Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Leder i HK-klubben i HEF, Tove Solli, ønsker ikke å melde seg ut i protest. - Det er mange andre ting LO står for som veier tyngre for meg, sier hun.

Leder i HK-klubben i HEF, Tove Solli, ønsker ikke å melde seg ut i protest. - Det er mange andre ting LO står for som veier tyngre for meg, sier hun.

Uenighet om reaksjoner på LO-vedtak

#Flere Handel og kontor -medlemmer i HEF har allerede meldt seg ut, eller sagt fra om at de kommer til å gjøre det, etter at LO i går vedtok at de øns...

Publisert:

Sist oppdatert: 05.12.2006 kl 12:09

Flere Handel og kontor -medlemmer i HEF har allerede meldt seg ut, eller sagt fra om at de kommer til å gjøre det, etter at LO i går vedtok at de ønsker å videreføre statskirkeordningen. Klubbleder Tove Solli tror imidlertid ikke utmelding er veien å gå.

Tekst: Even Gran
Publisert: 5.12.2006

Fritanke.no kjenner til at en rekke Handel og Kontor (HK)-medlemmer ønsker at HK-klubben i HEF skal melde seg ut kollektivt i protest mot LO-sekretariatets vedtak i går om at statskirken bør videreføres. Flere av dem vurderer også å melde seg ut personlig. Så langt har tre medlemmer meldt seg ut, så vidt vi kjenner til.

Klubbleder Tove Solli synes selv at utmeldelse er å gå for langt.

- Jeg er selvsagt like uenig i LO-sekretariatets vedtak som alle andre, men jeg personlig skal nok greie å leve med dette vedtaket uten å melde meg ut. LO står for så mye annet viktig som veier tyngre for meg enn dette, sier hun.

Solli peker også på en rekke praktiske problemer som vil oppstå ved en "kollektiv utmelding" av Handel og kontor.

- Klubbstyret kan jo ikke melde klubben ut av HK. Det eneste man kan tenke seg er at samtlige medlemmer melder seg ut. Da vil det jo ikke være noen igjen å være klubb for. Men så lenge det er noen igjen, så består klubben og hele avtaleverket, sier Solli.

Alle må finne sin egen grense
Hun legger til at alle må definere sin egen grense for hva man tåler før man melder seg ut av en organisasjon. Personlig kan hun tåle vedtaket, men forstår godt at andre kan se annerledes på det.

- Dette er noe enhver må gjøre opp for seg selv. Men jeg vil oppfordre folk til å sove på saken. Utmelding er en drastisk reaksjon som det ikke er sikkert at det kommer noe godt ut av, sier hun.

Solli legger til at hun har vært medlem av LO i hele sitt yrkesaktive liv, og at hun så langt har til gode å se en utmeldingsaksjon som får konsekvenser.

- Stort sett blir slike utmeldingsaksjoner ignorert av ledelsen, fordi det aldri vokser seg til noe stort. Jeg mener det er urealistisk å tro at statskirkeordningen vil danne grunnlag for en storstilt utmeldingsaksjon av LO. Så viktig er ikke denne saken for flertallet av LOs medlemmer.

- Hva vil skje i klubben nå?

- Vi kommer selvsagt til å ta opp saken internt og bestemme oss på vanlig, demokratisk vis for hva vi skal gjøre. Da vil selvsagt de som allerede har meldt seg ut ikke være med, sier Solli.

Hun er for øvrig uenig i de som mener at "stemningen" i klubben er at alle vil melde seg ut.

- De fleste HK-medlemmene i HEF har ikke sagt noe ennå, så vi vet egentlig ikke hvilken vei "stemningen går" sier hun. Det får vi se når vi tar opp saken internt.

Vil gripe anledningen

Per Kristian Hansen som jobber ved HEFs hovedkontor i Oslo er en av de som har bestemt seg for å melde seg ut. Han synes det blir for tregt å ta reaksjonen gjennom de vanlige, demokratiske kanalene.

- Når noe slikt skjer må man gripe anledningen når den byr seg. Jeg kan ikke leve med å være medlem i en organisasjon som med vilje går inn for en diskrimerende ordning og praksis, sier han.