Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanist forlag er nå ute med boka Dommedag - Verdens undergang før og nå.

Humanist forlag er nå ute med boka Dommedag - Verdens undergang før og nå.

Verdens undergang før og nå

#Gjennom historien har mange dommedagssekter slukøret måttet innse at verden ikke gikk under likevel. Det kan du lese mer om i boka "Dommedag - verden...

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2008 kl 11:50

Gjennom historien har mange dommedagssekter slukøret måttet innse at verden ikke gikk under likevel. Det kan du lese mer om i boka "Dommedag - verdens undergang før og nå".

Tekst: Even Gran
Publisert: 8.10.2008

Den 21. august 1950 stod en amerikansk UFO-sekt ved en flystripe og ventet på "kaptein Sananda" og romskipet hans som skulle berge den lille gruppa unna en varslet apokalypse med flodbølger og massedød senere på året.

Men romskipet kom aldri. Forsamlingen begynte etter hvert å gi opp. Men så oppdaget lederen deres, Fru Keech, en mann som stod alene et stykke unna. Hun gikk bort, og da hun snakket med ham merket hun en underlig kraft. "Jeg så øynene hans - øyne som så rett inn i sjelen - og stemmen sendte bølger av strøm til bena mine" uttalte hun etterpå.

Etter at forsamlingen hadde tuslet hjem igjen, fikk Fru Keech en ny beskjed fra romskipkaptein Sananda; "Det var jeg, Sananda, som viste meg på veien, forkledd som menneske".

Dermed var dommedagstroen gjenopprettet, og sekten kunne sette seg ned og vente på apokalypsen som Sananda, via Fru Keech, hadde varslet skulle inntreffe den 21. desember samme år.

Historisk nærsynthet og selvopptatthet

Hvordan det gikk med Fru Keech &co den 21. desember 1950 kan du finne ut hvis du skaffer deg boka "Dommedag - verdens undergang før og nå" som nylig har kommet ut på Humanist forlag.

Det er Terje Emberland som forteller om UFO-sekten. I tillegg til hans artikkel "Hva skjer når dommedag uteblir", inneholder boka tolv artikler om ulike aspekter ved dommedags- og apokalyptiske trosretninger.

Men hva er det som er felles for dommedagssektene? Bokredaktørene Asbjørn Dyrendal og Arnfinn Pettersen mener ett av de fremste fellestrekkene er en historisk nærsynthet.

- Alle som mener at de siste tider er , deler en oppfatning om at det er akkurat vår generasjon det hele dreier seg om. Og vi er ikke bare viktige fordi vi er den siste generasjonen. Det er våre konflikter og problemer, vår oppførsel, våre synder og gode gjerninger som kan dreie historiens hjul den siste omdreiningen, heter det i forordet.

Miljøbevegelsen går ikke fri

Tarjei Rønnow mener den moderne miljøbevegelsen deler mange fellestrekk med dommedagssektene.

- Det moderne miljøvernets framvekst har mange likhetstrekk med den dynamikken vi kjenner fra religiøse bevegelser. Den økologiske vekkelsen har preg av en botsøvelse, tuftet på et protestantisk og pietistisk grunnlag der menneskenes skyld og urenhet er en grunnleggende forklaringsfaktor, skriver Rønnow i sin artikkel "Moder Jord slår tilbake: Frykten for det økologiske sammenbrudd".

Dommedag for dommedagsprofetier i 2012
Boka avsluttes med Egil Asprems redegjørelse for new-age bevegelsens tiltagende tro på at verden kommer til å gå under i 2012, og at dette har blitt forutsagt av Maya-indianerne.

Asprem avslutter med et stikk til de som måtte lefle med slike tanker innen alternativmiljøet:

- Min metaprofeti blir som følger: Det er tross alt noe som kommer til å få sin undergang den 21 desember 2012, og det er troen på dommendagsprofetier basert på mayakalenderen, konstaterer Asprem.

Egil Asprem forteller om dommedagen som er varslet i 2012 på Kjettersk kjeller i Oslo den 23. oktober.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook