Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Morten Fastvold har tatt initiativet til organisasjonen Filosofere sammen. Den  definerer seg som "en frittstående organisasjon for å fremme den filosofiske samtalen i samfunnet".

Morten Fastvold har tatt initiativet til organisasjonen Filosofere sammen. Den definerer seg som "en frittstående organisasjon for å fremme den filosofiske samtalen i samfunnet".

En effektiv metode å skape fred på

På lørdag er det kick-off møte for Filosofere sammen - en organisasjon for folk som jobber med, eller bare er interessert i, filosofisk praksis.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2010 kl 14:25

"Filosofere sammen" heter den nye organisasjonen som har Kick-off møte i Oslo på lørdag. Organisasjonen nettsted lanseres samtidig.

Målet med organisasjonen er å være et kollegialt forum for folk som driver med filosofisk praksis, forteller initiatiivtaker Morten Fastvold. Han driver også egen praksis på området.

- Det er jo allerede noe som heter Norsk selskap for filosofisk praksis. Det er vel og bra, men det er høy terskel for å bli med der. Man må ha mastergrad i filosofi, idehistorie, eller tilsvarende. Poenget med Filosofere sammen er å lage et lavterskeltilbud der alle kan være med. Det er jo ganske mange som driver med dette etterhvert, og ikke alle har mastergrad, sier Fastvold.

Det er også mulig å melde seg inn som støttemedlem hvis man vil fremme arbeidet med filosofisk samtale og praksis i Norge.

Fastvold presiserer at Filosofere sammen ikke skal drive med filosofisk samtale selv. Det er det medlemmene som gjør. Debattmøter og ulike typer treff kan det imidlertid bli.

- Overraskende positive resultater

Fritanke.no har tatt en prat med Guro Hansen Helskog. Hun skal være styremedlem i den nye organisasjonen.

Hansen Helskog har skrevet flere bøker om filosofi i skolen. I 2008 fikk hun et stipend fra staten (Gandhi-stipendet) for å drive filosofisk samtale og dialogarbeid blant ungdom med ulikt livssyn og ulik kulturbakgrunn.

- Tilbakemeldingene var overveldende og overraskende. Deltakerne mente de hadde lært å tenke, lært å se fra forskjellige perspektiver, samt lært å argumentere og begrunne. De hadde også blitt bedre kjent med seg selv. Gandhigruppa bestod av to ateister, tre muslimer og tre kristne. Vi filosoferte over en rekke temaer, som for eksempel aktiv dødshjelp, forskjellen på godt og ondt, likestilling, likeverd, menneskerettighetene, hva lykke er med mer, forteller hun.

Hansen Helskog legger til at en av ateistene innrømte at hun var svært fordomsfull og ganske rasistisk før prosjektoppstart. Hun likte ikke religiøse mennesker.

- Gjennom prosjektet møtte hun seg selv i døra. Etterpå fortalte hun at hun hadde begynt å tenke annerledes, og at hun hadde blitt mer tolerant, forteller Hansen Helskog.

Selvrefleksjon for å forstå andre

Poenget med filosofisk samtale kan være å trene deltagerne i å se egne meninger rundt et aktuelt tema på avstand, og få dem til å tenke over hvordan disse meningene er dannet og begrunnet.

Samtidig blir deltagerne utfordret til å sammenligne egne holdninger med kontrasterende syn og meninger, og hvordan disse igjen er begrunnet. Kanskje må man endre mening, eller kanskje oppdager man begrensningene i sin egen forståelse.

- Poenget er å sette i gang en selvreflekterende prosess hos den enkelte som i neste omgang vil lette dialog, samforståelse og empati. Dette er fredsarbeid i praksis, og jeg kan dokumentere at det fungerer, sier Hansen Helskog.

Hun er i ferd med å sammenfatte erfaringene fra Gandhi-dialogprosjektet i en ny bok. Her er det også med erfaringer fra et dialogprosjekt i en klasse i videregående skole som i utgangspunktet var revet i filler av kulturbaserte konflikter, men der man gjennom refleksiv dialog greide å få partene på talefot igjen.

- Det skjedde en forsoningsprosess som følge av de filosofiske dialogene, forteller Hansen Helskog.

Eldre filosoferer også

På oppstartmøtet lørdag vil Guro Hansen Helskog fortelle om erfaringene fra det nevnte Gandhiprosjektet. Fire av prosjektdeltakerne, en norsk kristen, en tyrkisk muslim, en norsk ateist og en burmesisk katolikk, vil delta sammen med henne.

I tillegg kommer Pia Hverven Axell. Hun har arrangert filosofiske samtaler for eldre. Papirutgaven av Fri tanke hadde en reportasje fra dette i forrige utgave.

Oppstartmøtet for organisasjonen Filosofere sammen holdes førstkommende lørdag, 11.9. kl. 12-16 i Sofus Lies gate 5 i Oslo, i huset til "Initiatives of Change". Alle som er interessert i filosofisk samtale er velkommen.