Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Björn Ulvaeus stod fram som engasjert humanist i Humanisten nr. 4-2005. Fredag fikk han den svenske Hedenius-prisen.

Björn Ulvaeus stod fram som engasjert humanist i Humanisten nr. 4-2005. Fredag fikk han den svenske Hedenius-prisen.

Björn Ulvaeus får Hedeniusprisen

#Artisten og ABBA-legenden Björn Ulvaeus ble fredag hedret med Hedeniusprisen av Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Sverige, Humanisterna. Det ...

Publisert:

Sist oppdatert: 10.11.2006 kl 17:20

Artisten og ABBA-legenden Björn Ulvaeus ble fredag hedret med Hedeniusprisen av Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Sverige, Humanisterna. Det siste året har han stått fram som en klarttenkende og frittalende humanist.

Tekst: Even Gran
Publisert: 10.11.2006

Hedeniusprisen ble delt ut til Björn Ulvaeus på den humanistiske Østersjøkonferansen i Stockholm på fredag. Humanisternas leder Christer Sturmark hedret Ulvaeus for i det siste året å ha stilt opp for humanismen på en svært åpenhjertig måte.

Björn Ulvaeus kunne dessverre ikke ta imot prisen personlig. I takketalen sin, i et videoopptak fra Brasil, understreket han at han det er gledelig at humanistbevegelsen i Sverige er i så sterk vekst. Humanisterna har økt sin medlemsmasse med 150 prosent de siste 18 månedene og er nå oppe i 3500 betalende medlemmer, kunne Sturmark fortelle etterpå.

Protest mot religiøse villfarelser
- Jeg kan ikke forstå hvorfor vi skal vise respekt for en masse villfarelser og sprøyt bare fordi det kalles religion.

Denne spissformuleringen kom Ulvaeus med i et intervju med det svenske svaret på Fri tanke, Humanisten, i fjor. Han ga følgende begrunnelse på hvorfor han har engasjert seg i humanismen og meldt seg inn i Humanisterna.

- Når jeg ser at irrasjonalitet, verdikonservativ religiøsitet og vitenskapsfientlighet begynner å få innflytelse i samfunnet, kjenner jeg at jeg vil søke meg til en organisasjon som arbeider med disse spørsmålene. Jeg fikk vite om Humanisterna og hva de stod for, og det var en selvfølge for meg å melde meg inn, sa Björn Ulvaeus til Humanisten i fjor høst.