Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I 2006 prøvde Bush-regjeringen å stoppe eutanasiloven i Oregon, men tapte i Høyesterett. Maleri av Bernard Rauch.

I 2006 prøvde Bush-regjeringen å stoppe eutanasiloven i Oregon, men tapte i Høyesterett. Maleri av Bernard Rauch.

Assistert dødshjelp legalisert i Washington

Delstaten Washington i USA legaliserer assistert dødshjelp. Det blir tillatt for leger å skrive ut dødelige medisiner som pasienten må ta selv.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.11.2008 kl 12:08

4. november ble det avgjort. Da sa velgerne i delstaten Washington sitt.

58 prosent stemte i en folkeavstemning for å tillate såkalt "assistert suicid" til pasienter som uansett skal dø av livstruende sykdom om kort tid, og som har store lidelser.

- De virkelige vinnerne her er folk som ligger på dødsleiet og som nå selv kan bestemme når det er på tide å gjøre en slutt på lidelsene, skriver Death with Dignity National Center.

Må anmode to ganger

Modellen for legalt assistert selvmord som Washington har valgt, er hentet fra delstaten Oregon. Her har eutanasi vært tillatt siden 1998.

Oregon-modellen går ut på at en lege skriver ut dødbringende medikamenter på forespørsel fra en pasient. Denne pasienten må ha en sykdom som uansett vil ta livet av pasienten i løpet av kort tid. Dette må bekreftes av minst to leger. I tillegg må pasienten ha store lidelser knyttet til sykdommen.

Pasienten må også forstå fullt ut hva hun/han gjør. Pasienten må anmode legen muntlig om å få dø minst to ganger, med femten dagers mellomrom.

Pasienten må deretter levere en skriftlig anmodning om assistanse. Denne må være bevitnet av to personer, og en av disse skal ikke være i slekt med pasienten.

Tror dette vil spre seg

Levi Fragell er leder for Foreningen Retten til en verdig død, som jobber med å få innført Oregon-modellen i Norge.

Han tror innføringen av dette i delstaten Washington bare er starten på en bølge.

- Jeg tror dette resultatet er symptomatisk for en generell stemningsendring som vi ser både i USA og Europa. Folk er i ferd med å endre holdninger i dette spørsmålet, og jeg tror Oregon-modellen er den som har størst sannsynlighet for å vinne tilslutning, sier Fragell.

Han er naturlig nok svært fornøyd med avstemningen i Washington, men han er ikke overrasket.

- Meningsmålingene har vært klare lenge. Den økonomiske støtten til eutanasi-tilhengerne har også vært langt større enn hva for eksempel katolikkene klarte å samle inn denne gangen, på den andre siden. Det er en helt ny situasjon. Før var det eutanasi-motstanderne som hadde mest penger, forteller Fragell.

Les mer:


  • Levi Fragells kronikk "Dødshjelp underveis?" fra Dagbladet, skrevet i forkant av avstemningen i Washington.

  • Human-Etisk Forbund er splittet i eutanasi-saken. Les mer her.

Oregon-modellen for assistert selvmord
Kriterier: (hentet fra Foreningen Retten til en verdig død)

1. Pasienten må være bosatt i staten, og over 18 år. Loven søker å sikre at pasienter som ønsker legeassistert suicid gjør det helt frivillig, fullt informert, og har evne til å treffe rasjonelle beslutninger vedr. sin egen helse.

2. Pasientens lege må ha lisens for å praktisere i staten. Deltagelse i assistert suicid er helt og holdent legens egen avgjørelse, og hun/han kan meget vel nekte.

3. Pasienten må to ganger muntlig anmode sin lege om slik assistanse, med minimum 15 dagers mellomrom.

4. Pasienten må deretter overrekke sin lege en skriftlig anmodning om assistanse, bevidnet av to personer, hvorav i hvert fall den ene ikke står i slektskapsforhold til pasienten.

5. Pasientens diagnose og utsikter skal bekreftes både av pasientens lege og en utenforstående lege. De samme leger må avgjøre om pasienten er i stand til å fatte, og kommunisere, beslutninger vedrørende sin egen helse.

6. Pasientens lege plikter å informere pasienten om alternativer til legeassistert suicid, som eksempelvis smertekontroll, hospice etc. Dette skal skje i hvert fall etter utløpet av den 15 dager lange venteperioden.

7. Pasientens lege skal anmode, men kan ikke forlange, at pasienten orienterer sine nærmeste om sin beslutning.

8. Pasienten kan på et hvilket som helst tidspunkt trekke tilbake sin anmodning om legeassistert suicid.

9. Legen må rapportere alle resepter for dødelige medikamenter til relevant offentlig instans. Fra 1999 av skal den endelige bruk av medikamentet også meddeles farmasøyten.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook