Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Norge er et land som liker å ta menneskerettigheter på alvor. Derfor er det opprettet en kontaktperson for menneskerettigheter i hvert departement. Det er disse kontaktpersonene som har ansvaret for oppfølging av menneskerettighetene innenfor hvert sitt departement.

Norge er et land som liker å ta menneskerettigheter på alvor. Derfor er det opprettet en kontaktperson for menneskerettigheter i hvert departement. Det er disse kontaktpersonene som har ansvaret for oppfølging av menneskerettighetene innenfor hvert sitt departement.

Departementene overser menneskerettighetene

#Ingen departementer har drøftet hensynet til menneskerettighetene i høringsrunden om statskirkeordningen, til tross for at alle departement har konta...

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2007 kl 10:35

Ingen departementer har drøftet hensynet til menneskerettighetene i høringsrunden om statskirkeordningen, til tross for at alle departement har kontaktperson for menneskerettigheter. - Det virker ikke som de er klar over hvilke begrensninger menneskerettighetene setter, sier menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen.

Tekst: Even Gran
Publisert: 26.1.2007

Det er imidlertid ingen av disse som har fått gjennomslag for en menneskerettslig vurdering av statskirkeordningen, i høringsuttalelsene fra de ni departementene som har ytret seg. Ingen av departementene nevner menneskerettighetene med et ord.

Av de ni som har levert uttalelse, er det kun to som faktisk sier noe. Dette er Helse- og omsorgsdepartementet, samt Justis- og politidepartementet. Førstnevnte støtter enkelt og greit en videreføring av statskirkeordningen uten noen videre diskusjon. Les mer om dette her.

Sistnevnte tar ikke stilling i hovedspørsmålet, men gir uttrykk for at ordningen med fengselsprester og kirkebistand ved overbringelse av dødsbudskap bør videreføres. Heller ikke her er menneskerettighetene nevnt.

I strid med menneskerettighetene

Dette står i kontrast til høringsuttalelsen fra Norsk senter for menneskerettigheter (SMR). Senteret har status som Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, og er svært klar i sin uttalelse.

SMR skriver at deler av den norske statskirkeordningen må sies å stå i direkte motstrid til menneskerettighetene. Her nevner senteret spesielt kravet om at minst halvparten av regjeringen må være medlemmer av statskirken (grunnlovens §12) samt Kongens konfesjonsplikt. I tillegg kommer den grunnleggende menneskerettighetsstridige tanken om at ett livssyn skal gies forrang foran alle andre.

- Ingen kommentar

Det er vanskelig å komme i kontakt med noen som kan kommentere årsaken til at menneskerettighetene ikke er diskutert i de ulike departementale høringsuttalelsene. De utnevnte menneskerettighetskontaktene kan ikke si stort.

Menneskerettighetskontakt og førstekonsulent Kaja Moe Winther i det statskirkevennlige Helse og omsorgdepartementet forteller at hun ikke har vært involvert i departementetes høringsuttalelse, og vil ellers ikke kommentere hvorvidt hun burde ha vært det.

Menneskerettighetskontakt i Justisdepartementet, avdelingsdirektør Hilde Indreberg, vil ikke kommentere hvorvidt hun har vært involvert i arbeidet med sitt departements høringsuttalelse. Der kommenterer de av prinsipp aldri hvordan saker har blitt behandlet internt, forteller hun.

På generelt grunnlag sier hun imidlertid at det ikke er noe selvsagt at menneskerettighetene skal være et tema i en slik høringsuttalelse. En vurdering av menneskerettighetene kan godt komme inn på et senere tidspunkt, forteller hun. Indreberg medgir imidlertid at menneskerettighetshensyn ideelt sett burde vært vurdert hele tiden, men at det kan være vanskelig å gjennomføre i praksis.

Fritanke.no har også snakket med lovrådgiver i Justisdepartementet, Arnulf Tverberg. Han var saksbehandler for Justisdepartementets høringsuttalelse. Men heller ikke han ønsker å kommentere hvorvidt menneskerettighetene burde ha vært drøftet.

- Vi har ikke vurdert statskirkeordningen opp mot menneskerettighetene, og jeg vil ikke si noe om hvilke vurderinger som eventuelt ligger bak dette. Det er det enkelte departement sitt ansvar å passe på at menneskerettighetsforpliktelsene overholdes innenfor sitt felt. Vi i Justisdepartementet har ikke noe spesielt ansvar her, sier Tverberg.

- Menneskerettighetene legger begrensninger

- Det mest redelige hadde selvsagt vært om alle departementene tok med en drøfting av menneskerettighetene, sier menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen ved Senter for menneskerettigheter.

Han mener at Helse og omsorgs-departementet går ut over sine fullmakter når de uforbeholdent støtter statskirkeordningen.

- Menneskerettighetene setter rammer for hva en statsmakt kan utøve av politikk. Helse og omsorgsdepartementet har tydeligvis ikke vært klar over disse begrensingene da de utformet høringssvaret sitt. Eventuelt kjenner de problemstillingen og viker unna, tror han.

Høstmælingen regner med at Kultur og kirkedepartementet, som har ansvaret for statskirkesaken, drøfter begrensningene som ligger i menneskerettighetene når stortingsmeldingen kommer.