Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
James Randi oppfordret publikum til å sjekke ut Human-Etisk Forbund. Pengeseddelen er ikke betaling han har fått for å gjøre det, men en rekvisitt i  et av triksene han gjorde.
 Foto: Henrik Kreilisheim

James Randi oppfordret publikum til å sjekke ut Human-Etisk Forbund. Pengeseddelen er ikke betaling han har fått for å gjøre det, men en rekvisitt i et av triksene han gjorde. Foto: Henrik Kreilisheim

James Randi kom til sine egne

- Vær nysgjerrige mennesker!

Foran en fullsatt sal innledet James Randi sitt magi-skeptiker-standup-foredrag med å innta en overdose homeopatisk sovemedisin. Den overlevde han glatt og ga publikum en dose Randi-magi.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2011 kl 13:11

– Jeg har en to år gammel datter, hvordan kan jeg best lære henne å bli en kritisk tenker?

– Still henne spørsmål jevnlig. Når hun ser noe på tv, eller høre noe på radio: spør henne om hun tror det er sant og hvorfor hun tror som hun gjør. Få henne til å tenke på disse tingene. Og fortell at henne helt fra begynnelsen av at mye av det hun blir fortalt eller lært ikke nødvendigvis er sant. At det er folk der ute som vil bløffe særlig unge folk. Få barna til å stille spørsmål og lær dem ikke å tro ting bare fordi det er politisk korrekt.

Slik svarte James Randi (82) en far som tok ordet og stilte spørsmål under spørrerunden etter Randis forestilling i Chateu Neuf sist fredag. Det var tydelig både på responsen underveis og spørsmålene etterpå at Randi kom til sine egne da han holdt sitt foredrag for en fullstappet storsal. Over 1000 stykk – mellom 300 og 400 slapp ikke inn – fikk oppleve en opplagt Randi som forklarte, vitset, demonstrerte triks og advarte mot sjarlataner av ulik valør og generell mangel på kritisk tenkning. Alt i den tørrvittige tonen han er kjent for.

Innledningsvis henter han lege Daniel Øyan – for anledningen iført t-skjorte fra kampanjen ”Ingen liker å bli lurt” – opp på scenen for å gi ham pilleboksen med homeopatisk sovemedisin som legen hadde kjøpt inn. Øyan skal se til at det går riktig for seg og at Randi spiser pillene. Foran publikum knasker så Randi i seg hele boksen med de homeopatiske sukkerpillene og skyller det ned med vann. Til høylytt latter fra publikum.

– Jeg har akkurat spist en overdødelig dose homeopatiske sovepiller. Jeg tror jeg vil leve gjennom kvelden, men jeg kan aldri være sikker, spøker han.

Skeptisk stand up krydret med magi

I nærmere to timer holdt den skjeggete, lille magikeren og skeptiker-legenden sitt, skal vi kalle det skeptiker-standupshow? Med fortellinger fra sine undersøkelser, eksperimenter og lurerier, gikk han igjennom et bredt spekter av det han ynder å kalle ”woo woo”: astrologi, homeopati, vidunderoppfinnelser som høres for gode ut til å være sanne, og selvsagt også er for gode til å være sanne, psykisk kirurgi, mirakelhelbredere av den kristne sorten, for å nevne noe av alt han rekker innom.

– Folk blir lurt jevnlig. For er det en ting jeg vet som utøver av magi – hvor jeg bruker mye psykologi – så er det at folk hele tiden gjør antagelser. Folk sier ofte at de vil ha bevis og slikt, men nei, de baserer seg ofte på antagelser, sa Randi, og la til at det var naturlig – for om du ikke kan komme fram til en konklusjon uten å vurdere alle bevis, vil du bli stående som frosset fast.

– Hvis du skulle gjøre en grundig vurdering av hvorvidt grønt fortsatt betyr gå, ville du ikke være i stand til å gå! Og nå har jeg latt dere gjøre visse antagelser om meg. For eksempel er ikke dette en mikrofon, sier Randi og holder det vi har trodd var en mikrofon litt vekk fra seg. Og ganske riktig, når de av oss som sitter så nærme at vi kan se ser litt nøyere – viser det seg å være en klippemaskin av den sorten man kan trimme skjegget med.

– Jeg bruker den jevnlig, spøker Randi.

– Det er forståelig at vi gjør slike antagelser. Det er som regel korrekt, men ikke alltid.

Hest, sebra eller enhjørning?

Er du for eksempel i en by og får høre om denne byen at det er en rideskole her, vil du gjøre noen antagelser hvis du skulle høre lyden av hestehover rundt hjørnet.

– Om du er en rasjonell person vil du anta at det kommer en hest rundt hjørnet. Hvis du er litt annerledes, med andre tenkeprosesser i hodet, vil du kanskje forvente en sebra. Det er ikke veldig sannsynlig. Men hvis du virkelig er ”woo woo” – det er betegnelsen jeg bruker på de som tror på ALT først og så tenker på det etterpå, vil du anta at det er en enhjørning. Så vi har rasjonelle folk – som jeg håper dere er, så har vi ikke så rasjonelle folk og så har vi ”woo woos”.

Randi har lest seg opp på norske forhold og harselerer med nordmenns alternativtenkning, vår hang til alskens alternativterapier, tv-serier som Den andre siden, Åndenes makt og Jakten på Norges mest klarsynte, mediet Lisa Williams Norges-suksess, tilbudet av udokumentert alternativ kreftbehandling, spåtelefontjenester, prinsesse Märtha Louise (”Nevnt 6800 ganger i norske avisartikler på papir og nett de siste fire årene!”) og Snåsamannen (”I toppåret 2009 ble han nevnt 3448 ganger i norske avisartikler på papir og nett!”). Han forteller hvordan han har utfordret Snåsamannen til å la seg teste, men ikke har fått svar.

Uri Geller, som Randi tidligere både har avslørt på tv og skrevet bok om, får også passet sitt påskrevet. Og Randi – ved hjelp av en assistent fra salen – demonstrerer et av de triksene Geller er så kjent for, nemlig å få en gaffel til å virke mjuk og å få den til å brekke bare ved å stryke forsiktig på den. Han kjører også et såkalt ”mentalist-triks”, hvor han har fått en uforstående publikummer til på forhånd å ha valgt et ord fra en guidebok (hotellets om Oslo), revet ut siden med ordet og holdt ordet hemmelig. Og simsalabim! – Randi skriver et ord på tavla, og det er det riktige ordet, bekrefter publikummeren. Men akkurat hvordan han gjør det, avslører han ikke.

– Media bryr seg ikke om hvorvidt det er sant

– De tre største avisene i Norge hadde gjennomsnittlig én artikkel om alternativ behandling daglig de siste ti årene. Jeg anklager media for å understøtte troen på udokumenterte påstander.

Det er også et av Randis overordnede budskap: media – enten det er tv, aviser, radio, nett – har generelt sagt skylden for all desinformasjonen.
– De feirer enhver form for ”woo woo” som kommer deres vei, de intervjuer vedkommende og setter det på trykk. De bryr seg ikke om hvorvidt det er sant! Og jeg mener at de bør få høre det!, tordner den lille magikeren til applaus fra salen. Han oppfordrer alle til å handle på intelligent vis og gjøre sin mening kjent overfor de aktuelle medier.
Hans avsluttende oppfordring er: – Vær nysgjerrige mennesker! Tenk nøye og undersøk! Still spørsmål!

Han oppfordrer sågar til å ta kontakt med Human-Etisk Forbund, som står bak kampanjen ”Ingen liker å bli lurt”: ”De vil kunne lære dere å stille de riktige spørsmålene.” …

”Are you a sect?”

Spørsmålsrunden etterpå får en litt dårlig start, da første spørsmålsstiller forsøker å utfordre Randi på hans synspunkter på noen ”high quality designed experiments” som skal ha gitt bevis for paranormale evner. Et stort antall publikummere buer på vedkommende og i frustrasjon roper han ”Are you a sect? Don’t you want to listen to facts?”. En kvinnelig spørsmålsstiller etterpå spør om Randi synes det er best å ha dialog med eller å le av folk som denne mannen.

– Nei, nei, vi skal ikke le. Hvis de tror det er noe der, så skal vi undersøke det. JREF aksepterer alle utfordringer, poengterer Randi og understreker at det også er et element av ”skitten politikk” der ute. Han nevner en gresk homeopat som skal ha hevdet at Randi ikke vil teste ham. Noe Randi avviser som løgn.

Han understreker også sterkt at han ikke er noen ”debunker”.

– Det er de som går inn i en undersøkelse og tenker ”jeg er overbevist om at dette er tull og nå skal jeg bevise det”. Nei, jeg går inn i en undersøkelse og tenker ”jeg vet ikke, men jeg ønsker å finne ut”. Det ender kanskje som en debunking når undersøkelsen er ferdig, men det starter ikke som det. Jeg er villig til å bli overbevist. Ja, jeg gir en million for å bli overbevist.

Etter showet er visst de fleste publikummere godt fornøyd, og det er lang kø for å få Randis autograf og/eller foto – en veldig amerikansk seanse. Og

I kveld holder Randi sitt foredrag i Studentersamfundet i Trondheim, og i morgen er han kommer han til Bergen (nytt og større lokale: Auditorium 1 i Jussbygget, Dragefjellet).

Foredraget i Trondheim blir streamet på Studenttv'n, og foredraget i Chateu Neuf ble videofilmet og vil etterhvert lagt ut på "Ingen liker å bli lurt"-kampanjens sider.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.