Kontakt
Her er Thorgrim Bredesen fra nazipartiet Vigrid i aksjon under skolevalgdebatten ved Drammen vgs. Foto: Scanpix
Det nazistiske partiet Vigrid fikk nylig ti prosent oppslutning i skolevalg på Ål og Hønefoss. - De må få slippe til, sier ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf.
Even Gran
Publisert: 10.09.2009 kl 13:19
Sist oppdatert: 10.09.2009 kl 13:50
Nynazistpartiet Vigrid stiller liste i Buskerud ved årets stortingsvalg. Dermed har de også fått slippe til på skolevalgene i fylket.
På Ål og Hønefoss videregående skoler fikk nazipartiet rundt ti prosent oppslutning. Samlet sett fikk nazistene 3,9 prosent oppslutning i hele fylket.
Det gjør Vigrid større enn KrF og Rødt, og på størrelse med Venstre og Senterpartiet. Se hele statistikken her.
Stipendiat ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Anine Kierulf, er spesialist på menneskerettigheter, og særlig ytringsfriheten.
Hun advarer sterkt mot å nekte partier som Vigrid å slippe til i skolevalgene, slik blant andre SOS Rasisme har tatt til orde for.
- Det ville vært direkte i strid med ytringsfriheten. Den har vi nettopp for å beskytte de ytringer vi sterkest misliker. Skoler har ingen myndighet til å forhåndssensurere den politiske debatten. Hvis et parti for øvrig holder seg innenfor norsk lov, kan ikke det offentlige - her skolene - hindre dem i å ytre seg, sier hun.
- Alle slipper jo ikke til i NRK og på TV2. Er det også i strid med ytringsfriheten?
- Nei. For det første har mediene en redaksjonell frihet som skolerektorer ikke har. For det andre er det begrenset kapasitet som er hovedgrunnen til at mediene ikke slipper alle til. Hvis mediene hadde argumentert med at "noen er så ytterliggående at de må sensureres" så ville dette ha vært problematisk - særlig for en allmennkringkaster som NRK, sier Kierulf.
Hun poengterer at rektor på en skole kan bruke kapasitetsargumenter, men kun hvis disse er reelle.
- Rektor kan nok lage en regel som for eksempel sier at "bare partier over tre prosent oppslutning får være med i skoledebattene". Men da må denne være troverdig begrunnet i kapasitets- eller praktiske hensyn - for eksempel at skolene blir nedrent av så mange politiske aktører at det ikke er fysisk plass til alle. Hvis det er tydelig at en slik regel bare har blitt laget for å ekskludere visse partier, ville den lett utgjøre ulovlig sensur, sier hun.
Kierulf forteller at den eneste muligheten for å stoppe valglister som dette på, er hvis det oppfordres til vold eller andre ulovligheter i programmet.
- Men det vil kunne få svært uheldige konsekvenser om den enkelte rektor skulle stanse typer av ytringer ut fra en slik vurdering. Grensen mellom det lovlige og ulovlige i ytringssammenheng kan være svært vanskelig å trekke, og forhåndssensur er i en slik sammenheng uansett forbudt etter Grunnloven, konstaterer Kierulf.
Til tross for dette, synes hun rektorene ved buskerudskolene godt kan si sin personlige mening om nynazistiske partier som Vigrid.
- Skolene har i oppgave å lære elevene til å bli gangs mennesker, med respekt for menneskeverd og demokrati. De har i oppgave å advare elevene mot totalitære og antidemokratiske ideologier. Slik sett burde det være mulig for en rektor å slippe Vigrid til, men samtidig si klart fra hva han eller hun selv mener om saken, understreker Kierulf.
Høyreekstremt i Vestfold også I Vestfold fylke har et annet høyreekstremt parti stilt liste.
Øyvind Heian fra Norgespatriotene har de siste ukene turnert videregående skoler i fylket sammen med representanter fra de andre partiene. Norgespatriotene kan ikke som Vigrid kalles nazistisk, men partiet er høyreekstremt, sterkt nasjonalistisk og innvandrerfientlig.
I Vestfold har Norgespatriotene møtt sterkere reaksjoner under skoledebattene enn Vigrid møtte i nabofylket Buskerud. I Tønsberg og Larvik fikk Øyvind Heian kastet flasker etter seg.
Ellers har Vestfold-elevene jevnt over markert sin avsky ved å snu ryggen til mens Heian har snakket. Dette skjedde blant annet i Holmestrand, Horten og Sandefjord. Øyvind Heian og Norgespatriotene fikk tross dette 2,5 prosent oppslutning i fylket, leser vi på Samfunnsveven.no.
Det eneste mediene rapporterer om av reaksjoner mot Vigrid i Buskerud, er buing og protester i Røyken og Drammen. På Gol vendte mange ryggen til etter at en modig førsteklassing tok initiativet, forteller bloggeren Tania Wikborg Thorset. I Drammen var det ikke så mange som valgte å snu ryggen til, men det var mye buing, melder NTB.
Les intervju med Oddvar Skråmestø, rektor ved Ål videregående skole, der Vigrid fikk ti prosent oppslutning.
HTML .fb_share_link { PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px }
Del på Facebook
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.