Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Erik Tunstad synes Vinjar Fønnebø og Nafkam burde forske på alternativmedisin istedenfor bare å spre folklore on den. Foto: Kirsti Bergh

Erik Tunstad synes Vinjar Fønnebø og Nafkam burde forske på alternativmedisin istedenfor bare å spre folklore on den. Foto: Kirsti Bergh

- Virker ikke som Fønnebø forstår vitenskap

- Jeg er mildt forundret over at Vinjar Fønnebø innehar en såvidt høy stilling. Skal man kalle seg forsker må man ta vitenskap på alvor, sier Erik Tunstad.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2009 kl 09:07

Erik Tunstad har nylig gitt ut boka "Darwins teori: Evolusjon gjennom 400 år" på Humanist forlag.

Han er oppgitt over at Nafkam-leder Vinjar Fønnebø later til å ha en uavklart holdning til evolusjon versus kreasjonisme, i et intervju i Fritanke.no.

- Han er intervjuet som vitenskapsperson, og da synes jeg dette er hårreisende uttalelser. Vi må forvente at en person som er satt til å forske vitenskapelig på et område, tar utgangspunkt i vitenskap når man bes om å uttale seg om en så sentral problemstilling som denne, sier han.

Noe av det som opprører Tunstad mest, er Fønnebøs uttalelse om at "hvis man forutsetter at det ikke finnes en gud, så er det god grunn til å kritisere kreasjonismen".

- Hva er dette for noe tull! Evolusjonslæren er slett ikke avhengig av hva man i utgangspunktet måtte mene om guder. Den er basert på empiri, og tar ikke stilling til religion. Er det slik at hvis man forutsetter at det finnes en gud, så er jorda 6000 år gammel? Det blir jo helt absurd. Jorda er så gammel som den er, og livet har utviklet seg som det har, helt uavhengig av hva Fønnebø eller jeg måtte mene om guder, utbryter Tunstad.

- Nafkam-prosjektet er feilslått

Nafkam står for Nasjonalt Forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, og ble opprettet av regjeringen i 2000 som et resultat av et stort politisk press for å drive mer vitenskapelig forskning på området.

Tunstad synes hele Nafkam-prosjektet er feilslått, og mener uttalelsene fra Fønnebø bare forsterker inntrykket.

- Jeg er enig i at vi bør forske for å finne ut om alternativ medisin har en effekt. Men da må denne forskningen gjøres av folk som forstår betydningen av vitenskapelig metode. Det har Nafkam ettertrykkelig og gjentatte ganger demonstrert at de ikke forstår. Fønnebø er åpenbart ikke rett man for denne jobben, slår Tunstad fast.

Tunstad synes ikke Nafkam virker særlig interessert i å finne ut om alternativ medisin har effekt.

- Det er enkelt å forske på mange av de påstandene som kommer fra alternativsektoren. Det gjør ikke Nafkam. Isteden bruker de for eksempel ressurser på å opprette et arkiv over "eksepsjonelle sykdomsforløp". Det er jo bare en liste med anekdoter! Istedenfor å sette opp noen konkrete hypoteser og så sjekke dem ut, slik som man ellers gjør i vitenskapen, virker Nafkam mer interessert i å spre folklore om alternativmedisin, konstaterer Tunstad.

Han legger til at Nafkam selv slår fast at de først og fremst er interessert i å forske på "det å gå til alternativterapeut", og ikke hvorvidt terapien virker.

- Det siste kunne de jo godt ha gjort. Når de likevel ikke gjør det sier jo sitt om hva de er opptatt av, poengterer han.

Ønsker ikke å kommentere Fønnebøs tro

Biologiprofessor Kristian Gundersen har nylig markert seg på skeptikernes side i Snåsamann-debatten. Han ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Fønnebø.

- Jeg synes Fønnebø i sine uttalelser til Fritanke.no skiller sin egen tro og vitenskap på grei måte. Fønnebøs personlige trosforestillinger ønsker jeg ikke å kommentere, sier Gundersen.

Ikke ferdig utlært

Fønnebø reagerer på kritikken fra Tunstad om at han ikke er "rett mann for jobben" ved å understreke at han ikke anser seg ferdig utlært i vitenskapelig metode.

- Jeg tar gjerne imot råd fra Tunstad i tillegg til de tilbakemeldinger og korrigeringer jeg jevnlig får fra redaktører og fagfellevurderere i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter hvor jeg publiserer regelmessig sammen med andre forskere, skriver han i en e-post til Fritanke.no.

Han skriver videre at han er helt enig med Tunstad om at "jorda er så gammel som den er, og livet har utviklet seg som det har, helt uavhengig av hva Fønnebø eller jeg måtte mene om guder".

- Mitt poeng er ganske enkelt at dersom man tror på en Gud, så er denne religiøse troen i seg selv å akseptere en kilde til erkjennelse som går utover empiri i vitenskapelig forstand, understreker Fønnebø.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook