Fire av initiativtakerne fra 1988 hadde møtt opp på helgas navnefest. Her viser de fram avisoppslag og bilder fra den gangen. Fra venstre: Odd Ingar Toresen, Anne Grethe Olden Garlimo, Bjørn Sivesind og Astrid Råbakk. FOTO: Hans Olav Granheim, Oppland Arbeiderblad

30-årsjubileum for Humanistisk navnefest markert på Gjøvik

I 2018 er det 30 år siden den første humanistiske navnefesten ble holdt på Gjøvik. I går ble jubileumsåret innviet med navnefest for ni små.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2018 kl 13:16

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Tom Hedalen holdt hovedtalen under navnefesten på Gjøvik i helga. FOTO: Hans Olav Granheim, Oppland Arbeiderblad

Det var ingen selvfølge at Human-Etisk Forbund skulle ta ansvar for seremonien da den første humanistiske navnefesten ble arrangert på Gjøvik den 6. august 1988.

Det var venneparet Anne Grete Garlimo og Bjørn Sivesind som gikk ut i lokalavisa og etterlyste andre nybakte foreldre som ønsket et slikt tilbud, etter at de hadde sjekket og funnet ut at Human-Etisk Forbund ikke hadde noe navnefesttilbud.

Til slutt var det åtte foreldrepar med hvert sitt barn som stilte til seremoni.

– Forbundet stilte seg bak oss, men tok ikke noe praktisk ansvar for gjennomføringen. Det var nok en del skepsis sentralt i forbundet til om dette var noe man burde begynne med, sa en av initiativtakerne, Bjørn Sivesind, da vi snakket med han i forbindelse med 20-årsjubileet i 2008.

Den første navnefesten ble likevel holdt i Gjøvik rådhus, og Human-Etisk Forbund hjalp til med å få den kjente fysikeren Helmut Ormestad som hovedtaler.

Navnefest for over 2000 årlig

På lørdag var det klart for innvielsen av nok et jubileum, for nå er det snart 30 år siden den store dagen i 1988. I den anledning hadde Gjøvik og omegn lokallag fått HEF-styreleder Tom Hedalen til å komme oppover og holde hovedtale.

Flere av foreldrene som dro i gang den første navnefesten i 1988 var tilstede, men dessverre ingen av navnebarna fra den gangen, forteller Hanne Gjestrumbakken, navnefestansvarlig HEF Gjøvik og omegn lokallag.

Hun sier at det vil komme flere arrangementer i forbindelse med jubileet gjennom 2018, både på lokalt og trolig også på sentralt hold.

På nasjonalt plan har initiativet til Gjøvik-foreldrene i 1988 ført til at det i dag holdes Humanistisk navnefest for mellom 2000 og 2500 barn hvert år.

Se bildet større

Det var ni navnefestbarn på Gjøvik på lørdag. Her er alle sammen og foreldrene deres. FOTO: Hans Olav Granheim, Oppland Arbeiderblad

Siste nytt i Nyheter

Vatikanet i FN: – Frihet fra religion er ingen menneskerett

Fikk klart svar fra Elizabeth O’Casey i den internasjonale humanistunionen IHEU.

– Buzzfeed blåser opp anonymt sladder

Fysikkprofessoren mener Buzzfeed har hatt en klar agenda om å sverte ham og at de med vilje har oversett ting som taler til hans fordel.

Ateist kastet ut av tv-studio i Egypt

«Du tilbyr ateisme! Du tilbyr kjetteri! Jeg unnskylder til alle våre seere for å ha invitert en slik person til programmet vårt», sier den opphissede programlederen. Se videoen!

 
Human-Etisk Forbund fornøyd med forslag til nytt KRLE-fag

– Dette ser veldig lovende ut, sier Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund. KrF er bekymret for mindre kristendom.

Foreslår å klassifisere homøopatpiller som sukkertøy

Skepsis Norge synes ikke det er en god løsning, selv om homøopatpillene bare er sukker.

Ahmadiyya- og sunni-muslimer inn i samme dialogorganisasjon

Begge gleder seg til samarbeidet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse