Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (Ap) uttrykte sin støtte til Sara Mats Azmeh Rasmussen i dag.

Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (Ap) uttrykte sin støtte til Sara Mats Azmeh Rasmussen i dag.

Fortsatt vegg av stillhet fra Islamsk råd

Arild Stokke-Grande (Ap) ankom i dag Calmeyers gate i Oslo for å møte Sara Mats Azmeh Rasmussen, som på tredje dagen avholder sitte-aksjon utenfor Islamsk Råd.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.02.2011 kl 14:58

I dag aksjonerer Sara Mats Azmeh Rasmussen på tredje dagen mot Islamsk Råd Norge i Calmeyergate i Oslo. I dag fikk hun besøk av stortingspolitiker Arild Stokkan Grande (Ap). Han hadde bare godord å si om aksjonen hennes.

- Jeg synes det er fantastisk at du våger å gjøre dette, og at du holder ut, sa Stokkan Grande som er medlem av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

- Jeg vet det er tøft og ensomt å sitte her, og du tar denne belastningen på vegne av veldig mange andre, som lever i frykt og i skjul. Islamsk Råd må åpne døra for deg, og innrømme at du har retten til et liv. Du, og mange andre med deg. Jeg forventer at både organisasjoner og politiske partier, som snakker høyt om solidaritet, frihet og menneskerettigheter, skal støtte denne saken.

Stokkan-Grande mener det er viktig at flere i det politiske landskapet slår ring om Azmeh Rasmussen, og hennes aksjon for et verdig liv også for homofile og transpersoner.

- Det er et økende problem at homofile blir forfulgt, banket opp og truet, spesielt blant unge. Dette er frihetskamp i Norge, anno 2011 - det er snakk om grunnleggende menneskerettigheter. Kim Friele sammenligner deg med hennes egen kamp for noen år tilbake, da hun også sto alene og representerte mange, og måtte tåle trakassering. Vi må vise at vi bryr oss, understreket stortingspolitikeren.

Toleranse av overgrep - i toleransens navn

Stokkan-Grande opplever at det siden aksjonens start mandag har vært bemerkelsesverdig stille i media, og at det har tydet på en vegring mot å ta offentlig stilling.

- Det er snakk om en utsatt minoritets rett til et verdig liv i Norge. Det er et krevende tema for mange å ta offentlig stilling til, fordi det innebærer kritikk av en religiøs minoritets standpunkt. Men i praksis tolererer man dermed overgrep - i toleransens navn.

Ap-politikeren hadde med seg fotograf og journalist fra NTB, og aksjonisten svarte på deres spørsmål, etter noe nøling. Hun understreket at grunnen til hennes tilbakeholdenhet var at hun ikke ønsker å presse Islamsk Råd hardere enn nødvendig.

- Jeg har et oppriktig ønske om dialog, og ønsker derfor i utgangspunktet å ha en stille aksjon, uten å trekke inn media. Det er også viktig for meg å unngå å sverte muslimer som gruppe, og å unngå overdrevet personfokus, som ved Maria Amelie-saken, forklarer aksjonisten, som etter tre dager i kulda fremdeles ikke har blitt invitert inn.

- Det er veldig, veldig hyggelig at du kom, Arild. De har bedt meg flytte meg til den andre siden av gata, siden de har lovt å snakke med meg. Men jeg blir sittende. Jeg ber dem ikke uttale seg om det er synd eller ikke, bare om å klart si at dødsstraff er feil, understreket Azmeh Rasmussen.

Islamsk Råd har låst dørene

Azmeh Rasmussen uttrykker dyp takknemlighet overfor Stokkan-Grandes støtte og oppmerksomhet, og lover å ikke gi seg med det første.

- Som god sosialdemokrat betyr den politiske støtten fra Stokkan-Grande enormt mye. Det viser prinsippfasthet, at politikere som Stokkan-Grande viser at også en dobbelt-minoritet som homofile med muslimsk bakgrunn har krav på et verdig liv, sier hun.

Ved lunsjtider onsdag så det ut til at Islamsk Råd har stengt dørene, og det går ikke lenger noen ut eller inn. Dermed ser det ikke foreløpig ut til at Azmeh Rasmussens ønske om dialog vil imøtekommes.

- Jeg blir sittende jeg, hele vinteren, hele våren, til sommeren om jeg må! Alt jeg ønsker er en uttalelse om at jeg har rett til å være i live.

Ingen kommentar fra Islamsk råd

Etter å ha forsøkt i to dager å få kontakt med generalsekretær i Islamsk råd, Mehtab Afsar, fikk Fritanke.no kontakt i dag. Han ønsket ikke å bli sitert, men sa at han hadde snakket med Azmeh Rasmussen, og at de skulle møtes for å diskutere saken. Afsar visste ikke når dette møtet skulle avholdes.