Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forsikrer om at private kristne skoler ikke har lov til å kutte ut evolusjonsteori eller opplæring i vitenskapelig tenkemåte.
 Foto: Marte Garmann

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forsikrer om at private kristne skoler ikke har lov til å kutte ut evolusjonsteori eller opplæring i vitenskapelig tenkemåte. Foto: Marte Garmann

Røe Isaksen vil ikke skjerpe reglene mot kreasjonisme i kristne privatskoler

– Dagens regelverk sikrer balanse, mener kunnskapsministeren.

Publisert:

Det var Audun Lysbakken fra SV som tok opp spørsmålet med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i forrige uke, på bakgrunn av et oppslag i Fritanke.no.

– Mener kunnskapsministeren at offentlig godkjente skoler i Norge kan undervise i kreasjonisme, enten som en erstatning for Darwins evolusjonslære, eller at man setter dem opp som to likestilte forklaringer, og er det uklarheter i lovverket som kunnskapsministeren mener bør tas tak i, for å sikre at opplæringen i religiøse friskoler er kunnskapsbasert, og ikke etter religiøs overbevisning? spurte SV-lederen.

Ikke behov for skjerpede regler

Nå har svaret fra Røe Isaksen kommet. Han understreker at kristne privatskoler skal gi opplæring som er «jevngod» med opplæringen som gis i offentlige skoler. Dette innebærer at opplæringen skal gi «de samme kunnskapene og ferdighetene som i den offentlige skolen», heter det i svaret.

– Hvorvidt en skole kan få godkjenning for å undervise i kreasjonisme, vil måtte bero på en konkret vurdering av skolens læreplanverk. Det vil f.eks. være relevant å se hen til hvordan dette er innarbeidet, omfanget og innholdet i læreplanverket for øvrig, skriver kunnskapsministeren.

Han understreker videre at kristne privatskoler er nødt til å undervise om evolusjonsteorien.

– Det vil også være i strid med kravet om jevngodhet hvis skolen unnlater å gi opplæring i vitenskapelig tenkemåte, skriver han.

Røe Isaksen konkluderer med at dagens regelverk og praksis knyttet til godkjenning av læreplaner sikrer balanse mellom likeverdighet og handlingsrom til å tilby reelle alternativer til den offentlige skolen. Han ser derfor ikke behov for noen endringer.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.