Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Demokratiprosessen i kirken er ikke bare en indrekirkelig prosess, slår Bente Sandvig fast.

- Demokratiprosessen i kirken er ikke bare en indrekirkelig prosess, slår Bente Sandvig fast.

- Staten gjør felles anliggender til noe indrekirkelig

#- Staten prøver å gjøre arbeidet med demokrati i kirken til et rent indrekirkelig anliggende, til tross for at forslagene får konsekvenser for oss al...

Publisert:

Sist oppdatert: 08.09.2008 kl 09:34

- Staten prøver å gjøre arbeidet med demokrati i kirken til et rent indrekirkelig anliggende, til tross for at forslagene får konsekvenser for oss alle, mener Bente Sandvig i HEF.

Tekst: Even Gran
Publisert: 8.9.2008

HEFs fagsjef Bente Sandvig reagerer på at instanser som Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) og Senter for menneskerettigheter (SMR) ikke er spurt om å ytre seg i høringen om demokratireformen i Den norske kirke. Heller ikke HEF er spurt direkte.

- Hvorfor er ikke SMR og LDO høringsinstanser når dette i høyeste grad angår deres fagområder. Og hva med TeoLOgene, prestenes fagforbund i LO? Hvorfor er ikke de spurt? undrer hun.

Indrekirkelig fokus
Av tros- og livssynssamfunnene utenfor statskirken, er det kun det kun paraplyorganisasjonene STL og Norges kristne råd som er spurt om å levere høringssvar.

Innenfor statskirken er bildet et helt annet. Her er samtlige av landets menighetsråd, kirkelige fellesråd og andre enheter innenfor Den norske kirke selvstendige høringsinstanser.

Sandvig synes dette er oppsiktsvekkende.

- Dette tyder på at departementet anser at forslagene i Bakkevig-rapporten angår rent indrekirkelige forhold. Men det blir jo helt feil. Mange av de forslagene utvalget kommer med har konsekvenser som angår oss alle. Da burde det også vært lagt opp til en bred høringsrunde, der også f.eks. faginstanser med kompetanse på menneskerettigheter og diskriminering burde ha vært hørt, sier hun.

Sandvig trekker spesielt fram at Bakkevig-rapporten foreslår å arrangere kirkevalg i tilknytning til offentlige valg. Dette kritiseres sterkt i HEFs høringssvar, som forbundet altså har sendt uten å ha vært invitert direkte.

Manglende åpenhet og ryddighet

Njål Høstmælingen fra Senter for menneskerettigheter (SMR) synes det er underlig at departementet har gått såpass smalt ut.

- Når man utelater noen av de instansene som var mest kritisk til den nye stat-kirkeordningen, kan dette av mange leses som manglende åpenhet og ryddighet i denne prosessen, sier han.

Høstmælingen synes det er rart at man skal begynne å begrense dette nå, når prosessen ellers har vært så åpen.

- Jeg tror årsaken er at departementet, i større grad enn statskirkeprosessen ellers, ser dette som en indrekirkelig prosess. De har ikke sett at mange av disse spørsmålene har like stor betydning for samfunnet rundt, som de andre delene av statskirkeprosessen, sier han.

Høstmælingen understreker at hvis SMR hadde blitt invitert, så ville de ha sendt inn høringsuttalelse.

KKD: - Høringen har gått til de som saken angår

Statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet, Halvard Ingebrigtsen, sier til Fritanke.no at departementet i denne saken har gjort som man alltid bruker å gjøre, nemlig å sende ut høringsinvitasjon til de man mener saken angår.

- Så det betyr altså at dere mener at den ikke angår Senter for menneskerettigheter og Diskrimineringsombudet, for eksempel?

- Det har jeg ikke sagt. Dette innebærer ikke en nedvurdering av de som ikke er spurt. Hvem som helst kan selvsagt levere inn høringsuttalelse. Denne saken har vært helt åpen fra starten, sier Ingebrigtsen.

Han avviser at departementet ser saken som rent indrekirkelig.

- Selvsagt er det elementer av dette som i høyeste grad angår offentligheten. Derfor har vi også lagt an til en helt åpen prosess, sier statssekretæren.

Generell kommentar fra LDO

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) vil ikke uttale seg spesielt om denne saken, men kommer med en generell kommentar.

- Det er viktig at høringer sendes ut så bredt så mulig slik at flest mulig instanser får komme med konstruktive innspill. På denne måten sikrer man at ulike interesser blir hørt, sier Bjørg Unstad, avdelingsleder for samfunnsavdelingen i LDO.

Les mer: