Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Human-Etisk Forbund er ikke vant med å få tilbud om sponsoravtaler, men ellers i organisasjonslivet er ikke dette så uvanlig, sier generalsekretær Trond Enger.
 Foto: Even Gran

– Human-Etisk Forbund er ikke vant med å få tilbud om sponsoravtaler, men ellers i organisasjonslivet er ikke dette så uvanlig, sier generalsekretær Trond Enger. Foto: Even Gran

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2018 kl 11:18

I går ble det kjent at klesmerket Stormberg sponser Human-Etisk Forbund i Vest-Agder med 200.000 kroner over en fireårsperiode etter at forbundet opplevde hets i årets 17. mai-tog i Kristiansand.

De er også åpne for å inngå en sponsoravtale med forbundet sentralt.

Det er ikke ofte Human-Etisk Forbund får tilbud om sponsing fra næringslivet, og det råder en viss usikkerhet rundt hva Stormberg eventuelt vil kreve tilbake.

Fylkesleder i Vest-Agder fylkeslag, Elisabeth Smith, ser ikke for seg at det vil komme Stormberg-logoer på inngangsdører, informasjonsmateriell og nettsider, hvis noen var redd for det.

– Det er jo ikke vi som har bedt dem om sponsorpenger. Det er de som har kommet til oss, så det synes jeg ikke de kan kreve. Men det tror jeg ikke de vil gjøre heller. Slik jeg kjenner Stormberg og daglig leder Steinar J. Olsen, er de drevet at et oppriktig engasjement for å bidra positivt i samfunnet. Vi er veldig glad for å ha fått dette tilbudet og gleder oss til å samarbeide med dem, sier hun.

Ikke urimelig at også HEF får noen sponsorkroner

Stormberg og Steinar J. Olsen har heller ikke ytret noen krav om synlige logoer osv.

– Det viktigste for oss er å støtte arbeidet Human-Etisk Forbund gjør for å skape et mer inkluderende samfunn, sa Steinar J. Olsen da vi snakket med han i går.

En rask sjekk på nettsidene til de andre organisasjonene Stormberg sponser, viser at det kun er Norges Blindeforbund som har en liten Stormberg-logo i grått nederst på sida, sammen med en del andre sponsorlogoer.

– Jeg tror på Steinar J. Olsens samfunnsengasjement. Han er også veldig flink til å ta inn folk som av ulike årsaker har ramlet utenfor arbeidsmarkedet, og gi dem opplæring og arbeidserfaring. Og når man tenker på hvor vanlig det er her nede på Sørlandet at næringslivet sponser kristne organisasjoner, så skulle det bare mangle om ikke også Human-Etisk Forbund kunne få litt, sier fylkesleder Elisabeth Smith.

– Dette må vi sette oss ned og ta stilling til

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, er svært fornøyd med at Stormberg signaliserer at de vil sponse Human-Etisk Forbund både på fylkesnivå og sentralt.

– Dette er en svært god nyhet. Nå får vi sette oss ned og snakke om hva pengene skal gå til, og om de eventuelt ønsker noe tilbake, sier han.

Enger vil ikke si mer om saken før han får vite hva Stormberg ser for seg.

– Mitt inntrykk er at de bare ønsker å støtte vårt arbeid, og at de ikke forventer seg noen spesiell synlighet i retur. Det synes jeg er svært positivt. Men det er litt tidlig å si mer om dette før vi vet hva de ser for seg, sier han.

Enger opplever Stormberg som en aktør som tar samfunnsansvar, og understreker at denne typen sponsing er vanlig ellers i organisasjonslivet.

– Human-Etisk Forbund er ikke vant med å få tilbud om sponsoravtaler, men ellers i organisasjonslivet er ikke dette så uvanlig. Sponsing i dag handler ikke bare om å betale penger for å få vist fram logoen sin. Mange næringslivsaktører har et ektefølt engasjement og vil bruke pengene sine for å skape et bedre samfunn. Det er en positiv ting, sier han.

Skeptisk til føringer

Styreleder Tom Hedalen, synes det er svært hyggelig at Human-Etisk Forbund får gaver, men er generelt skeptisk hvis gavene kommer med føringer.

– Vi får donasjoner og gaver hele tiden, og de kommer normalt uten føringer av noe slag. Slike gaver setter vi stor pris på. Men her ser jeg at det er snakk om en «sponsoravtale» og da blir jeg mer skeptisk. Jeg synes ikke vi bør stille oss slik at vi blir assosiert med et spesielt klesmerke på noen måte, sier Hedalen.

– Stormberg har ytret et ønske om at pengene øremerkes til HEFs arbeid for toleranse, mangfold og inkludering. Hva tenker du om det?

– Det høres greit ut. Det er jo klart innenfor vårt virkeområde, men hvis det blir snakk om noen mer omfattende sponsoravtale, må vi ta en grundig prat i forbundet, sier han.