Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hege Storhaug mener Kristin Mile støtter opp under reaksjonær og undertrykkende islam.

Hege Storhaug mener Kristin Mile støtter opp under reaksjonær og undertrykkende islam.

Storhaug: - Mile må gå

Hege Storhaug i Human Rights Service mener Kristin Miles utspill om hijab bør føre til masseutmeldelse fra Human-Etisk Forbund, og at hun bør fjernes fra sjefstolen.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.10.2008 kl 15:23

- Hijabutspillet fra Kristin Mile er fullstendig absurd. Det er religionsfremmende og sterkt kvinneundertrykkende. Utspillet er kjønnsapartheidistisk, tordner Hege Storhaug i en pressemelding på hjemmesidene til Human-Rights Service.

Hun reagerer på generalsekretær i Human-Etisk Forbund Kristin Miles utspill i Fritanke.no om at det er diskriminerende å nekte muslimske kvinner å bære hijab til politiuniformen.

Storhaug anklager Mile for å støtte de mest konservative islamistenes tolkning av Koranen.

- Det er rett og slett pinlig at ikke Mile kjenner til det grunnleggende faktumet at hijab ble konstruert i Midtøsten på midten av 1970-tallet. Ifølge Mile har alle muslimske kvinner som ikke bruker hijab ikke en identitet som muslim, skriver hun.

Storhaug mener at Mile ikke forstår konsekvensene av utspillet sitt. Hun mener at generalsekretærens utspill er en støtte til de mest repressive kreftene innen islam.

- Hvis hun oppriktig mener at det er en plikt å bruke hijab, ja da mener hun også at det er ulovlig for muslimske kvinne å gifte seg med ikke-muslimer, skriver Storhaug.

Trenger ikke å like, men må tolerere

Kristin Mile er ikke overrasket over at Hege Storhaug går såpass sterkt ut.

- Det er godt kjent at Hege Storhaug og jeg har ulikt syn på dette, sier hun.

- Hva er kommentaren din til at Storhaug mener du bør gå av som generalsekretær?

- Det har jeg ingen kommentarer til.

Mile avviser Storhaugs påstand om at hun "tolker Koranen til fordel for de mest konservative".

- Jeg tolker ingenting. Jeg forholder meg bare til at det er mange muslimske kvinner som opplever det å gå med hijab som et religiøst påbud. Og når det først er sånn, så har ikke vi andre noe annet valg enn å tolerere dette. Jeg vil selvsagt ikke mene noe om hva som er "riktig tolkning av islam", understreker hun.

Mile poengterer at alle har rett til religionsfrihet, og at vi andre ikke bare kan forby det vi ikke liker.

- Jeg er selvsagt enig i at hijab er kvinneundertrykkende. Men det er mye som er kvinneundertrykkende i samfunnet, og vi kan ikke utelukke folk som underkaster seg undertrykkende systemer fra viktige samfunnsområder.

- Valgene vi gjør får jo konsekvenser, og er det ikke en grei konsekvens av å velge å gå med hijab, at man ikke kan jobbe i politiet?

- Alle våre handlinger får konsekvenser, men når det gjelder vesentlige ting som rett ut utdanning og arbeid, så er det klare grenser for hva man bør finne seg i som en konsekvens av å være religiøs. Det er dette menneskerettighetene er ment å beskytte mot. Vi kan ikke stelle oss slik at vi i praksis nedlegger forbud mot visse religiøse ytringer.

Miles hovedpoeng i det konkrete tilfellet med hijab i politiet er at hvis man skal nekte noen å leve ut sin etnisitet og religion, så må det være saklig begrunnet. Og her synes hun ikke argumentene fra politiet holder.

- Føler du at du har Human-Etisk Forbund i ryggen i denne saken?

- Det vil jeg ikke mene noe om. Jeg mente dette før jeg begynte i Human-Etisk Forbund også, så dette burde være klart for organisasjonen da jeg ble ansatt.

- Har du fått mange negative reaksjoner internt?

- Nei, det har jeg ikke.

Les mer:

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook