for 2,5 måneder siden, mangler det fortsatt innbetaling fra 18 kommuner med til sammen 988 HEF-medlemmer. Dette utgjør et samlet manglende kommunetilskudd på nesten en halv million kroner.

Bokn og Røst lover å sjekke opp saken

Leder av Servicetorget i Bokn kommune. Gro A. Sørensen, forklarer forsinkelsen med at oppgaven har blitt nedprioritert i kommuneadministrasjonen.

– Det er en del beregninger som må gjøres for å komme fram til riktig sats, og vi har ikke prioritert høyt nok å jobbe med dette. Men vi lover bot og bedring. Vi skal bli flinkere, sier hun til Fritanke.no.

Enhetsleder for støtte og kultur i Røst kommune, Elisabeth Mikalsen, er ikke klar over at kommunen er over to år på etterskudd når Fritanke.no tar kontakt. Hun lover å sjekke opp saken.

– Det er ingen bevisst grunn til en slik forsinkelse, så her kan det skjedd en feil, sier hun.

HEF vil ha slutt på rotet og ber staten overta

På grunn av rotet og administrasjonskostnadene med å håndtere 21.000 enkeltvedtak for kommunene, samt alt arbeidet tros- og livssynssamfunnene har med å kreve dette inn pengene, ber Human-Etisk Forbund om at all støtte til tros- og livssynssamfunn besørges av staten.

Dette er ett av spørsmålene som vurderes i den pågående prosessen med å utrede ny finansieringsordning for tro og livssyn i Norge. Stortingsmeldingen er lovet før sommeren.

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, presiserer at forbundets foretrukkede løsning innebærer at kommunene ikke lenger skal ha ansvar for verken Den norske kirke eller de andre tros- og livssynssamfunnene.

– Da får Den norske kirke gjøre som alle andre; få en stor sentral bevilgning som de selv distribuerer ned til sine lokalavdelinger. Det er mye administrasjonskostnader å spare for alle parter hvis kommunene slipper å ha noe med dette å gjøre, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus