Kontakt
Sara Azmeh Rasmussen synes det er viktig i en demokratisk prosess at noen våger å bryte med formelle strukturer.
I september gikk Sara Azmeh Rasmussens ut med åpen kritikk av HEF. Dette førte til at HEFs styre på fredag behandlet en sak om "styrets arbeidsform". ...
FriTanke.no
Publisert: 15.10.2007 kl 21:30
Sist oppdatert: 16.10.2007 kl 09:39
I september gikk Sara Azmeh Rasmussens ut med åpen kritikk av HEF. Dette førte til at HEFs styre på fredag behandlet en sak om "styrets arbeidsform". - Jeg stemte for vedtaket, men kan ikke akseptere munnkurv, sier hun.
Tekst og foto: Even Gran Publisert: 16.10.2007
I framtida bør alle styremedlemmer i HEF ta opp saker man brenner for internt i styret først, før man eventuelt går ut med offentlige utspill. Dette gjelder spesielt når et styremedlem ønsker å fremme kritikk mot forbundet, mot forbundets hovedlinjer eller grunnprinsipper. Dette ble vedtatt i HEFs hovedstyre sist fredag.
Vedtaket er en respons til styremedlemmene Sara Azmeh Rasmussen og Bjørn Morten Litveit Hansen. De var begge var ute og kritiserte forbundet offentlig i september. Mest støy var det rundt Azmeh Rasmussen utspill. Hun kritiserte forbundets linje i KRL-saken og for å være unnvikende i kritikken av religiøse skoler. Litveit Hansen gikk ut og antydet at forbundet burde avvikle seremonitilbudet Humanistisk navnefest.
På styremøtet tok Sara Azmeh Rasmussen selvkritikk for tidspunktet hennes kritikk av HEF hadde kommet på, og lovte at hun heretter skal lufte all kritikk av forbundet internt i styret først. Hun stemte for vedtaket til retningslinjer sammen med resten av styret. Men hvis ingen i styret støtter henne og alle råder henne til ikke å gå ut, vil hun likevel følge sin samvittighet.
- Hvis det er en viktig og sentral sak, og jeg ikke klarer å akseptere flertallets syn, kommer jeg til å gå ut med saken uansett. Jeg kan ikke akseptere å få munnkurv og bli nektet å ytre min ærlige mening, sier hun.
Azmeh Rasmussen sier at hun nok står for en annen linje enn mange andre.
- Jeg demonstrerer en annen form for lojalitet enn den trygge, behagelige og konvensjonelle som går ut på å følge skrevne og uskrevne normer. Jeg synes det er viktig i en demokratisk prosess at noen våger å bryte med formelle strukturer, sier hun.
Azmeh Rasmussen mener det grovt sett to former å utøve demokrati på.
- Den ene er formell og regelstyrt. Den andre er løsere, mer frimodig og lørevet fra det formelle. Jeg er opptatt av at den siste framgangsmåten også skal være en legitim framgangsmåte i en organisasjon som HEF.
Hun understreker at hun ikke går ut på denne måten fordi det er noe morsomt.
- Det er vondt å bli anklaget for å ikke føle en sterk nok forpliktelse overfor de som var valgt meg, slik jeg ble på fredagens styremøte. Jeg synes ikke det er noe behagelig. Men jeg har valgt å være lojal mot de prinsippene jeg mener ligger til grunn for den humanistiske bevegelsen, og slik bidra til den sunn utvikling i HEF. Her vil jeg understreke at jeg ikke er tilhenger av den franske sekularismen, men mener at vi har beveget oss litt for langt i motsatt retning. Vi må ta et oppgjør med den misforståtte toleransen og bli tydeligere i vårt forsvar av individuelle rettigheter, sier Sara Azmeh Rasmussen.
Styreleder Åse Kleveland er fornøyd med fredagens diskusjon i styret.
- Jeg synes det ble en veldig bra diskusjon. Vi er et nytt styre, og da er det viktig å ha noen linjer rundt arbeidet. Styret er nå samlet om denne policyen. Jeg synes en slik linje er viktig fordi styret da får mulighet til å utvikle seg til det kollegiet det bør være, sier Kleveland til Fritanke.no
- Oppfatter du vedtaket som en kritikk av utspillene til Azmeh Rasmussen og Litveit Hansen?
- Jeg har ingen kommentarer til den interne debatten i styret. Jeg er bare fornøyd med at vi har blitt enige om hvilken policy vi bør ha, sier hun.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.