Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Saida Begum fra Høyre var blant appellantene under en markering på Eidsvolls plass mot muslimhat og terror, etter hendelsene i Al-Noor-moskeen i Bærum på lørdag.
 Foto: NTB-Scanpix

Saida Begum fra Høyre var blant appellantene under en markering på Eidsvolls plass mot muslimhat og terror, etter hendelsene i Al-Noor-moskeen i Bærum på lørdag. Foto: NTB-Scanpix

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen:

– Vi skal ikke ha et samfunn som sier oss og dem

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordret folk til å stå sammen og bekjempe muslimhat da han talte på en markering foran Stortinget onsdag.

Publisert:

– Vi må stå sammen mot intoleranse og muslimhat. Vi er en by med 200 nasjonaliteter, og folk kommer fra ulike land og har ulike religioner. Nå er mange muslimer redde for å utøve sin religion, sier Johansen til NTB.

Han poengterer at vi skal ha et inkluderende samfunn der alle skal føle seg trygge.

Mange hadde samlet seg utenfor Stortinget onsdag kveld i en markering mot muslimhat og terror etter skytingen i Al-Noor-moskeen i Bærum lørdag.

– Plass til alle

– De angrepene vi nå opplever, er et angrep på vår frihet. Frihet til å være slik man er og tro slik man vil, sa Johansen under sin appell.

Byråden skisserte flere tiltak mot ekstremisme. Blant annet at politiet skal ha mulighet til å bøtelegge hatytringer, at vi må ha en handlingsplan mot muslimhat og at det må gjøres vanskeligere å rekruttere ekstremister i fengsel.

Også ekstremismeforsker Lars Gule og Rune Berglund Steen, som er daglig leder for Antirasistisk Senter, var til stede under markeringen, i tillegg til flere politikere. Oslo SVs tredjekandidat Omar Gamal mener tiden er inne for å ta et oppgjør med hatet.

– Det finnes ikke et hvitt Norge, det finnes ikke et svart Norge. Det finnes kun et samlet Norge med plass til alle, sier han.

Støtte fra 35 organisasjoner

Samfunnsdebattant og Ap-politiker Laial Janet Ayoub er initiativtakeren bak markeringen, som har fått støtte fra 35 organisasjoner. Blant disse er Utdanningsforbundet Oslo, SV Oslo, Oslo Høyre, Unge Venstre, Rødt Oslo og Antirasistisk Senter. Ayoub har tatt initiativ som privatperson sammen med venninnen Anne Karima Nordengen.

– Det er viktig å stå sammen og vise at vi er flere enn de få som bedriver hat, trusler og terror, sier Ayoub til NTB.

Et hundretalls personer møtte opp på Eidsvolls plass foran Stortinget.

På markeringens Facebook- side hadde rundt 1.000 mennesker onsdag markert deltakelse for arrangementet, mens nærmere 5.000 personer hadde huket av for interesse.