Kontakt
Humanist Forlag kom ut med boka Uteliv denne uka.
- Det er et verdivalg å godta at medmennesker rundt deg lever som rotter, skriver Arild Knutsen i den nye boka Uteliv.
Even Gran
Publisert: 11.11.2009 kl 14:49
Sist oppdatert: 11.11.2009 kl 16:00
Denne uka kom boka Uteliv ut på Humanist Forlag. Forfatter David Åleskjær har snakket med mange av dem som lever på skyggesiden av velferds-Norge. Innbyggere i landets største byer går for forbi dem hver dag, men stopper svært sjelden opp.
Det har David Åleskjær gjort. Han har rett og slett slått av en prat. Med seg har han hatt fotograf Jan Luneborg. Underveis har Åleskjær spurt seg hvem disse folkene er. Hvordan havnet de der de er i dag? Hvordan ser de på oss som går forbi, og hva tenker de om livet sitt?
Resultatet har altså blitt en hel bok. I tolv artikler forteller Åleskjær historiene til ulike personer i utemiljøet i Oslo, og fyller på med personlige betraktninger. I tillegg har William Fuglset har levert to artikler, mens Eirik Stillingen har skrevet én.
- Jeg er privilegert. Jeg sitter med et fullt halvliterglass inne på stasjonens dyre pub, i verdens dyreste hovedstad, og ikke med en kopp rett utenfor. Jeg har gått en del gatelangs det siste året fordi jeg skriver bok, ikke fordi jeg ikke har noe valg, skriver Åleskjær i forordet.
Åleskjær forteller at han begynte å skrive boka fordi han ble nysgjerrig på livshistoriene til de folkene som gikk forbi han på gata hver dag.
- Etterhvert fikk jeg ideen til en bok med intervjuer. Enkelte av Oslos narkomane og uteliggere har jo blitt kjente fjes som mange kjenner igjen. Tanken med boka er å gi navn til enkelte av disse ansiktene. Det ble til slutt et lite utvalg av historier som jeg mener er ganske representative for de mange jeg har hørt, men som ikke fikk plass i boka, forteller David Åleskjær.
Han er svært fornøyd boka, og spesielt med bildene som fotograf Jan Luneborg har tatt.
- Hva gjorde mest inntrykk på deg i prosessen?
- Det må være den svært åpne og hyggelige tonen vi ble møtt med hos de aller, aller fleste. Det har vært litt overraskende å merke den enorme positiviteten og åpenheten mange narkomane har til mennesker som de i utgangspunktet ikke har så mye til felles med, sier Åleskjær.
Han forteller at det også har gjort inntrykk å innse hvor hårfine marginer det ofte dreier seg om.
- Nesten alle vi pratet med, går med en drøm og en tro på at de skal komme seg ut av misbruket. Men likevel viser jo overdosestatistikken at altfor mange slike drømmer blir knust, ofte av rene tilfeldigheter. Jeg håper at samfunnet lager veien kortest mulig for de narkomane som tar en virkelig bestemmelse om å forsøke et annet liv, sier han.
Arild Knutsen, leder i Foreningen for en human narkotikapolitikk og aktiv HEF-medlem, har skrevet etterord i boka. Her tar han et oppgjør med den distanserte holdningen de fleste møter uteliggerne med.
- Vi har ganske stilltiende tilpasset oss, ignorert og godtatt at medmennesker lever som rotter i vår tid og i våre gater. Dette er et verdivalg, konstaterer Knutsen.
Han takker David Åleskjær for å ha bidratt til at flere blir oppmerksom på problemet.
- Å rette søkelyset mot realitetenes dimensjoner er noe av det mest betimelige man kan foreta seg og den etisk sett mest høyverdige handlingen man kan begå i vår tid, skriver Knutsen.
Du kan bestille boka fra nettsidene til Humanist forlag
HTML .fb_share_link { PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px }
Del på Facebook
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.