Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er navnet "Humanistisk Forbund" som oftest kommer opp som forslag når nytt navn diskuteres. Men mange mener også det beste vil være å la seg inspirere av navneendringen til HEFs svenske søsterorganisasjon "Humanisterna".

Det er navnet "Humanistisk Forbund" som oftest kommer opp som forslag når nytt navn diskuteres. Men mange mener også det beste vil være å la seg inspirere av navneendringen til HEFs svenske søsterorganisasjon "Humanisterna".

Navnet "Human-Etisk Forbund" kan bli historie

#Human-Etisk Forbunds landsmøte i helga vedtok å utrede et eventuelt navneskifte på forbundet. - Det later til å være en stemningsendring i forhold ti...

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2007 kl 09:41

Human-Etisk Forbunds landsmøte i helga vedtok å utrede et eventuelt navneskifte på forbundet. - Det later til å være en stemningsendring i forhold til dette, sier Kristin Mile.

Tekst: Even Gran
Publisert 12.6.2007

Årets landsmøte i Human-Etisk Forbunds vedtok i helga at styret skal utrede om forbundet bør skifte navn. Hvis svaret på dette blir ja, må det settes det gang en prosess for å finne ut hvilken nytt navn organisasjonen ønsker seg.

- Vedtaket tyder på at det er en stemningsendring i forbundet. Stadig flere later til å mene at det er et behov for å vurdere et nytt navn, sier generalsekretær Kristin Mile.

Forrige gang denne saken var oppe til behandling var på fjorårets landsmøte. Da ble et langt mer radikalt forslag om ganske enkelt å endre forbundets navn til "Humanistisk forbund" avvist. Det ble også i fjor foreslått å "starte en prosess med sikte på navneskifte", men heller ikke dette fikk flertall den gangen.

Nå, ett år senere, har imidlertid landsmøtet beveget seg, og ønsker at en slik prosess skal settes i gang. Forslaget, som også var innstillingen hovedstyret, ble vedtatt mot 15 stemmer. Hovedargumentet for de som er imot navnebytte er at dagens navn på organisasjonen er godt innarbeidet, og at det vil kreve mye ressurser å endre navn.

I sin begrunnelse for forslaget skriver hovedstyret at tiden nå er inne for å utrede en eventuell navneendring.

- En slik utredning bør ta hensyn til erfaringene med endringene av navn på seremoniene. Hvilket navn ungdomsforbundet som er under etablering ender opp med, vil også være av betydning, skriver hovedstyret.

Hovedstyret ønsker også å lære av erfaringene fra Sverige, der det tidligere "Human-Etiska Förbundet" skiftet navn til "Humanisterna" i 1999.

Fra human-etikk til humanisme
Da HEF ble grunnlagt i 1956 var det en stor debatt på stiftelsesmøtet om forbundets livssyn burde betegnes som "human-etikk" eller "humanisme". Grunnlegger Kristian Horn fikk gjennomslag for at "human-etikk" var den beste betegnelsen, og dermed fikk forbundet sitt navn.

Med tiden har imidlertid synet på dette endret seg. Begrepet "humanisme" har i stadig større grad blitt befestet som et rent sekulært livssyn, spesielt internasjonalt, og har etterhvert blitt det navnet som HEF har valgt å bruke på sitt livssyn.

En viktig endring i denne sammenhengen var vedtaket fra HEFs landsmøte i 2005, da forbundets seremonier endret navn fra "borgerlig" til "humanistisk".

Meningsløst med to begreper
Levi Fragell har i mange år kjempet for at HEF skal bli konsekvent på å betegne sitt livvsyn som "humanisme". Han er svært fornøyd med vedtaket.

- Dette var gledelig. Det ligger i tiden at det går den veien. Det er meningsløst å bruke to begreper på det samme livssynet, mener han.

Fragell håper navneskiftet kan være fullført innen den humanistiske verdenskongressen i Oslo i 2011.

- Da kan vi møte våre humanistiske søsterorganisasjoner fra andre land som en organisasjon som også er humanistisk i navnet, som de fleste andre. Det er merkelig at HEF, som er den største humanistorganisasjonen i verden, ikke har med humanismen i organisasjonens navn, sier Fragell.