Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tom Hedalen synes HEF bør se på HU som en investering i framtida.

Tom Hedalen synes HEF bør se på HU som en investering i framtida.

Fylkesledere vil ha mer penger til HU

Human-Etisk Forbunds fylkesledere i Rogaland, Buskerud og Finnmark advarer mot å stramme inn bevilgningene til ungdomsorganisasjonen HU.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2010 kl 11:00

Fylkesleder for Human-Etisk Forbund i Buskerud, Tom Hedalen, er bekymret for utviklingen i Humanistisk Ungdom (HU). Han synes Human-Etisk Forbund legger opp til en alt for lav bevilgning til forbundets ungdomsorganisasjon, som ble stiftet i 2007. Mens HU ber om 1,75 millioner, innstiller HEF på at de skal få 920.000. Saken skal behandles på hovedstyremøte i morgen, den 5. februar.

- HU er inne i en avgjørende periode nå. Jeg registrerer at HEF bare er villig til å gi dem litt over halvparten av det de ber om, og det synes jeg blir helt feil. Det budsjettet HU har lagt fram er nøktern og realistisk. I den startfasen de fortsatt er i, mener jeg det er viktig at ungdommene får de pengene de ber om, sier han.

Buskerud, Rogaland og Finnmark står sammen

Sammen med fylkeslederne Sara Mauland (Rogaland) og Nina Moen Olsen (Finnmark) har han nå skrevet et brev til HEFs hovedstyre som skal sluttbehandle budsjettet for 2010 på et møte i morgen den 5. februar.

- Det er med en viss bekymring vi registrerer at HU er i ferd med å bli en salderingspost. Vi vil på det sterkeste oppfordre hovedstyret om å innvilge søknaden om støtte på 1,75 millioner for 2010.

De tre understreker at etableringen av HU var en villet satsing fra HEF, vedtatt på landsmøtet i 2005.

- Da må organisasjonen være villig til å stå ved den forpliktelsen som lå i dette vedtaket, heter det i brevet fra de tre fylkeslederne.

De understreker videre at HU fortsatt er i en oppbyggingsfase, og at HEF dermed er forpliktet til å legge forholdene til rette.

- Vi observerer at HU allerede nå må begrense antall deltakere på sine kurs og samlinger, noe som er uheldig for en organisasjon som skal prioritere medlemsverving, heter det i brevet.

Hedalen, Mauland og Olsen synes det er alt for tidlig å legge medlemsutviklingen i HU til grunn for bevilgningen. HU har pr. i dag rundt 800 betalende medlemmer under 26 år.

- I en oppbyggingsfase er det uvesentlig å snakke om beløp per medlem. Vi ber derfor hovedstyret se på bevilgningen til HU som en investering for framtida, skriver de.

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, ønsker ikke å kommentere saken i dag.

- Dette skal behandles på hovedstyremøtet i morgen, så får vi se hvordan det går, sier hun.

Varsler landsmøteforslag om å fjerne kontingentfritak

Fritanke.no har tidligere skrevet om HUs misnøye med at Human-Etisk Forbund tilbyr gratis medlemsskap for personer under 26 år, og dermed underbyr sin egen ungdomsorganisasjon i deres egen målgruppe.

HU får ikke statsstøtte hvis de har gratis medlemsskap. Det får Human-Etisk Forbund på grunn av de spesielle reglene som gjelder for livssynsamfunn.

HU mener gratismedlemsskapet i HEF er hovedårsaken til at voksenorganisasjonen har fått 2800 nye medlemmer under 26 år siden HU ble dannet i 2007. HU har bare fått rundt 800 av disse, og mange HU-medlemmer var allerede HEF-medlemmer ved stiftelsen, noe som gjør misforholdet enda større.

- Ja, det kommer til å bli fremmet et forslag som på en eller annen måte får slutt på dagens situasjon der voksenorganisasjonen underbyr sin egen ungdomsorganisasjon. Jeg vil ikke gå inn på konkrete løsninger her, men dagens skjevhet må vi få gjør noe med, sier Tom Hedalen.

Han forteller at fylkeslagene i Buskerud, Rogaland og Finnmark allerede er med på forslaget, og det jobbes med å få med flere.

Humanistisk Ungdom har tidligere ment at en god løsning på dette er at HEF innfører en kontingent på 50 kroner for personer under 26, men at denne bortfaller hvis vedkommende melder seg inn i HU. Dermed må man betale 50 kroner uansett.

HEF må sikre sin egen rekruttering

Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile er ikke enig i at dette er en fornuftig endring.

- Jeg synes det blir litt feil hvis HU skal legge et stort ansvar på Human-Etisk Forbund for deres egen medlemsrekruttering. Vi skal være med og finne gode samarbeidsformer, men vi er to ulike organisasjoner som ikke er helt sammenlignbare. Human-Etisk Forbund er en livssynsorganisasjon som er åpen for alle over 15 år. HU er en helt annen type organisasjon, og vi kan ikke forutsette at alle HEF-medlemmer under 26 ønsker å være medlemmer der, sa Mile da Fritanke.no snakke med henne i oktober i fjor.

Hun understreker at Human-Etisk Forbund har behov for å sikre sin egen medlemsvekst, og at gratismedlemsskapet er et viktig virkemiddel spesielt for å rekruttere de som hvert år blir livssynsmessig myndige, og medlemsberettiget i Human-Etisk Forbund, nemlig 15-åringene.