Kontakt
Mulighetene er mange hvis forbundet skal skifte navn. Men er det noe lurt? Onsdag kveld skal saken diskuteres i Oslo. Ill: Humanus.
Skal Human-Etisk Forbund skifte navn? Onsdag blir det debatt om saken i Oslo. Så langt har saken vært preget av noen få engasjerte deltagere. Saken fenger tydeligvis ikke massene.
Even Gran
Publisert: 22.09.2009 kl 12:22
Sist oppdatert: 22.09.2009 kl 12:58
I morgen, onsdag 23.9., blir det debattmøte på Humanismens hus i Oslo om Human-Etisk Forbund bør skifte navn. Tidligere generalsekretær Levi Fragell stiller. Det gjør også hovedstyrerepresentant Robert Rustad og Jan G. Langfeldt.
Fragell har vært blant de som sterkest har kjempet for navneskifte. Han mener at Human-Etisk Forbunds livssyn, humanismen, må reflekteres i navnet på forbundet. "Humanistisk forbund" er det navnet som oftest kommer opp som alternativ.
Fragell synes det er meningsløst å bruke to begreper om forbundets livssyn, når "humanisme" er så godt innarbeidet internasjonalt.
- I utlandet vet ingen hva "human-etikk" er. Der snakker man bare om "humanisme". Det er merkelig at HEF, som er den største humanistorganisasjonen i verden, ikke har med humanismen i organisasjonens navn, sier han.
Jan G. Langfeldt er på den andre siden. Han representerer de som mener at navnet "Human-Etisk Forbund" er godt innarbeidet, og at "human-etikk" er en langt mer presis betegnelse på forbundets livssyn. Humanisme-begrepet er flertydig. Det er ikke et begrep forbundet eier alene, mener han.
Kjell Horn, sønn av Human-Etisk Forbunds grunnlegger Kristian Horn, er den som har gått lengst i å kritisere forsøkene på å endre forbundets navn. Han har til og med skrevet en bok om saken, kalt "Svik - fra humanetikk til humanisme". Horn karakteriserer forsøket på å endre forbundets navn som "Levi Fragells kulturpolitiske dødssynd".
Human-Etisk Forbund har satt ned et utvalg som skal vurdere saken og legge fram et råd til landsmøtet i 2010. I dette utvalget finner vi den tredje deltageren på morgendagens debattmøte, Robert Rustad. Utvalget ledes av nestleder i hovedstyret Leonid Rødsten. Les mer om utvalget her.
En av tiltakene til navneendringsutvalget er å sette i gang en nettdebatt om saken. Debattgruppa er lenket opp fra Human-Etisk Forbunds hovedside på nettet.
Det har til tross for dette vært laber oppslutning om debatten. Det siste seriøse innlegget i debatten er skrevet av brukeren "erikste".
Innlegget viser til problemer med et navneskifte i naturvernorganisasjonen WWF, og råder HEF til å tenke seg veldig nøye om før man endrer et godt innarbeidet navn.
Da Fritanke.no klikket seg inn i dag hadde innlegget fått tolv treff siden det ble lagt inn for ni dager siden. Ingen hadde svart.
Etter en lang medgangsperiode for tilhengerne av navneskifte, later det nå til at motstanderne er i ferd med å våkne.
I 2005 vant tilhengerne av navneskifte en betydelig seier da alle forbundets seremonier ble kalt "humanistiske". På årets landsmøte tok imidlertid navneskiftemotstanderne revansj. Ivar Moe fra Sør-Trøndelag fylkeslag fikk da landsmøtet med seg på at betegnelsen "human-etikk" skulle likestilles med "humanisme" som betegnelse på forbundets livssyn.
Navneskiftetilhenger Levi Fragell var ikke fornøyd etter vedtaket.
- Jeg ser på dette som en ytterst reaksjonær endring. Forbundet har i lang tid kjempet for at humanisme skal være det eneste begrepet på vårt livssyn. Dette er ikke et "åpent felt". I 2005 vedtok landsmøtet vedtekter som utelukkende bruker "humanisme". Vi skiftet også navn på våre seremonier, slik at alle ble "humanistiske" seremonier. Denne saken ble i realiteten avgjort da, så dette er et svært skuffende tilbakeskritt, sa Fragell til Fritanke.no etter landsmøtet i sommer.
Møt opp og si hva DU mener på på Humanismens hus (St. Olavsgt 27) i Oslo i morgen kveld, onsdag 23. September kl. 1900.
HTML .fb_share_link { PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px }
Del på Facebook
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.