Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
DÅP OG NAVNEFEST: Samuel Jovvna ble først døpt og hadde deretter navnefest. F.v.: Mikkels mor Benny Nyborg, Mikkel, Samuel Jovnna, Ingunn, Ingunns mor Randi Nordlie, Mikkels far Bård A. Berg.
 Foto: Privat

DÅP OG NAVNEFEST: Samuel Jovvna ble først døpt og hadde deretter navnefest. F.v.: Mikkels mor Benny Nyborg, Mikkel, Samuel Jovnna, Ingunn, Ingunns mor Randi Nordlie, Mikkels far Bård A. Berg. Foto: Privat

Valgte både dåp og navnefest for sønnen

Først ble han døpt, deretter ble han feiret på Humanistisk navnefest i Oslo rådhus. Kristen-mamma og ateist-pappa vil gi Samuel Jovnna friheten til å velge livssyn selv.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.07.2014 kl 13:26

– Det måtte bli begge ritualene, eller ingen, sier Ingunn Marie Berg-Nordlie.

Hun er mor til syv måneder gamle Samuel Jovnna, som hadde sin navnefest i Oslo rådhus 7. juni 2014. Et par-tre måneder før, 30. mars, ble han døpt i Sagene kirke.

Moren er kristen og medlem av Den Evangelisk Lutherske Frikirke, faren er ateist og medlem av Human-Etisk Forbund.

– Siden han skulle døpes, måtte han ha navnefest også, for balansens skyld. Hva han blir til slutt, må han velge selv. Man må ha friheten til å velge livssyn, sier pappa Mikkel Berg-Nordlie, som ikke er døpt, men borgerlig (i dag heter det humanistisk) konfirmert.

25 år med navnefest i Oslo

Samuel Jovnna var et av 114 barn som i pinsehelga ble feiret på Oslo fylkeslags jubileumsnavnefest i bankettsalen på Oslo rådhus. Det er i år nemlig 25 år siden den første navnefesten ble holdt i Oslo.

Forarbeidene til den første navnefesten i Oslo begynte under et seminar på Lyngnaseter mellom Brandbu og Eina i Akershus høsten 1988. Jorunn Thorsen, Rigmor Edgar Lund og Annabell Holst var initiativtagerne til navnefest i Oslo, og satt alle i det første navnefestutvalget.

Musikere fra Statens musikkhøgskole meldte sin interesse og utvalget bestemte seg for at navnefestene skulle holdes i Oslo rådhus. Den første navnefesten i Oslo ble holdt for 23 barn i Oslo rådhus 29. mai 1989. Daværende leder av Oslo fylkeslag, Marie-Louise Engebretsen (senere: Normann) holdt seremonitalen. I løpet av 1989 deltok 63 barn på navnefest, i dag er tallet ti ganger så høyt. Så langt har 469 barn blitt påmeldt til navnefest i år, og i 2013 ble 613 barn feiret i Oslo.

Foreldrene til Samuel Jovnna var godt fornøyd med seremonien og kontakten med Human-Etisk Forbund.

– Det var veldig fin musikk og flotte taler. Vi ble på forhånd oppringt av Human-Etisk Forbund og spurt om hvordan mellomnavnet hans uttales. Presten spurte også om det. Det satte vi pris på. Det tyder på en viss profesjonalitet i begge leire, sier Mikkel Berg-Nordlie.

– Hvordan var navnefest i forhold til en dåp?

– Det som er likt er at vi samlet familien til et ritual som befestet barnets navn og ønsket ham velkommen til familien og verden. En forskjell var at dåpen ønsket velkommen til det kristne samfunnet, mens navnefesten ønsket barnet velkommen til samfunnet som sådan. Ellers er det jo to forskjellige filosofier i bunn, og det kommer jo fram i det som sies.

Valgte nøytralt bryllup

Kristen mor, ateistisk far. Samuel Jovnnas foreldre giftet seg i Tromsø tinghus, fordi de vurderteet tinghusbryllup som mest nøytralt.

– Vi sjekket hva som blir sagt under vielse både i kirken og i Human-Etisk Forbund. Vi oppfattet det som at ingen av delene var livssynsnøytralt. Et statlig bryllup i tinghuset er derimot helt nøytralt, sier Mikkel Berg-Nordlie.

Valget om at Samuel Jovnna både skulle døpes og ha navnefest i regi av Human-Etisk Forbund valgte foreldrene selv, uten påvirkning fra nær familie.

Hvor mye religion og livssyn diskuterer Ingunn Marie og Mikkel? Ganske mye, svarer de. Men noen konflikter er det ikke.

– Vi forstår og respekterer hverandre. Det er ingen av oss som påtvinger den andre sitt livssyn. Vi vil fortelle barnet vårt om alternativene, uten å påtvinge ham noe.