Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I siste nummer av Fri tanke tar vi blant annet for oss livssynspolitikk.

I siste nummer av Fri tanke tar vi blant annet for oss livssynspolitikk.

Fri tanke 4-2013 om livssynspolitikk

Fri tankes papirutgave er ute, med blant annet en gjennomgang av Human-Etisk Forbunds livssynpolitiske engasjement, portrettintervju med forbundets nye styreleder og et besøk hos en RLE-lærer.

Publisert:

Fritanke.nos mer materielle søster, papirutgaven Fri tanke utgave 4-2013, har nå landet i posten til de fleste medlemmer og andre abonnenter rundt om i landet. I årets siste utgave fokuserer vi på livssynspolitikk. Vårt utgangspunkt: livssynspolitikk handler om hvordan vi skal greie å leve sammen i det flerkulturelle samfunnet. Kan det tenkes noe mer fundamentalt? Vi gir en innføring i det livssynspolitiske området slik det ser ut på slutten av 2013.

I tillegg har vi møtt primatforskeren Frans De Waal. Han har i år har gitt ut boka Bonoboen and The Atheist, som også kom ut på svensk i høst (Bonoboen och tio Guds bud). De Waals forskning viser hvordan moral og rettferdighetssans er basert på grunnleggende menneskelige (dyriske) følelser som er evolvert i mennesket – og også finnes i våre mer dyriske slektninger – og ikke noe som oppstod med religion eller under Opplysningstiden.

Human-Etisk Forbund protesterer mot de varslede endringene i RLE-faget, som innebærer nytt navn – KRLE – og krav om minst 55 prosent kristendom. Hva vil endringene gjøre med RLE-faget, som etter dommene i menneskerettighetsorganene tross alt har hatt en positiv utvikling? Vi har snakket med RLE-lærer Ingun Steen Andersen i Ås, som synes RLE er skolens viktigste fag og som frykter endringene.

Dessuten har vi besøkt lokallaget i Haugaland, der bibelbeltet fortsatt strammer litt.

Ellers i magasinet:

PORTRETTET: På Human-Etisk Forbunds landsmøte i vår ble Tom Hedalen valgt til ny styreleder etter Åse Kleveland. Han kaller seg organisasjonsmann fremfor ideolog, og er både vigsler og gravferdstaler. Hedalen er dette nummerets portrettobjekt.

KRONIKK: Tidligere forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Anne Sender, skriver om den norske livssynsdialogens historie – og berømmer i samme åndedrag Human-Etisk Forbund for viktige bidrag i denne sammenheng.

MENNESKERETTIGHETER: Hvorfor har det vært vanskelig for FN å komme til enighet om Syria? Det skyldes blant annet strukturen med fem faste medlemsstater i Sikkerhetsrådet som hver besitter vetorett. Menneskerettighetsakademiets Lillian Hjorth skriver om mulige og umulige scenario for reform av Menneskerettighetsrådet.

HUMAN ETIKK: Filosof Norunn Kosberg skriver om hvordan humanisme og eksistensialisme har en del til felles, blant annet å være en livsholdning som har direkte følge for valg å handlinger.

(Men vintersolverv kom vi nok en gang i skade for å angi feil tidspunkt for: det inntreffer 21. desember klokka 18.11, ikke 17.11 som vi har skrevet i Fri tanke.)

Les hele magasinet i pdf-utgave.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.

#Nytt nummerVis flere

Nytt nummer av magasinet Fri tanke

Nytt nummer av magasinet Fri tanke

Nå er det nye nummeret av Fri tanke ute i postkassene til abonnentene. Vi har blant annet møtt Egil Hegerberg. Her kan du lese hele magasinet digitalt. (18.3.2014)

#Fri tankeVis flere

#Human-Etisk Forbunds medlemsmagasinVis flere