Fire av initiativtakerne fra 1988 hadde møtt opp på helgas navnefest. Her viser de fram avisoppslag og bilder fra den gangen. Fra venstre: Odd Ingar Toresen, Anne Grethe Olden Garlimo, Bjørn Sivesind og Astrid Råbakk. FOTO: Hans Olav Granheim, Oppland Arbeiderblad

30-årsjubileum for Humanistisk navnefest markert på Gjøvik

I 2018 er det 30 år siden den første humanistiske navnefesten ble holdt på Gjøvik. I går ble jubileumsåret innviet med navnefest for ni små.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2018 kl 13:16

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Tom Hedalen holdt hovedtalen under navnefesten på Gjøvik i helga. FOTO: Hans Olav Granheim, Oppland Arbeiderblad

Det var ingen selvfølge at Human-Etisk Forbund skulle ta ansvar for seremonien da den første humanistiske navnefesten ble arrangert på Gjøvik den 6. august 1988.

Det var venneparet Anne Grete Garlimo og Bjørn Sivesind som gikk ut i lokalavisa og etterlyste andre nybakte foreldre som ønsket et slikt tilbud, etter at de hadde sjekket og funnet ut at Human-Etisk Forbund ikke hadde noe navnefesttilbud.

Til slutt var det åtte foreldrepar med hvert sitt barn som stilte til seremoni.

– Forbundet stilte seg bak oss, men tok ikke noe praktisk ansvar for gjennomføringen. Det var nok en del skepsis sentralt i forbundet til om dette var noe man burde begynne med, sa en av initiativtakerne, Bjørn Sivesind, da vi snakket med han i forbindelse med 20-årsjubileet i 2008.

Den første navnefesten ble likevel holdt i Gjøvik rådhus, og Human-Etisk Forbund hjalp til med å få den kjente fysikeren Helmut Ormestad som hovedtaler.

Navnefest for over 2000 årlig

På lørdag var det klart for innvielsen av nok et jubileum, for nå er det snart 30 år siden den store dagen i 1988. I den anledning hadde Gjøvik og omegn lokallag fått HEF-styreleder Tom Hedalen til å komme oppover og holde hovedtale.

Flere av foreldrene som dro i gang den første navnefesten i 1988 var tilstede, men dessverre ingen av navnebarna fra den gangen, forteller Hanne Gjestrumbakken, navnefestansvarlig HEF Gjøvik og omegn lokallag.

Hun sier at det vil komme flere arrangementer i forbindelse med jubileet gjennom 2018, både på lokalt og trolig også på sentralt hold.

På nasjonalt plan har initiativet til Gjøvik-foreldrene i 1988 ført til at det i dag holdes Humanistisk navnefest for mellom 2000 og 2500 barn hvert år.

Se bildet større

Det var ni navnefestbarn på Gjøvik på lørdag. Her er alle sammen og foreldrene deres. FOTO: Hans Olav Granheim, Oppland Arbeiderblad

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse