Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Bør det f.eks. komme en slik plakat på skjermen før Tårnagentene sendes? Ja, mener Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund.

Bør det f.eks. komme en slik plakat på skjermen før Tårnagentene sendes? Ja, mener Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund.

- NRK må annonsere kristen-sponsing

Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier at NRK må annonsere tydelig at den kristne barneserien Tårnagentene er sponset av Søndagsskolen.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2010 kl 14:55

Den 2. mars skrev Fritanke.no om NRK-serien Tårnagentene som skal sendes på barnekanalen NRK Super førstkommende jul. Serien lages av det pinsevenn-eide TV Inter i samarbeid med Søndagsskolen.

Søndagsskolen samler inn penger til serien. De skriver på sine nettsider at "NRK går inn med et betydelig beløp i prosjektet, men Søndagsskolen må også bidra med en større egenfinansiering dersom TV-serien skal bli en realitet".

Årsaken til at de samler inn penger er at Søndagsskolen vil at barn "skal vite hvorfor vi feirer jul", samt at barna gjennom serien får greie på at "fødselen til Jesusbarnet var forutbestemt og beskrevet over 700 år før det skjedde, og at det var stjerneklart og en himmel full av engler akkurat den natten".

Oppfordringen om å gi penger til Tårnagentene avsluttes som følger: "Kristne juleprogram er noe mange ønsker. Nå har vi sjansen til å formidle verdier for livet til barna i Norge, og du kan bidra ved å gi en gave til prosjektet!"

Spleiselag mellom NRK og kristen-Norge

Hvor stor denne "egenfinansieringen" må være, er ikke ferdigforhandlet ennå. NRKs eksternsjef Petter Wallace forteller at dette vil bli klart i løpet av kort tid.

- Vi er i avslutningen av forhandlingen om denne serien og mange av spørsmålene du stiller vil først kunne besvares når disse forhandlingene er avsluttet, skriver han i en e-post til Fritanke.no.

Ann Helen Frivold fra Søndagsskolen forteller til Fritanke.no at det er TV Inter og Søndagsskolen som har skrevet manus til serien. NRK har så godkjent dette. Frivold bekrefter at NRK ikke fullfinansierer serien, og at dette er et spleiselag.

Hun mener videre at Tårnagentene kommer til å bli en veldig bra serie sett med Søndagsskolens øyne.

- Dette blir en god serie med veldig gode bibelfortellinger, sier Frivold.

Spleiselaget bekreftes av Gitte Calmeyer, prosjektsjef i NRK Super.

- Dette er en helt vanlig avtale. Vi fullfinansierer vanligvis ikke slike serier. Produksjonsselskapet bidrar alltid med en andel, sier hun.

- Men Søndagsskolen hadde vel neppe bidratt og samlet inn penger hvis de ikke hadde sett seg tjent med det?

- Det kan jeg ikke svare på. De får navnet sitt på rulleteksten, det er det hele, sier Calmeyer.

Hun understreker at Søndagsskolen og TV Inter har ikke lagt noen redaksjonelle føringer, og at NRK sitter med det fulle redaktøransvaret.

Tekstreklame er forbudt

For å motarbeide at det skal være mulig å kjøpe seg redaksjonell omtale, har Norsk presseforbund utviklet Tekstreklameplakaten. Her heter det at det skal være et skarpt skille mellom redaksjonelt innhold og betalt annonseplass.

Tekstreklameplakatens punkt 8 lyder som følger:

"Utgifter til redaksjonell virksomhet skal som hovedregel betales av redaksjonen selv. Redaksjonelle medarbeidere bør bare unntaksvis delta på reiser som er betalt av utenforstående interesser. Det er god presseskikk på en nøytral måte å gjøre publikum kjent med unntak fra hovedregelen."

- NRK må annonsere sponsingen

Per Edgar Kokkvold, leder i Norsk presseforbund, mener ikke at NRK bryter Tekstreklameplakaten ved å akseptere delfinansiering fra Søndagsskolen og TV Inter. Men han slår fast at sponsingen må annonseres tydelig.

-Jeg vil ikke anvise i detalj hvordan det bør gjøres, men det må være tydelig for alle at sendingen er sponset. Det holder ikke bare med liten skrift nederst i rulleteksten. Hvis ikke sponsingen annonseres skikkelig, kan det bli problematisk i forhold til Tekstreklameplakaten, sier Kokkvold til Fritanke.no.

Human-Etisk Forbund klaget NRK inn for PFU i 2001, da forbundet via et produksjonsselskap ble tilbudt å bli profilert redaksjonelt på en positivt måte i NRK hvis man betalte 596.000 kroner av produksjonen. Den gangen ble NRK felt for brudd på god presseskikk.

Kokkvold tror ikke det samme vil skje denne gangen.

- Jeg tror NRK har lært siden den gangen. Vi vet ikke hva innholdet i denne avtalen vil bli, men jeg vil tro det blir helt ok. Men hvis dette viser seg å være et kjøp av redaksjonell plass, så er det selvsagt problematisk presseetisk sett, sier Kokkvold.

Les mer: