Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Aksjonister fra Human-Etisk Forbund i Hordaland på flaggheising natt til mandag. Christian Lomsdalen lengst til venstre i bildet.
 Foto: Human-Etisk Forbund

Aksjonister fra Human-Etisk Forbund i Hordaland på flaggheising natt til mandag. Christian Lomsdalen lengst til venstre i bildet. Foto: Human-Etisk Forbund

Human-Etisk Forbund stod bak regnbueflaggaksjon:

- Vil vise at vi ikke aksepterer intoleranse

Nestleder Christian Lomsdalen i Human-Etisk Forbund var blant aksjonistene som badet Bømlo i regnbueflagg natt til mandag.

Publisert:

Den 10. august flagget Bømlo kommune med regnbueflagget i forbindelse med Storapride som foregikk i nabokommunen Stord. Dette falt partiet De Kristne (PDK) tungt for brystet, og de politianmeldte derfor kommunen. Så, natt til mandag kom reaksjonen - Bømlo sentrum ble dekket med regnbueflagg.

Flere medier rapporterte på mandag om den uortodokse flaggheisingen rundt i Bømlo sentrum.

Tirsdag ble det kjent at det var Human-Etisk Forbund (HEF) som sto bak aksjonen. Og blant dem som brukte natt til mandag til å henge opp regnbueflagg var nestleder Christian Lomsdalen i HEF.

- Jeg ble oppringt av organisasjonsrådgiver Monica Johansen i Bergen. Hun videreformidlet at det ville bli en flaggaksjon på Bømlo med flere av de lokale frivillige der, og at flere av oss i Bergen var invitert med om vi hadde lyst og mulighet.

Lomsdalen bor i Bergen. Men siden han mente at det var en svært viktig aksjon, var det ikke mulig for ham å la være å ta turen til Bømlo. Selv om det førte til at han kun fikk én time søvn den natten.

- Når en kommune blir anmeldt for å flagge under Pride, på grunn av et partis motstand mot Pride, sender det veldig sterke signaler ut i et lokalsamfunn. Da er det viktig at vi viser skeive unge, og voksne for den saks skyld, at slik intoleranse er noe vi ikke aksepterer. At vi står med dem og sammen med dem.

- Det handler om henne som vokser opp i et trossamfunn uten gode holdninger til skeive og som begynner å oppdage at hun liker jenter; om hen som oppdager at vedkommende ikke passer inn i tokjønnsmodellen; og om han som ikke tør å fortelle lagkameratene på fotballen at han er homo. Aksjonen er en støtte til alle disse.

Mye støtte

Reaksjonene han har sett i kommentarfeltene utover mandagen har så nær som alle vært støttende, både til selve aksjonsformen, og til de verdiene Pride står for.

- Jeg var kanskje litt redd for at tematikken og Pride skulle få frem negative reaksjoner. Men det er for en gangs skyld en fornøyelse å lese kommentarfeltet. Kommentarfeltene rundt omkring viser at Bømlo og omegn flommer over av støtte.

Han syntes også selv at selve aksjonsformen var råkul.

- Hva tenker du om at det var en anonym aksjon?

- Det ville nok kunne ha endret dynamikken noe, om det var åpent at det var HEF som sto bak, men det vet jeg ikke. Jeg synes konseptet var veldig gøy. Det at flaggene fikk tale for seg selv, ga også et budskap som nok enda flere kunne melde seg på, og i større grad uten reservasjoner om de skulle ha noen.

Viktig at HEF snakker slike utsatte gruppers sak

- Tror du at det at du som nestleder stilte opp ga den mer tyngde?

- Det vet jeg ikke. Det var ikke viktig for meg da jeg bestemte meg for å bli med på aksjonen. Samtidig, om det kan være med å øke fokuset og gi enda litt ekstra bekreftelse til en utsatt gruppe, er det fint.

- Det er uansett viktig at vi som Human-Etisk Forbund snakker nettopp slike utsatte gruppers sak. Ikke bare i de store byene, men også ute i mindre lokalsamfunn hvor det nok er vanskeligere å ha en annen kjønnsidentitet eller seksuelle orientering enn forventet.

Lomsdalen er glad for at det nå er kjent hvem som står bak aksjonen.

- Det har vært veldig vanskelig å holde dette inne.

Lokalt engasjement

Kommunikasjonssjef Marit Øimoen i HEF kan fortelle at responsen på aksjonen har vært overveldende og positiv. Det samme var engasjementet hos de frivillige som hengte opp flaggene.

- Rundt 12 frivillige kastet seg rundt og var klare så fort vi hadde blitt enige om å gjennomføre. Det lokale engasjementet for en større humanistisk sak; alle menneskers rett til å elske og til å elske den de vil, som har fått et lokalt utslag; anmeldelse av regnbueflagg på Rådhuset - viste seg å være hjertelig tilstede, sier Øimoen, som forklarer valg av aksjonsform slik:

- Når flaggloven blir brukt som et vikarierende argument, av krefter so, jobber for å begrense det mangfoldet vårt samfunn er og skal være: Da svarer vi med flagg, da!

- Hva er årsaken til at den ble holdt anonym?

- Vi ønsket at oppmerksomheten skulle dreie seg om saken, altså retten alle har til å elske den de vil. Også skapte dette lille mysteriet litt spenning og spekulasjoner som vi synes var egnet til å løfte akkurat denne saken det ekstra hakket opp.

Øimoen er ikke sikker på om denne form for aksjon vil bli gjentatt. Men hun forsikrer at forbundet vil bli mer synlige fremover.

- Vi vil jobbe enda aktivt for å fremme humanismen og kjempe for alles grunnleggende frihet til å velge selv. Det blir mer HEF der ute fremover, det er jeg ganske sikker på.

- Hva sier du til de som synes dette ikke er en god måte å markere HEF på?

- De er jeg uenig med. Dette er noe av det mest fundamentale i det humanistiske livssynet, og en kamp vi aldri gir oss på. Jeg er stolt av at våre frivillige har skapt så mye glede og stolthet både i Bømlo og mange andre steder i Norge med sitt nattarbeid!