Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I morgen formiddag, kl 10:23 presis, vil Kristin Carlsson og andre 10:23-aktivister vise at homøopatiske remedier både er ufarlige og uvirksomme, når hun tar en overdose homøopatisk sovemedisin.  
- Jeg kjøpte denne lille pilledosen for litt over hundre kroner, forteller Kristin Carlsson, koordinator for 10:23-kampanjen i Norge.

I morgen formiddag, kl 10:23 presis, vil Kristin Carlsson og andre 10:23-aktivister vise at homøopatiske remedier både er ufarlige og uvirksomme, når hun tar en overdose homøopatisk sovemedisin.
- Jeg kjøpte denne lille pilledosen for litt over hundre kroner, forteller Kristin Carlsson, koordinator for 10:23-kampanjen i Norge.

Klar for homeopatisk «masseoverdose»

Kristin Carlsson er klar for overdose. I morgen går Norges første «masseoverdose» av homøopatiske midler av stabelen kl 10:23 i Oslo og Trondheim. Og du kan bli med. Sukkerpillene fins på nærmeste apotek.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2011 kl 14:03

- Såpass er det verdt, dersom jeg kan bidra til at færre blir lurt til å bruke tid og penger på slike midler. Folk må velge fritt hvilken behandlingsform de ønsker for plagene sine, men vi vil opplyse om hva homeopatiske midler faktisk er. Mange tror at pillene inneholder urter eller naturmedisin, men det er jo ikke tilfelle, forklarer Carlsson.

Kampanjen har fått navnet sitt etter Avogadros tall, et viktig tall innen kjemi og fysikk, som kan brukes for å vise at homeopatiske midler slett ikke inneholder noen aktive ingredienser.

Carlsson sier at 10:23-kampanjen ønsker å informere potensielle kjøpere, og legge press på farmasøyter og helsepersonell for å sikre at produkt som selges som medisinsk behandling, faktisk fungerer.

Apotek spesialiserer seg på homeopatiske midler

- Selv homeopater er enige i at pillene faktisk ikke inneholder annet enn sukker og vann. Vi tar del i denne protesten for å vise at disse såkalte remediene er nytteløse og ikke har noen plass i dagens helsevesen, sier Carlsson.

Østlandsfolk inviteres til å møte opp på Vinkelplassen på Majorstua i Oslo, i krysset Kirkeveien og Valkyriegata. Dette er rett ved det store Løveapoteket, der utvalget av homeopatiske midler stadig øker. I Trondheim møtes aktivistene utenfor apoteket Løven i Byhaven kjøpesenter, der de har spesialisert seg på homeopatiske midler (selve aksjonen skal foregå utendørs på Cicignons plass ved Nova kino). Sukkerpillene kjøpes inn av den enkelte i forkant av oppmøte, og den kollektive "overdosen" vil foregå presis klokka 10.23.

- There's nothing in it
Kampanjen 10:23 «Homeopathy - There's Nothing in it» ble initiert av en britisk skeptikerforening som i lang tid hadde irritert seg over at en av Storbritannias ledende apotekkjeder, Boots, solgte homøopatisk medisin. Apotekkjeden innrømmet at pillene blir solgt bare fordi forbrukerne vil kjøpe dem, ikke fordi de har noen dokumentert effekt.

Det kuliminerte med en«masseoverdose» av homøopatiske midler (sukkerpiller) 30. januar i fjor, hvor omkring 400 skeptikere landet over deltok. I år er kampanjen blitt global, og norske skeptikere slutter seg til. 10:23-kampanjen har som mål å arrangere demonstrasjoner i mer enn 23 byer i 10 land, men ser så langt ut til å kunne mer enn doble dette målet. Les mer her.

- Latterlig, mener homeopater

Homøopater er kritiske til «masseoverdosing» og mener at overdoser ikke vil ha noen som helst effekt på aksjonistene, med mindre noen har symptomer som det aktuelle middelet er beregnet på. Les mer om hvordan Solveig Mohr fra Homeopatenes landsforbunds forklarer hvorfor man må være forsiktig med å selvmedisinere seg selv med homøopat-«medisin», samtidig som hun sier det er ufarlig.

- Dette er en latterlig aksjon, uttalte hun til Fritanke.no da vi skrev om fjorårets 10:23-aksjon.