Kontakt
Hvem skal forvalte døden? spør Vårt Lands sjefredaktør i dag. Svaret er ikke kirken.
– Den norske kirke fører en unødvendig kamp for å bevare gravferdsforvaltning på kirkelig hånd, mener Helge Simonnes, sjefredaktør i den kristne avisa Vårt Land
Even Gran
Publisert: 30.10.2012 kl 15:14
Sist oppdatert: 30.10.2012 kl 15:15
I dagens nettleder på debattnettstedet Verdidebatt.no slår sjefredaktør i den kristne avisa Vårt Land, Helge Simonnes, fast at det er kommunene og ikke kirken som bør drive med gravferdsforvaltning på vegne av fellesskapet. Dermed gir Simonnes støtte til Human-Etisk Forbunds langvarige kamp for livssynsnøytralitet også på dette området.
– Human-Etisk Forbund mener det er galt at ikke-troende skal måtte gå til et definert kirkelig organ når noen skal begraves. Dette er en forståelig argumentasjon, skriver sjefredaktøren.
Slik er det nemlig i dag. De kirkelige fellesrådene har etter loven enerett på å drive gravferdsforvaltning for alle som dør her i landet, uavhengig av avdødes livssynstilhørighet. I noen få kommuner, deriblant Oslo, har de kirkelige fellesrådene delegert jobben til kommunen. Men det er likevel fellesrådet som har det lovpålagte ansvaret.
Helge Simonnes synes det er rart at kirken tviholder på denne oppgaven i en tid da de sliter med kompleks organisering.
– De burde takke ja til alle forslag som forenkler og gir en mer strømlinjeformet organisering, skriver han.
Overfor Fritanke.no legger han til at dette selvsagt bare gjelder den praktiske gravferdsforvaltningen, og ikke gravferdsseremoniene. De må trossamfunnene fortsatt ha full råderett over, understreker han.
Simonnes betviler ikke at de kirkelige fellesrådene møter publikum på en god måte, men slår samtidig fast at kommunene heller ikke vil ha noen problemer med å vise respekt og opptre taktfullt når de møter mennesker i sorg. Han kritiserer også Krf som har gått ut og ment at endringer på dette området vil stride mot statskirkeforliket.
– Det må gå an å diskutere fornuftige løsninger på disse sakene uten at det blåses i de største basunene, skriver han.
Gravferdsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Vinjar Tufte, er svært fornøyd med signalene fra Vårt Land-redaktøren.
– Det er veldig flott at Simonnes ser det prinsipielle i denne saken. Jeg håper at dette kan føre til at flere i kirken kan ta bladet fra munnen, tenke prinsipielt og si det de mener om dette, sier Tufte.
Han synes også det er hyggelig å få anerkjennelse fra overraskende hold for en sak Human-Etisk Forbund har kjempet for i lang tid.
Utgangspunktet for Simonnes’ meningsytring, er en strid mellom Oslo kirkelige fellesråd og Oslo kommune om hvem som skal drive gravferdsforvaltning i hovedstaden. Oslo er en av de få stedene der denne oppgaven er overlatt til kommunen. Nå er den 15-årige kontrakten i ferd med å gå ut, og Kirkelig fellesråd ønsker å ta tilbake ansvaret for fellestjenesten. Dette til tross for at kun 60 prosent av Oslos innbyggere er medlem av kirken, og at tjue prosent av gravferdene foregår uten prest fra Den norske kirke. Kommunens holdning er også entydig på at de ønsker å beholde tjenesten.
Siste nytt i saken er at Oslo kirkelige fellesråd har foreslått et kompromiss for Oslo kommune, der kirken overtar gravferdsforvaltningen, men kommunen utfører driften på gravstedene.
– Hvis de ikke godtar det, overtar vi alt. Det har vi dekning for i loven, slår kirkeverge i Oslo, Robert Wright, fast overfor Vårt Land.
Han tror Oslo kommune kommer til å godta denne løsningen.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.