Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nå skal det avgjøres. På Stortinget foregår det i disse dager en intens drakamp om hvordan statskirkeordningen skal se ut i framtiden.

Nå skal det avgjøres. På Stortinget foregår det i disse dager en intens drakamp om hvordan statskirkeordningen skal se ut i framtiden.

Tror Stortinget kan dra Giske i riktig retning

#- De sterkeste statskirketilhengerne sitter jo i regjering. Så når Giske nå søker et bredt forlik med Stortinget, må han nødvendigvis gå i vår retnin...

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2008 kl 14:27

- De sterkeste statskirketilhengerne sitter jo i regjering. Så når Giske nå søker et bredt forlik med Stortinget, må han nødvendigvis gå i vår retning for å komme opposisjonen i møte, sier HEFs fagsjef Bente Sandvig.

Tekst: Even Gran
Publisert 3.4.2008

Det pågår nå en intens drakamp på Stortinget om statskirkeordningen. Regjeringspartiene har greid å bli enig internt om et kompromissforslag, men er avhengig av 2/3-flertall for å få vedtatt de grunnlovsendringene saken krever. Opposisjonen sitter derfor i en nøkkelposisjon. Giskes mål er å samle hele Stortinget til et enstemmig vedtak, skriver Vårt Land.

Alt tyder på at regjeringen vil legge fram forslag til ny kirkeordning neste fredag, kraftig på overtid.

Tidligere lekkasjer fra den interne prosessen tyder på at Giske vil beholde muligheten til å utnevne biskoper og at Den norske kirke fortsatt skal ha en grunnlovsfestet særstilling.

Dermed har den interne prosessen i regjeringen tydeligvis ført Giske enda lenger i retning av fortsatt statskirke, enn vedtaket fra Aps landsmøte i april i fjor la opp til.

Kan trekkes litt i riktig retning
HEFs fagsjef Bente Sandvig håper forhandlingene med opposisjonen den kommende uka kan føre saken i retning at et sterkere skille mellom stat og kirke.

- De sterkeste statskirketilhengerne, Ap og Sp, sitter jo i regjering. Så det er grunn til å håpe at et forlik med opposisjonen vil slå positivt ut, sier hun.

Det kanskje mest sentrale spørsmålet Stortinget nå forhandler om, er om Kirken skal få lov til å velge egne ledere. Her står Ap og Sp hardt på at kirkelige ledere, biskoper, må utnevnes av regjeringen, mens SV, KrF og resten av opposisjonen mener at Kirken selv må få bestemme hvem som skal styre.

Ap antydet i sitt interne forlik fra landsmøtet i april 07 at kirken på sikt kan få lov til å utnevne egne ledere hvis de sørger for mer "demokrati i valgprosessen". Bente Sandvig tror Giske kan komme til å gi noe til opposisjonen på dette punktet.

- Det kan tenkes at Giske vil strekke seg litt ved å gi lovnader om kirkelig selvstyre, mot betingelser som er litt mer forpliktende og entydig definert. Men jeg tror ikke han kommer til å gå med på noe frislepp, slik for eksempel KrF vil, sier Sandvig.

Skuffende signaler om gravferd

Vårt Land skriver videre i dag at Giske vil foreslå at gravferdsforvaltningen fortsatt skal ligge hos Kirken. Dette synes Bente Sandvig er svært skuffende og overraskende signaler.

- Det har vært allmenn enighet i nærmest alle ledd om at gravferdsforvaltningen i et pluralistisk samfunn må være et offentlig ansvar. Store deler av opposisjonen er enig i dette, og det er jo faktisk Ap selv også. Så hvis dette er et forsøk fra Giske på å "komme opposisjonen i møte" så tror jeg han feilberegner. Dette er jo å bevege seg bort fra opposisjonen, sier Sandvig.

Hun tror heller dette utspillet er et forsøk på å sukre pillen overfor Kirken, som på Kirkemøtet i 2006 vedtok at de ønsker å beholde gravferdsforvaltningen.

Sandvig er generelt skuffet over de nye signalene.

- Jeg skulle vel heller ha ønsket meg det motsatte; at han ga seg på de regjeringsutnevnte biskopene, men holdt fast på gravferdsforvaltningen, sier hun.

- Tror du det er noen sjanse for at Giske ikke lykkes med forliket, og at vi ender opp med status quo?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er selvsagt mulig hvis opposisjonen blir for provosert av Giskes holdninger, men jeg tror nok alle vil anstrenge seg for å få til et kompromiss, sier Sandvig.

Hun tror vi vil ende opp med en minimumsløsning der man frafaller kravet om minst 50 prosent kirkemedlemmer i regjeringen, men opprettholder en kristen forankring i Grunnlovens §2, og hvor regjeringen fortsatt skal ha en hånd på rattet når det gjelder å utnevne biskoper.

- Så jeg tror nok dessverre at jeg kommer til å bli skuffet neste fredag, understreker Sandvig.