Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ola Borten Moe og Senterpartiet synes rettighetene til norske statsborgere bør styrkes på bekostning av de som bare bor og betaler skatt i Norge.
 Foto: Senterpartiet

Ola Borten Moe og Senterpartiet synes rettighetene til norske statsborgere bør styrkes på bekostning av de som bare bor og betaler skatt i Norge. Foto: Senterpartiet

Mener forslag fra Senterpartiet bryter menneskerettighetene

– Direkte kunnskapsløst og konfliktskapende, sier Kristin Mile om et forslag fra Ola Borten Moe og Senterpartiet.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2017 kl 16:07

Senterpartiet mener at bare norske statsborgere bør telles med når støtten til norske tros- og livssynssamfunn skal beregnes.

– Det er rimelig fordi det er en norsk støtteordning. Når man utøver sin tro, er det fordi man ikke er her på sommerjobb. Da blir det riktig å kun regne med norske statsborgere. Det gjør det også lettere å forsvare ordningen, sa Ola Borten Moe fra Senterpartiet i en debatt på NRK P2 i morges.

Han beskrev den norske støtteordningen til tros- og livssynssamfunn som «en av verdens rauseste» og brukte som eksempel at Svenska kyrkans avdeling i Norge får offentlig støtte her, mens Den norske kirke ikke får noe offentlig støtte i Sverige.

Støtteordningen er en forpliktelse

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er oppgitt over Senterpartiets utspill.

– Dette er direkte kunnskapsløst. Det virker som Borten Moe ikke kjenner bakgrunnen for ordningen. Den norske støtteordningen er ikke «raus». Den er en menneskerettslig forpliktelse som følger av at Norge finansier Den norske kirke over offentlige budsjetter uten å ta hensyn til medlemstallet. Da må Norge betale ut kompensasjon til de andre tros- og livssynssamfunnene. Gjør man ikke det, bryter man det menneskerettslige forbudet mot diskriminering på grunn av religion, sier Mile.

Hun poengterer at kompensasjonen for den særnorske tvangsskatten til kirken nødvendigvis må gå til alle som betaler skatt i Norge, og ikke bare en utvalgt gruppe blant disse. Det vil isåfall være diskriminerende.

Mile mener Borten Moe avslører sin uvitenhet når han bruker forskjeller mellom Norge og Sverige som eksempel.

– Grunnen til at en eventuell menighet av Den norske kirke i Sverige ikke ville få samme støtte der, er at Svenska kyrkan (den tidligere svenske statskirken) finansieres av sine egne medlemmer. De som melder seg ut, slipper å betale. Dermed er heller ikke den svenske staten forpliktet til å betale ut kompensasjon til andre tros- og livssynssamfunn, slik Norge må fordi Den norske kirke finansieres av alle over skatteseddelen, forklarer hun.

Vil slå veldig skjevt ut

Mile frykter at den underliggende hensikten med forslaget til Senterpartiet er å styrke det etnisk norske på bekostning av kulturen og religionen til «de andre».

– Det er ingen tvil om at en slik politikk vil slå svært uheldig ut for muslimer, katolikker, hinduer og buddhister og andre tros- og livssynssamfunn som har en høy andel innvandrere. Samtidig vil forslaget trolig ikke få store følger for mer «etnisk norske» tros- og livssynssamfunn som Den norske kirke eller Human-Etisk Forbund, sier hun.

Det er med andre ord ikke sin egen syke mor Mile ber for.

– Nei, jeg tror dette vil gå greit for oss isolert sett. Men de verdiene vi kjemper for, som menneskerettigheter, livssynslikestilling og integrering, vil opplagt svekkes hvis noe slikt skulle bli vedtatt, sier hun.

Vil svekke byene og styrke bygdene

Samme motivasjon om å styrke seg og sitt på bekostning av de andre, mener Mile å se i en annen endring Senterpartiet ønsker seg. De foreslår nemlig også at bare norske statsborgere skal telle med når mandatfordelingen på Stortinget skal beregnes.

– Det vil svekke byene der innvandrerandelen er høyere og der Sp står svakt, og styrke bygdene der det er lavere andel innvandrere og der Senterpartiet står sterkere. Samtidig er det et viktig demokratisk prinsipp som utfordres av dette, nemlig at de som sitter på Stortinget skal representere alle innbyggere i sitt fylke, og ikke bare de med norsk statsborgerskap, sier hun.

Avviser beskyldningene

Da Borten Moe var på Politisk kvarter på NRK P2 i morges ble han spurt om hensikten med dette egentlig er å styrke Sp på Stortinget samt hindre at muslimer og innvandrere får penger.

Borten Moe avviste dette.

– Vi vil gjøre det mer attraktivt å bli norsk statsborger og bevare legitimiteten til støtteordningene og til demokratiet. Det er motivasjonen bak forslaget, sa Borten Moe til NRK.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.