Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kari Vigeland spurte om vi kan bli oversvømmet av en eldrebølge, men ble selv oversvømmet av en protestbølge.

Kari Vigeland spurte om vi kan bli oversvømmet av en eldrebølge, men ble selv oversvømmet av en protestbølge.

Mile: - Uheldig kobling av Vigeland

En kommentar av Kari Vigeland i Fritanke.no møter sterke reaksjoner i riksmediene. - Vigeland uttaler seg ikke på vegne HEF, presiserer generalsekretær Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.12.2009 kl 13:44

Human-Etisk Forbund har i dag fått en rekke opphissede henvendelser fra medlemmer som reagerer på en kommentar av generalsekretær Kari Vigeland, publisert på Fritanke.no den 26. november.

Vigeland viser til den tiltagende eldrebølgen, og til de problemene det skaper å ha en stadig stigende andel av befolkningen som ikke er i stand til å klare seg selv.

Dette bruker hun til å argumentere for "det ikke kan være riktig at en stadig større andel av de samlede helserssursene skal brukes på de eldste", og at det må være "tak på bevilgningene til kurativ og livsoppholdende behandling for de aller eldste".

Vårt Land har slått saken stort opp, og NTB har sendt ut en melding som er gjengitt i en rekke aviser. De fleste kommentarene er sterkt kritiske til Vigeland og slår fast at antydningen hennes om at "gamle, syke mennesker må få lov til å dø" er i strid med menneskeverdet.

Human-Etisk Forbund trekkes også inn.

- Jeg skammer meg over å være medlem i Human-Etisk Forbund, skriver signaturen "Erik" på TV2s nettsider.

Redaktør i Vårt Land, Helge Simonnes konstaterer at helsevesenet stadig må ta vanskelige avgjørelser om hvilken behandling det er riktig å gi til eldre mennesker.

- Men da er det hensynet til den enkeltes situasjon som er avgjørende, og ikke samfunnets ønske om at det ikke skal bli for mange eldre. Det er en helt avgjørende forskjell, poengterer han.

- Kan være riktig å avslutte behandling

Overfor Vårt Land presiserer Vigeland at hun ikke argumenterer for aktiv dødshjelp i denne sammenhengen.

- Det jeg er opptatt av her, er passiv dødshjelp, nemlig det å la være å utføre behandling slik at folk kan få dø av sykdommene sine. Mange sykehjemspasienter får livsopprettholdende behandling, men på eit tidspunkt kan det for de aller eldste være riktig å avslutte denne behandlingen, sier hun.

Hun gir ikke noe klart svar på hvem som skal bestemme om livsopprettholdende behandling skal avsluttes eller ikke.

- Vi må ha politiske føringer, men jeg vil ikke konkretisere mer, sier Vigeland til Vårt Land.

Mile: - Dette tar jeg sterkt avstand fra

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, slår fast at Kari Vigeland ikke uttaler seg på vegne av forbundet i denne saken.

- Det står ingenting i innlegget på Fritanke.no om at Vigeland uttaler seg på vegne av forbundet. Hun har ingen verv i forbundet i dag. Dette er hennes private mening. Det blir helt feil å trekke Human-Etisk Forbund inn i dette, sier Mile.

Hun har ellers svært lite til overs for koblingen Vigeland gjør i innlegget sitt.

- Jeg tar sterkt avstand fra den koblingen Vigeland gjør i innlegget sitt. Det er mulig å tolke det hun skriver som at noen mennesker må dø for at andre skal få nyte livet. Det er en svært uheldig kobling som relativiserer menneskeverdet, og som sier at noen menneskeliv er mer verdt enn andre. Jeg tror ikke Vigeland egentlig står for et så ytterliggående syn, men jeg har behov for å presisere at dette er stikk i strid med det menneskesynet Human-Etisk Forbund står for, sier Mile.

Mile presiserer at debatten om eldrebølgen ikke kan handle om hvor gamle folk skal få lov til å bli, men om hvordan vi skal få gitt nødvendig omsorg.

Fragell: - Vi er på linje med Helsedirektoratet
Kari Vigeland har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag, men Fritanke.no har snakket med hennes kollega i Foreningen Retten til en verdig død, Levi Fragell.

Han mener Vigeland har blitt overfortolket og delvis feiltolket.

- Vigeland tar opp en viktig problemstilling som gjelder overbehandling av mennesker. Her mener vi i Foreningen Retten til en verdig død ikke noe annet enn det offentlige, nemlig at det må være mulig å avslutte livsopprettholdende behandling når pasienten ikke lenger har noe verdig liv, sier han.

Fragell presiserer at dette ikke har noe med alder å gjøre.

- Vigeland legger til grunn at det er for mye overbehandling i helsevesenet i dag, og at man i større grad bør la folk få dø. Har hun rett i dette?

- Ja, det er helt klart. Dette er mange i helsevesenet fortvilet over også. Men nå har det heldigvis kommet en veileder fra Helsedirektoratet som sier noe om når man kan avslutte behandling. Vi slutter oss helhjertet til konklusjonene i denne, sier Fragell.

Han synes det virker som om de riksdekkende mediene bare er ute etter sensasjonsoppslag i sin omtale av dette.

- Jeg har fått mange henvendelser om å stille i debatt i dag, både fra TV2 og NRK, men når jeg forklarer vårt syn, så mister de interessen, sier Fragell.

HEF mener ingenting om aktiv dødshjelp

Selv om både Levi Fragell og Kari Vigeland er tidligere generalsekretærer i Human-Etisk Forbund, så har ikke forbundet noen politikk på området. Spørsmålet deler HEF i to. Les mer her.