Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det spiller ingen rolle om en kornsirkel er menneskeskapt eller ikke. Gro Helen Tørum føler den åndelige kraften uansett. Innslaget er nå fjernet fra kanalen Fem. Se videoen på Youtube.

Det spiller ingen rolle om en kornsirkel er menneskeskapt eller ikke. Gro Helen Tørum føler den åndelige kraften uansett. Innslaget er nå fjernet fra kanalen Fem. Se videoen på Youtube.

Tørum: - Uvesentlig om sirklene er menneskeskapt

- Hvem som har laget kornsirklene er ikke viktig, sier Gro Helen Tørum. Hun ble nylig overveldet av den åndelige kraften i en menneskeskapt kornsirkel.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.09.2010 kl 16:01

Gro Helen Tørum er kjent for å kontakte ånder og spøkelser på kanalen Fem. I et nylig sendt program ble hun overveldet av den åndelige kraften i en kornsirkel i England. Denne kornsirkelen var det imidlertid ikke noe mystisk med i det hele tatt. Den var laget av BBC som en reklame for programmet Quite Interesting.

Fritanke.no har ikke snakket med Gro Helen Tørum direkte, men via kommunikasjonsdirektør i TVNorge og kanalen Fem, Svein Tore Bergestuen, sier hun at det ikke spiller noen rolle om en kornsirkel er laget av mennesker eller om den har et mer overjordisk eller åndelig opphav.

- Hvem som har laget kornsirklene er ikke viktig. Opplevelsen min handlet om mye mer enn det spesifikke besøket i to kornsirkler. I den første sirkelen hadde jeg en del fysiske opplevelser. I den andre var jeg nok litt mer reservert. Men jeg hadde stor glede av skjønnheten. Sirkelen imponerer virkelig med sin skjønnhet. Dette handler om hele opplevelsen, uttaler Tørum til Fritanke.no, via en e-post fra kommunikasjonsdirektør Bergestuen.

Tørum var altså på besøk i to kornsirkler, noe som ikke framgår av innslaget. Det var bare en av disse som var laget av BBC. Den andre hadde et mer ukjent opphav, får vi vite av Bergestuen.

Ikke pinlig eller flaut

Gro Helen Tørum understreker at de hele tiden var klar over at kornsirklene kunne være menneskeskapt.

- Vi visste allerede da vi var der nede at kornsirklene vi besøkte kunne være laget av mennesker. Det er jo hoveddiskusjonen i programmet også. Men det er ikke viktig for meg. For meg var hele reisen en stor opplevelse, understreker hun.

Ettersom det ikke spiller noen rolle for henne om kornsirklene er laget av mennesker eller ei, så synes hun heller ikke saken er pinlig på noen måte.

Ikke flaut for kanalen heller
Kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen synes heller ikke avsløringen er pinlig eller flau.

- "Programmet "På den andre siden" balanserte fint mellom skeptikere og de som føler noe i disse kornsirklene. Vi er opptatt av å vise fram disse fenomenene som tydelig engasjerer mange menensker. Vi setter oss ikke til dommer over hva som faktisk finnes mellom himmel og jord. Tørum snakker dessuten om hele opplevelsen ved turen, ikke bare om enkelte kornsirkler. Samtidig er vi klar over at flere av kornsirkelene er menneskeskapt. Det er jo det diskusjonen i programmet også dreier seg om, skriver Bergestuen i en epost til Fritanke.no.

- Dere har nå fjernet innslaget fra nettsidene deres. Hvorfor har dere gjort det, hvis dere ikke synes dette er flaut?

- Hvis man kobler dette ene klippet opp mot logoen til BBC-programmet, så ser vi at det hele er ganske lett å latterliggjøre. Det ønsker vi ikke å bidra til. Derfor fjernet vi klippet. Vi er mer opptatt av å få fram helheten i dette, og den er mye mer balansert enn man kan få inntrykk av bare ved å se dette ene klippet, sier Bergestuen.

- Ligger det en innrømmelse i denne fjerningen om at saken er litt flau for dere?

- Det får andre vurdere og tolke som de vil. Vi er som sagt opptatt av å få fram helheten i dette, og vil ikke bidra til å latterliggjøring.

- Dere eier rettighetene til klippet. Vil dere kreve at Youtube fjerner klippet også?

- Nei, det vil vi ikke. Dette er ikke noen stor sak for oss.

BAKGRUNN: