Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Linda Dahl Henriksen synes offentlige valg bør foregå i nøytrale lokaler. Faksimile fra Oppland Arbeiderblad i dag.

Linda Dahl Henriksen synes offentlige valg bør foregå i nøytrale lokaler. Faksimile fra Oppland Arbeiderblad i dag.

Protesterer mot stortingsvalg i "menighetshus"

- Det er utidig å holde stortingsvalg i noe som i realiteten er et menighetshus, sier Linda Dahl Henriksen fra Human-Etisk Forbund i Oppland.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.08.2009 kl 12:28

Østre Toten kommune har bestemt at høstens stortingsvalg skal holdes i den nylig ferdigstilte "Bygdestua på Hoffsvangen".

Det er Hoff menighet som er byggherre for huset som stod ferdig i juni i år. Menigheten har i mange år samlet inn penger for å finansiere bygningen.

Menigheten har også fått tilskudd fra Østre Toten kommune. En av forutsetningene for det kommunale bidraget var imidlertid at huset ikke kunne hete "menighetshus". Derfor ble det formelle navnet "Bygdestua".

Huset består av to deler. I den ene er det menighetskontor og kirkevergekontor. I den andre delen er det et forsamlingslokale.

- I realiteten et menighetshus

Linda Dahl Henriksen, organisasjonssekretær i Oppland Human-Etisk Forbund, synes det er en dårlig ide å holde et offentlig stortingsvalg i noe som i realiteten er et menighetshus.

- Et offentlig valg må holdes i et nøytralt lokale, slik at alle føler seg velkommen. Dette huset er slett ikke nøytralt. Prosjektet har vært styrt av menigheten fra start til mål. Det er mange andre flotte lokaler i Østre Toten kommune som man heller kunne ha brukt, så hvorfor skal man absolutt holde det her? spør hun.

Dahl Henriksen synes det er formalisme når kommunen sier at dette er et nøytralt lokale.

- Kommunen utnytter den gråsonen som skapes når kommunen delfinansierer en bygning som Hoff menighet i realiteten har hatt eierskapet til hele tiden. Men det er ikke mulig å definere seg bort fra at dette i realiteten oppfattes som et menighetshus av nær sagt alle. Når menigheten har samlet inn penger, har det vært til "menighetshuset", ikke til "bygdestua", sier hun.

- Uheldig sammenblanding

Dahl Henriksen foreslår at stortingsvalget heller holdes i Hoffsvangen skole som ligger rett ved den nye "bygdestua".

- Når det først er slik at kirkevalg og stortingsvalg skal holdes sammen, så må det vel være bedre at det offentlige valget holdes på skolen, som er et nøytralt lokale, mens kirkevalget holdes på "menighetshuset" ved siden av. Da hadde man fått skilt valgene bedre enn slik det blir nå, nemlig at begge valgene holdes i "menighetshuset". Dette er en svært uhendig sammenblanding, sier hun.

- Sognepresten sier det er nøytralt

Ordfører i Østre Toten kommune, Hans Seierstad (Sp), har liten forståelse for Linda Dahl Henriksens utspill.

- Både soknepresten og menighetsrådet har understreket at Bygdestua skal være en møteplass der folk med ulik religion og tro kan møtes. Det har hele tiden vært en forutsetning fra kommunens side at dette skal være et "nøytralt hus", sier han til Oppland Arbeiderblad.

Han understreker videre at forsamlingsrommet ikke er vigslet, slik kirken og kirkegården er.

Ordføreren påpeker også at mange av de som har bidratt til å samle inn penger til Bygdestua står utenfor statskirken.

- Bygdestua på Hoffsvangen skal være en møteplass for alle, uansett religion og tro, understreker han.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook