Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Franklin Graham holder tale på kontroversielt kristenstevne i Oslo Spektrum i helga.
 Foto: Fra arrangementets nettside

Franklin Graham holder tale på kontroversielt kristenstevne i Oslo Spektrum i helga. Foto: Fra arrangementets nettside

Ville du ha gitt lommeboka di til denne mannen?

I helga arrangeres det et stort gratis kristent stevne i Oslo Spektrum med en kontroversiell predikant. Levi Fragell oppfordrer alle anstendige kristne til å holde seg unna.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2017 kl 15:48

Franklin Graham er hovedattraksjonen på helgas gratisfestival i Oslo Spektrum – «Håpets festival – en himmelsk aften».

Han er sønn av den kjente amerikanske evangelisten Billy Graham og kontroversiell for sine demoniserende utspill om islam, sin fordømmelse av homofili og sin betingelsesløse støtte til Donald Trump og hans politikk både før og etter valget.

Franklin Graham har blant annet gått inn for at alle muslimer bør nektes innreise til USA fordi islam «er i krig med den kristne vesten». Han har foreslått et forbud mot at homofile og lesbiske skal få komme inn i kirker og kristne hjem. Franklin Graham har også uttalt at det var Gud som grep inn og sikret at Donald Trump ble valgt som president. Tidligere har han også hevdet at Barack Obama ble oppdratt som muslim, noe som ikke er sant.

Alt dette, og mer til, har gjort at Franklin Graham er kontroversiell blant kristne. Han har blitt erklært uønsket fra felles bønnemøter i USA og i februar gikk blant annet 30 kristne ledere i Canada ut med et protestskriv mot han.

I Norge trakk flere kristenledere fra arrangementskomiteen i februar. Til slutt ble det nesten bare pinsevenner igjen, kunne Vårt Land melde.

I tillegg til Franklin Grahams opptreden, satses det på musikk i helga. De amerikanske kristenartistene For King and Country, The Afters og Lacey Sturm kommer, sammen med de norske kristne artistene Audun Rensel og David André Østby.

Satser på at mange blir frelst

Det går ikke fram av nettsida for arrangementet hvem som er ansvarlig, men etter litt leting finner vi ut at initiativet kommer fra USA og «The Billy Graham Evangelistic Association». Det er opprettet et eget norsk aksjeselskap for å avvikle arrangementet; «Oslo festival of hope with Franklin Graham AS» – et samarbeidsprosjekt mellom flere aktører i kristen-Norge.

Styreleder Sten Sørensen sier til Fritanke.no at gratisarrangementet er finansiert av donasjoner både fra USA og Norge.

– Leie hele Oslo spektrum for et stort show med musikk og taler over to dager kan ikke være billig? Hvor stort er budsjettet?

– Det har jeg ikke oversikt over i hodet, men det er på flere millioner, sier Sørensen.

I en pressmelding som ble offentliggjort i februar, etter at en rekke norske samarbeidspartnere hadde trukket seg fra prosjektet i protest mot Franklin Grahams kontroversielle holdninger og Trump-støtte, uttalte Sørensen at arrangementskomiteen likevel kom til å arbeide «med fullt trykk for å legge til rette for en vellykket aksjon».

Han beklaget at noen kristne ledere ikke fant å kunne være med i aksjonen, men respekterte deres avgjørelse.

– Denne aksjonen er født i bønn og har vært ønsket av mange i flere år. Franklin Graham har i de senere år hatt lignende aksjoner i flere europeiske storbyer med det resultat at mange har blitt frelst, slo Sørensen fast i en kommentar.

Franklin Graham var en av seks kristne ledere som holdt tale under Donald Trumps innvielsesseremoni i januar.

Franklin Graham var en av seks kristne ledere som holdt tale under Donald Trumps innvielsesseremoni i januar.

– Anstendige kristne må våge å stå opp mot dette

Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, har i mesteparten av sitt liv advart mot fundamentalistisk, evangelisk kristendom. Han oppfordrer alle anstendige kristne til å holde seg unna.

– At flere kristne ledere har trukket seg tyder på at det var en feilvurdering å invitere ham. Franklin Grahams fordømmelser av annerledes troende er skremmende. At han i så stor grad har støttet Donald Trump er skandaløst, slår Fragell fast.

Han synes liberale, humanistisk orienterte kristne burde ta avstand fra dette.

– Norske kristne som smykker seg med at de er tolerante og inkluderende må våge å stå opp mot amerikanske evangeliske ledere av denne typen. Ingen av dem bør vise seg i nærheten av arrangementet, men jeg er redd mange av dem kommer til å omfavne det likevel fordi Graham «tross alt snakker om Jesus». Det de overser i så fall, er at de bidrar til å legitimere Grahams hatefulle utspill, sier Fragell.

Strategisk valg av musikk

Anders Torp, en annen kjent kritiker av karismatisk kristendom, synes det er interessant at det er så mye musikk på programmet. Han tror dette er et bevisst strategisk valg fra arrangørene.

– De beregner sitt publikum. Når de setter opp så mye musikk, og så få talere, så er det for å trekke folk. Målet er klart. Det er å få flere unge mennesker inn i Guds hær. De vil redde sjelene deres fra helvete og ta dem inn i himmelen. Da må de bruke de virkemidlene som er best egnet til det, sier han.

Han tror definitivt ikke det er noe sunt å bli kristen under slike omstendigheter. Torp forteller at han selv skal på arrangementet på søndag for å observere.