Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Til tross for at de fleste kurver peker nedover for Kirken, øker antallet kirkelige konfirmanter. Foto: Kirken.no

Til tross for at de fleste kurver peker nedover for Kirken, øker antallet kirkelige konfirmanter. Foto: Kirken.no

Svakere oppslutning om Kirken

#Ny statistikk fra SSB viser at andelen døpte blant landets nyfødte synker. Det er også færre som gifter seg i kirken, går til gudstjeneste og flere s...

Publisert:

Sist oppdatert: 19.06.2007 kl 14:13

Ny statistikk fra SSB viser at andelen døpte blant landets nyfødte synker. Det er også færre som gifter seg i kirken, går til gudstjeneste og flere som melder seg ut. Men kirkelig konfirmasjon vinner terreng.

Tekst: Even Gran
Publisert: 19.6.2007

Andelen kirkemedlemmer var nede i 82,7 prosent i slutten av 2006, etter et fall på rundt 68.000 medlemmer. Ett år tidligere var andelen 84,9 prosent. Mesteparten av denne nedgangen skyldes oppryddingen i kirkeregisteret, men raten av "friske utmeldinger" har også økt. Mens det var 6038 som meldte seg ut i 2005, økte dette til 8134 i 2006, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Andelen døpte sank med to prosent i 2006. Totalt sett ble det døpt flere, men andelen synker på grunn av økte fødselstall.

Antallet kirkekonfirmerte øker imidlertid. Det var 477 flere som konfirmerte seg i Kirken i 2006, sammenlignet med året før. Tallet økte fra 42.110 i 2005 til til 42.587 i 2006. I motsetning til statistikken for de døpte, opplyser ikke SSB om dette representerer er en økning eller nedgang i forhold til størrelsen på ungdomskullet.

SSB forteller videre at antallet kirkelige vigsler sank med 595, fra 10.189 (2005) til 9594 (2006). Andelen kirkelige gravferder økte svakt med 214, fra 37.683 til 37.897. SSB oppgir ikke for noen av disse tallene hvor stor andel dette utgjør av totalen.

Stadig færre på gudstjeneste

Tallene for oppmøte til gudstjeneste er nedslående for Kirken. Tallene går markant ned, både når det gjelder antall arrangerte gudstjenester, oppmøte og antall deltakere til nattverd.

Oppmøte- og nattverdtallene synker mer enn tallet på arrangerte gudstjenester. Mens antall gudstjenester synker med 1,46 prosent, synker oppmøtetallet med 1,99 prosent, mens nattverddeltakelsen synker med 2,06 prosent.

Tallene fra SSB viser i tillegg at 9,5 prosent av alle gudstjenestebesøk i løpet av et år, skjer på julaften.

Kirkelig konfirmasjon vinner terreng
Mens tallene for kirkelig konfirmasjon viser en økning, viste tallene for Humanistisk konfirmasjon en svak nedgang da disse ble offentliggjort den 10. april. Dette betyr at Humanistisk konfirmasjon har tapt terreng til kirkelig konfirmasjon.

Seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Yngvild Kvaale, forklarte nedgangen for Humanistisk konfirmasjon med at Kirken har mobilisert sterkt for å trekke til seg flere konfirmanter det siste året.

- Blant annet har deler av pengene som har blitt bevilget til den såkalte dåpsopplæringsreformen, blitt brukt til å gjøre den kristne konfirmasjonen mer attraktiv. Det er mulig dette er en del av forklaringen, sa Kvaale til Fritanke.no i april.

De nye kirketallene fra SSB kan tyde på at Kvaale har rett og at Kirkens rekrutteringstiltak har hatt effekt.

- Hva vil HEF gjøre for å ta igjen det tapte, Kvaale?

- Jeg synes ikke vi skal gjøre dette til noen konkurranse mellom oss og Kirken. Vi skal gjøre hva vi kan for at Humanistisk konfirmasjon skal være mest mulig attraktiv, så får ungdommene velge selv. Og så lenge de velger fritt, er vi fornøyd, sier hun.