Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Myndighetene i Pensacola tror ikke noen som kjenner historien først og fremst vil oppfatte dette som et uttrykk for religion.
 Foto: Google street view

Myndighetene i Pensacola tror ikke noen som kjenner historien først og fremst vil oppfatte dette som et uttrykk for religion. Foto: Google street view

Korset må ned innen 30 dager

Byen tapte rettssaken. Nå må det digre korset fjernes.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2017 kl 16:12

Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA, American Humanist Association (AHA), jubler etter at tingretten (district court) i nordre del av Florida har bestemt at et stort kors i parken Bayview i byen Pensacola må tas ned.

Den amerikanske grunnloven forbyr det offentlige å ta stilling til religion. AHA og organisasjonen Freedom from Religion Foundation anmodet derfor i fjor myndighetene i Pensacola om å ta ned et stort kors som står på offentlig grunn i en av byens parker. Da de nektet, ble det søksmål.

Ettersom det ikke er noen tvil om at det er forbudt for alle deler av det offentlige USA å fremme en religion foran en annen, har byen hele tiden prøvd å argumentere for at korset ikke har noe med religion å gjøre. De har hele tiden insistert på at korset har et sekulært formål, nemlig å hedre falne i krig.

Les vår forrige artikkel om dette.

Under rettssaken i forrige uke mente byens advokater at «enhver fornuftig person som kjenner historien og alle detaljene i saken» ville konkludere med at det store korset i parken ikke er en anerkjennelse av religion.

Dommeren: – Det er loven som gjelder

Dette var ikke den føderale dommeren Roger Vinson enig i. I dommen som kom i går, viser han blant annet til borgermesteren i Pensacola som skal ha uttalt offentlig at han håper korset kan bli stående fordi han ønsker at det «alltid skal være en plass for religion i det offentlige rom».

– Det er i realiteten en innrømmelse av at korset står der av religiøse grunner, skriver dommer Vinson.

Han gjør det klart at det hadde vært helt greit hvis korset hadde stått på privat grunn eller hvis det hadde blitt satt opp midlertidig i parken på grunn av et privat religiøst arrangement. Men som et permanent, offentlig eid minnesmerke er det lovstridig og må tas ned, konkluderer han.

– Jeg er klar over at det er mye støtte i Pensacola for å beholde korset, men vi er nødt til å følge loven, heter det i domsavsigelsen.

Vinson baserer dommen delvis på en tilsvarende sak fra Rabun County, Georgia, der et tilsvarende kors måtte tas ned i 1979.

Dermed ble et full seier til saksøkerne.

Og for at ingen skal kunne komme og si at de har saksøkt for penger, krever de bare én dollar i oppreisning og saksomkostninger fra myndighetene i Pensacola.

Saksøkerne: – Opplagt i strid med Grunnloven

Saksøkerne American Humanist Association og Freedom from Religion Foundation er svært fornøyde.

– Det er veldig bra at retten har fastslått at dette korset er grunnlovsstridig. Det er umulig å unngå å legge merke korset for brukerne av parken, og det fremmedgjør den delen av befolkningen som ikke er kristne, sier sakfører Monica Miller fra American Humanist Association

Hun mener i tillegg det i seg selv er grunnlovsstridig av byen å bruke fellesmidler til å forsvare et såpass opplagt kristent offentlig symbol.

Co-president i Freedom from Religion Foundation, Annie Laurie Gaylor, er fornøyd med at dommeren er så tydelig på at korset er grunnlovsstridig, til tross for noen innledende kommentarer om at det neppe var kors av denne typen grunnlovsfedrene tenkte på da de skrev skillet mellom stat og religion inn i Grunnloven.

Se tv-innslag om saken.

– En latterlig påstand ingen kan ta seriøst

Dommen kan selvsagt ankes, men byen har ennå ikke gitt noe signal om hva de ønsker å gjøre.

– Vi jobber med saken og vil ta stilling til dette når borgermester Hayward er tilbake fra en reise, sier Vernon Stewart, en talsperson for myndighetene i byen til Pensacola News Journal.

Blogger Hemant Mehta råder byen til å akseptere dommen.

– Det ville være dumt av dem å anke siden den dommen svært klart tar stilling til fordel for ateistene, skriver han.

Mehta mener byen for lengst burde ha innrømmet det opplagte, nemlig at dette er et kristent monument som må stå på privat grunn.

– Isteden valgte de å føre en sak på at korset er rent sekulært, noe som er en latterlig påstand som ingen fornuftig person kan ta seriøst, slår han fast.

– Kulturell jihad mot våre kristne-jødiske verdier

Den kristen-konservative kommentatoren Todd Starnes har også engasjert seg i saken.

Han viser til en bok han selv har skrevet med tittelen «The Deplorables Guide to Making America Great Again», der han slår fast at troende amerikanere «står overfor stadige angrep fra en gjeng hensynsløse, gudløse ateister som har sverget på å utrydde kristendom fra det offentlige rom».

– Hvor langt er disse ateistene villige til å gå i denne kulturelle jihaden mot våre jødisk-kristne verdier? spør Starnes i en kommentar på Fox News.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.