Kontakt
Muhammad Tahir ul-Qadri bruker svært sterke ord i sine fordømmelser mot ekstremister og terrorister.
En bredt anerkjent muslimsk fatwa gir Al-Qaida og Taliban det glatte lag. - Terroristene er vantro ifølge islams opprinnelige guddommelige budskap, er dommen.
Even Gran
Publisert: 11.08.2010 kl 13:23
Sist oppdatert: 11.08.2010 kl 14:24
Det er den muslimske teologen Muhammad Tahir ul-Qadri som har utarbeidet fatwaen - en teologisk begrunnet utredning. Målet har vært å finne ut om terrorisme og ekstremisme har noen støtte i islamske religiøse skrifter. Konklusjonen er entydig; en slik støtte finnes ikke. Snarere er det ekstremistene som avviker fra "den rette lære", skal vi tro ul-Qadri.
I sammendraget av fatwaen brukes det harde ord i en sterkt fordømmende, svovelpredikende stil. Det er selveste Allah som støter terroristene og ekstremistene ut i kulden.
- Til tross for deres påstander og vitnesbyrd, så har Allah erklært dem som vantro og urostiftere som vil oppleve pinslene i Helvete, konstateres det.
Det slås fast at mens de fleste muslimske lærde fordømmer terrorisme, tar denne fatwaen et nytt skritt.
- Shaykh-ul-Islam Dr Muhammad Tahir-ul-Qadri tar det avgjørende steget framover og kunngjør kategorisk at selvmordsaksjoner og angrep mot sivile mål ikke bare er fordømt av islam, men fører gjerningsmennene helt ut av islams fold. De blir vantro ifølge islams opprinnelige guddommelige budskap, heter det i sammendraget.
Teksten slår videre fast at det ikke finnes noen unntak fra terrorforbudet, uansett hvor rettferdig saken måtte være. Bryter man mot forbudet kan det ikke bli oversett eller tilgitt, heter det.
Det eneste håpet som finnes for ekstremistene, er at de legger ned våpnene.
- En stat kan ikke (...) stoppe militære tiltak mot dem uten deres fullstendige eliminering i henhold til klare instruksjoner fra den hellige Profeten (Allahs velsignelser og fred være med ham). Det eneste unntaket (...) er at de legger ned sine våpen, omvender seg fra sine handlinger og lover å respektere staten og dens lover, står det.
Den norske versjonen av sammendraget ligger ute på nettsidene til Minhaj-ul-Quran-bevegelsens norske avdeling. Dette er en internasjonal muslimsk bevegelse som baserer seg på Muhammad Tahir-ul-Qadris lære.
Muhammad Tahir-ul-Qadri selv tror fatwaen vil få effekt.
- Jeg involverer meg ikke ofte i teologiske vurderinger (fatwaer). På grunn av min status vil folk oppfatte konklusjonene mine som bindende sier han til Time Magazine.
Kronikkforfatter Carla Power konkluderer i Time med at hvis ul-Qadri har rett i dette kan dette få store konsekvenser.
Professor ved Universitetet i Delaware, Muqtedar Khani, er også positiv til at denne fatwaen faktisk kan få en effekt.
- Muhammad Tahir-ul-Qadris fatwa mot terrorisme kan faktisk spille en rolle. Den er forståelig, direkte og unngår ingen vanskelige spørsmål. I tillegg kommer den på en tid da også den muslimske verden er opprørt over terrorisme, spesielt i Pakistan. Fatwaen vil fjerne den siste rest av troverdighet terroristene fortsatt har blant de muslimene som mener at islam er under angrep fra vesten, skriver han i Washington Post.
Han tror ikke fatwaen på magisk vis vil fjerne alt sinne, frustrasjon og fiendskap, men tror den vil bidra til å skape en utbredt avsky mot terrorisme og drap som virkemiddel blant vanlige muslimer.
Khani poengterer at ul-Qadri verken finner opp hjulet eller kommer med noen nye, kreative religiøse tolkninger.
- Det er ikke noe nytt i dette, og det er bra. ul-Qadri viser ganske enkelt at islam ikke bare forbyr terrorisme, men at terrorister blir forvist til helvete. Jeg tror ikke ekstremistene vil være i stand til å komme fram til tolkninger som vil slå tilbake ul-Qadri entydige fatwa, poengterer Muqtedar Khani.
Alexander Meleagrou-Hitchens og Houriya Ahmed følger opp i The Independent.
- Det er viktig å få med seg at Muhammad Tahir-ul-Qadris fatwa ikke hviler på hans egne tolkninger av religiøse tekster. Istedet støtter han seg på klassiske, ortodokse tolkninger som ikke kan bestrides av noen muslimer, skriver de.
Kommentator Brian Whittaker i The Guardian er ikke like positiv. Han tviler på om fatwaen vil få noen særlig effekt. Han slår fast at Muhammad Tahir-ul-Qadris bevegelse har lav oppslutning i den muslimske verden, og at troverdigheten er liten utenfor egne rekker.
Whittaker er videre skeptisk til å bruke fatwaer som virkemiddel generelt, fordi de bidrar til å sementere islam, istedenfor å fornye den.
- Slike "fatwa-kriger" med ekstremistene er virkningsløse. Dessuten styrker fatwaer de autoritære trekkene i islam. Å sende ut fatwaer, selv om saken er god, er skadelig fordi det bidrar til å styrke legitimiteten til fatwaer generelt sett, skriver Whittaker.
Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, støttet i går helhjertet ul-Qadris fatwa.
- Det europeiske fatwarådet har kommet med noen lignende uttalelser tidligere, men aldri har ekstremisme og terrorisme blitt så grundig fordømt og tilbakevist på teologisk grunnlag som i Muhammad Tahir ul-Qadris 600-siders fatwa, sa Sultan til Fritanke.no i går.
Vi har i dag vært i kontakt med Shoaib Sultan for å spørre om han er enig med Minhaj-ul-Quran-bevegelsen og Muhammad Tahir-ul-Qadri i at terrorister ikke kan regnes som muslimer. Han ville ikke svare på dette før han hadde lest sammendraget av fatwaen. Vi kommer med andre ord tilbake til saken. (Oppdatert 11.8.10: Les Sultans kommentar her)
Lenker
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.