Snart kan det bli slutt med konfirmasjonsundervisning i skoletida ved Flora ungdomsskole. FOTO: Google Street view

Gjennomslag for HEF i Sogn og Fjordane

Flora kommune er en av få norske kommuner som tillater konfirmasjonsundervisning i skoletida. I 2010 ble et forslag om å fjerne ordningen nedstemt. Men nå er det nye tider. Det er det i Askvoll og Fjaler også.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.05.2013 kl 20:21

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Gloppen, Gaular og Jølster holder fortsatt fast på konfirmasjonsundervisning i skoletida. Askvoll har avskaffet det og de siste to er i ferd med å gjøre det.

Se bildet større

Berit Hovland, fylkesleder for Human-Etisk Forbund i Sogn og Fjordane, er fornøyd med utviklingen.

Se bildet større

Her er saksframleggene i saken slik den ble behandlet i Askvoll kommune. Les dokumentene her.

I Flora kommune er det tradisjon for at undervisningen til kirkekonfirmasjon skjer i skoletida. Ifølge kirkeloven (§36) skal ikke konfirmasjonsundervisning skje i skoletida, men det åpnes for at det likevel kan skje hvis «særlige grunner» tilsier det. Argumentet i Flora som i andre kommuner som praktiserer dette er tradisjon og særskilte problemer med transport.

Ordningen har fått mye kritikk. Hvis kirkekonfirmantene ikke skal gå glipp av viktig undervisningstid, er det begrenset hvor mye viktig skolearbeid de andre kan gjøre mens kirkekonfirmantene er borte. I Flora krever kirkekonfirmantundervisningen fire hele skoledager.

Dette har ført til at de som ikke skal konfirmeres i kirken ikke har fått et fullverdig skoletilbud i de dagene kirkekonfirmantene er borte. I 2010 uttalte lokallaget til Sosialistisk Ungdom (SU) til Fritanke.no at de som ikke skal konfirmeres i kirken «bare sitter og jobber for seg selv uten aktiv undervisning».

Rektor ved Flora ungdomsskole, Geir Knapstad, tok i 2010 selvkritikk på dette overfor Fritanke.no og forsikret om at de som ikke skal konfirmeres i kirken har krav på et fullverdig skoletilbud. Han var imidlertid ikke villig til å la kirkekonfirmantene selv få ansvaret for å oppdatere seg på den undervisningen de går glipp av når de er fraværende.

Nedstemt i 2010, flertall nå

I 2010 ble et forslag om å få konfirmasjonsundervisning ut av skoletiden i Flora kommune nedstemt med fem mot 29 stemmer. Men nå har stemningen snudd. I går vedtok Kultur- og oppvekstutvalget i Flora at ordningen skal avskaffes. Dette var i tråd med rådmannens innstilling.

– Skyss er ikke lenger god nok grunn til at konfirmasjonsundervisningen skal legges til skoletiden. Rådmannen ser heller ingen andre særlige grunner som gjør det vanskelig å følge opp hovedregelen i kirkeloven. At konfirmasjonsundervisning i skoletiden har hatt lang praksis i Flora er ikke grunn god nok, skriver rådmann Terje Heggheim i innstillingen. Han viser også et brev fra Human-Etisk Forbund. Mer om det senere.

Rådmannen legger også til at elevene mister verdifull tid til annen undervisning. Saken går nå videre til Flora bystyre. Der skal den behandles 4. juni.

Tror på flertall

Det var Bente Nilsen Halvorsen fra SV som i 2010 foreslo at kirkekonfirmasjonsundervisningen måtte ut av skolen. Den gangen ble hun nedstemt, men nå føler hun seg sikker på at det vil gå gjennom med klart flertall.

– Det var bare Venstre som stemte imot i Kultur- og oppvekstutvalget, og det var fordi de ville gi kirken ett år å forberede seg på, ikke fordi de var uenige i prinsippet. Jeg har ikke fått noen signaler på at de andre partiene har kommet på andre tanker. Så dette tror jeg går veldig bra, sier hun fornøyd.

– Hva har endret seg siden du foreslo det samme i 2010?

– Jeg vet ikke. Kanskje kom det litt brått på den gangen? I mellomtiden har folk fått tid til å tenke seg om. Da ser man kanskje lettere de prinsipielle sidene ved dette. I tillegg har det jo også vært et valg i mellomtiden, sier hun.

Halvorsen bekrefter at det er mye som tyder på at de som ikke skal konfirmeres i kirken ikke har fått et fullverdig skoletilbud mens kirkekonfirmantene har vært borte.

– De har fått fri, sett film eller noe. Jeg har ingen statistikk på det. Det er enkeltepisoder vi politikere får høre om. Det er godt vi ikke skal fortsette på denne måten. Konfirmasjon er en frivillig sak, og noe man bør drive med på fritiden. Det har ingenting i skoletiden å gjøre, sier hun.

Endring i Fjaler og Askvoll også

Flora er ikke første kommune i Sogn og Fjordane som jobber med å avskaffe konfirmasjonsundersvisning i skoletida. Den 13. mai vedtok kommunestyret i Askvoll det samme, etter å ha utsatt saken et år i 2012.

Fjaler kommune jobber også med saken. Der vedtok kommunestyret den 13. mai å avskaffe konformasjonsundervisning i skoletida.

«Med bakgrunn i Fjaler kommune si målsetjing om å vere ein open og inkluderande kommune, vert det frå skuleåret 2013/2014 ikkje gjeve dispensasjon frå Kyrkjelova § 36 om å drive konfirmasjonsopplæring i skuletida» heter det i vedtaket. Kun Krf og en fra Ap stemte mot. Som vedlegg til saken ligger et brev fra Human-Etisk Forbund.

Avisen Firda melder imidlertid i dag at saken i Fjaler kan drøye ett år til. Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Arve Helle, sier til avisen at partiet nå er innstilt på å utsette saken i ett år ettersom saken i kommunestyret ifølge ham ble vedtatt hastverksmessig og lite ryddig den 13. mai, samt at partene (blant annet kirken) ikke hadde fått uttale seg. Saken kommer opp i Fjaler kommunestyre i juni.

Langt og møysommmelig arbeid fra Human-Etisk Forbund

Human-Etisk Forbunds fylkeslag i Sogn og Fjordane har sendt brev til alle kommunene i fylket som har tillatt konfirmasjonsundervisning i skoletida. Brevet siteres av alle kommunene som har behandlet saken. Fylkeslaget har jobbet systematisk med saken i mange år overfor de kommunene som fortsatt praktiserer konfirmasjonsundervisning i skoletida. Det har inntil nylig vært Askvoll, Fjaler, Flora, Gaular, Gloppen og Jølster.

Fylkesleder Berit Hovland, er godt fornøyd med at forbundets aksjon nå ser ut til å bære frukter.

– Det som skjer i Flora, Fjaler og Askvoll er svært lovende. Nå krysser vi fingrene for at vedtaket går gjennom i kommunestyrene i Flora og Fjaler så raskt som mulig, sier hun.

I de tre siste kommunene er imidlertid ting ved det gamle. Dette gjelder Gaular, Gloppen og Jølster. Alle disse kommunene har behandlet saken, men den har blitt avvis. Trykk kommunenavnene for å se sakspapir og vedtak.

– Sakene har dessverre blitt nedstemt i disse sakene, i Jølster bare med en stemmes overvekt, sier hun. (se saksutredning)

Hovland understreker at fylkeslaget har gjort en stor og viktig jobb i kommunene med å overbevise politikere, foreldre, og skoleansatte om at det er feil å ha konfirmasjonsundervisning i skoletida.

– Vi kommer selvsagt til å følge opp dette arbeidet, og jeg vil oppfordre Human-Etisk Forbund sentralt til å ta opp dette problemet på nasjonalt nivå, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

 
Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Den nye tros- og livssynsloven vil bli dømt for diskriminering, ifølge utredning

… men det vil også Human-Etisk Forbunds holdning i ett av spørsmålene, skal vi tro en HEF-betalt utredning fra menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen.

Trump brukte USAs nasjonale bønnedag til å gi de kristne en tyngre hånd på rattet

Trossamfunnene i USA skal få mer innflytelse. Det er intensjonen med presidentordren Donald Trump signerte siste torsdag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse