Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Endelig har jeg økonomisk trygghet til å kunne konsentrere meg om langsiktige prosjekter, sier den ferske statsstipendiaten Walid al-Kubaisi.

- Endelig har jeg økonomisk trygghet til å kunne konsentrere meg om langsiktige prosjekter, sier den ferske statsstipendiaten Walid al-Kubaisi.

Walid al-Kubaisi får statsstipend

#Den irakiske religionskritikeren, forfatteren og samfunnsdebattanten Walid al-Kubaisi får statsstipend. - Dette er svært gledelig. Al-Kubaisi er et f...

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2006 kl 11:53

Den irakiske religionskritikeren, forfatteren og samfunnsdebattanten Walid al-Kubaisi får statsstipend. - Dette er svært gledelig. Al-Kubaisi er et forbilde for andre innvandere, sier initiativtaker Gunnar Skirbekk. Den nybakte statsstipendiaten er også svært fornøyd, naturlig nok.

Tekst: Even Gran
Publisert: 18.10.2006

- Walid al-Kubaisi har gått den harde veien, sier initiativtaker til statsstipendet Gunnar Skirbekk, professor i filosofi ved Universitetet i Bergen.

- Husk at Al-Kubaisi var voksen da han som 29-åring kom til Norge i 1987. Etter dette har han lært seg å mestre et helt nytt språk med alle dets nyanser og faste uttrykk, samt satt seg inn i de kulturelle kodene man trenger for å delta i samfunnsdebatten på lik linje med innfødte nordmenn. Dette er en imponerende prestasjon, sier Skirbekk.

Han legger også vekt på at Al-Kubaisi lever av å skrive, og at han ikke har hatt noen annen fast inntekt fram til nå.

- Jeg kommer ikke på noen andre innvandere som kan måle seg med Al-Kubaisi her, sier Skirbekk.

Hans inntrykk er at innvandrerne som deltar i samfunnsdebatten enten er født og oppvokst i Norge, har fast jobb et annet sted, eller representerer ett eller annet statlig utvalg.

- Al-Kubaisi snakker derimot på egne vegne. I tillegg lever han kun av å skrive. Det er imponerende, sier filosofiprofessoren. Han legger til at det er gledelig at det norske samfunnet setter pris på innsats av denne typen.

- Walid Al-Kubaisi er et forbilde for andre innvandrere, sier Skirbekk. - Han viser at det er mulig å bli en likeverdig medborger i et samfunn, selv om man har vokst opp med en annen kultur.

Gir meg trygghet til å jobbe langsiktig

- Jeg er veldig glad for dette og føler meg beæret, sier Walid al-Kubaisi i en kommentar til Fritanke.no

Han ser på statsstipendet som en påskjønnelse etter å ha jobbet med religionskritikk i mange år.

- Jeg ser å dette som en anerkjennelse av min rolle som talsmann for den tause gruppen av sekulære innvandrere fra muslimske land som mener at det må være lov til å kritisere islam, og påpeke negative ting ved religion, sier Al-Kubaisi. - Det er faktisk ganske mange av oss, legger han til.

Al-Kubaisi gleder seg til endelig å kunne jobbe med mer langsiktige prosjekter.

- I det siste har jeg måttet konsentrere meg om å skrive korte aviskronikker og kommentarer for å ha råd til å betale husleia og brødfø meg selv. Nå får jeg den økonomiske sikkerheten jeg trenger for å jobbe mer langsiktig, skrive bøker og slike ting, sier en glad statsstipendiat.

Aktiv religionskritiker

Walid al-Kubaisi ble født i Bagdad i 1958, og kom til Norge som politisk flyktning i 1987. Al-Kubaisi er en aktiv religionskritiker. Han skriver stadig aviskronikker og kommentarer der han ofte kritiserer religiøs fanatisme, spesielt innen islam.

Al-Kubaisi har vært med på å utgi boka "Allahs lille brune" sammen med Ronnie Johanson på Religionskritisk forlag. Boka er en samling bloddryppende skriftsteder fra Koranen. Hensikten er å vise hvor absurd og åpenbart urimelig mye av det som står i muslimenes hellige skrift er.

Al-Kubaisis debutbok, Min tro, din myte, ble nominert til Brageprisen i 1996. Boka er en essaysamling. Den ferske statsstipendiaten har også gitt ut romanene Halvmånens hemmeligheter og Sindbads verden. Begge kom ut i 1998. Al-Kubaisi har videre gitt ut en rekke essaysamlinger, en diktsamling og oversatt en rekke bøker fra arabisk til norsk.