Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I det siste nummeret av Fri tanke kan du lese portrettintervju med Thomas Dybdahl, temasak om humanist-ungdommer, reportasje fra det ateist-religiøse Cuba og mye annet.

I det siste nummeret av Fri tanke kan du lese portrettintervju med Thomas Dybdahl, temasak om humanist-ungdommer, reportasje fra det ateist-religiøse Cuba og mye annet.

Thomas Dybdahl i ny papirutgave av Fri tanke

#Årets andre papirutgave av Fri tanke bringer et intervju med artisten Thomas Dybdahl. Han har nettopp meldt seg inn i Human-Etisk Forbund og fortelle...

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2007 kl 07:19

Årets andre papirutgave av Fri tanke bringer et intervju med artisten Thomas Dybdahl. Han har nettopp meldt seg inn i Human-Etisk Forbund og forteller hvordan vitenskap er noe av det som har inspirert ham.

Tekst: Even Gran
Publisert: 15.6.2007

Den siste plata til Thomas Dybdahl heter "Science". Det er ikke bare et fikst navn. På coveret takker han Richard Dawkins, Charles Darwin, Stephen Jay Gould og Daniel C. Dennett for å vise ham "the poetic force and inspiration of the natural world".

- Disse folkene er noe av det som helt enkelt har inspirert meg til å skrive musikk det siste året. Tittelen er en enkel måte å gjøre et statement om meg selv og hva jeg er opptatt av, sier Dybdahl.

Han forteller også at han nettopp har meldt seg inn i Human-Etisk Forbund, og at han planlegger å gifte seg humanistisk.

Les intervjuet i pdf-utgaven her.

Slutt på forgubbing

Fri tanke nr. 2-2007 kan også by på en 5 siders temasak om arbeidet med å opprette en ny humanistisk ungdomsorganisasjon.

Reportasjen tar utgangspunkt i at 155 000 norske ungdommer har blitt borgerlig konfirmert siden 1951 har, uten at det har ført til noe mer ungdommelig aktivitet i Human-Etisk Forbund. Snarere har forbundet slitt med forgubbing.

Men nå snur utviklingen, skriver Fri tanke, for i august blir Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon stiftet.

Religiøsitet i en ateistisk stat

Hva skjer når et religiøst folk får en ateistisk stat? Fri tanke bringer en reportasje fra Cuba, der staten lenge har håndhevet et strengt forbud mot religion. Likevel har økonomiske krisetider ført til økt religiøsitet.

- Ville ikke du også blitt religiøs hvis du levde under slike forhold, spør en av Fri tankes kilder.

Han kan fortelle at han som universitetsstudent måtte fylle ut et skjema og krysse av for at han ikke var religiøs. Religiøse fikk ikke adgang til høyere utdanning. Ble man observert idet man gikk inn i en kirke kunne man bli utvist fra universitetet, forteller han.

Nå har det siden tidlig på nittitallet foregått en oppmykning, og slike episoder er blitt mer sjeldne, men fortsatt diskrimineres de religiøse på Cuba, mener han.

Landsmøte, Bostad og djevleutdrivelser
Ellers i den ny utgaven av Fri tanke vil du finne fyldig dekning av HEFs landsmøte sist helg, samt framleggingen av Bostad-utvalgets rapport som foreslår nye formålsparagrafer for skole og barnehage. Du vil også finne en kronikk om statskirkeordningen av Ingvild Thorson Plesner fra Senter for menneskerettigheter.

Sist, men ikke minst, må Jan Ingar Thons artikkel om djevleutdrivelser nevnes. Thon skriver at etterspørselen etter djevelutdrivelser er på stigende kurs. Vatikanet har økt utdanningen av eksorsister og selv Den norske kirke har
utviklet en liturgi for å lindre "uro". Thon har intervjuet ekspert på djevleutdrivelser Asbjørn Dyrendal fra NTNU. Han har skrevet boken "Demoner" som kom ut på Humanist forlag i fjor.

Les Fri tanke nr. 02-2007 i pdf-format