Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Angrepet ble filmet. Her ser vi Leo Igwe bli truet av en av de kristne inntrengerne, som alle hadde på seg oransje t-skjorter. Se hele filmen under.

Angrepet ble filmet. Her ser vi Leo Igwe bli truet av en av de kristne inntrengerne, som alle hadde på seg oransje t-skjorter. Se hele filmen under.

Pinsekristne stormet humanistmøte i Nigeria

Leo Igwe ble slått og fikk brillene sine knust da en pinsekristen sekt angrep en humanistkonferanse mot hekseforfølgelser i Nigeria.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2009 kl 09:51

Den ytterliggående pinsekristne sekten Liberty Foundation Gospel Ministries stormet 29. juli et møte i det nigerianske humanistforbundet Nigerian Humanist Movement.

Generalsekretær i humanistforbundet, Leo Igwe, ble slått og fikk brillene sine knust. Bagen, telefonen og kameraet hans ble stjålet. Angriperne sang og brøt seg brutalt inn i konferansen. Etter halvannen time kom politiet og spredte angriperne. En person ble arrestert.

Brutalt raid

Angrepet kom idet konferansen startet. Opp mot 200 medlemmer fra den kristne sekten stormet arrangmentet og protesterte høylytt. Demonstrantene bar bannere med slagord som "Denne protesten er organisert av myndighetene i Akwa Ibom", "Vi gir heksene frihet" og "Stepping Stone er ikke en registrert organisasjon".

Den ekstreme pinsemenigheten ledes av Helen Ukpabio, som har stått i spissen for mye barneforfølgelse og heksebeskyldninger i området. Barna blir anklaget for å være "hekser". Mange barn er blitt utsøtt fra familiene sine. Les mer om mishandlingen i denne Fritanke.no-saken.


Se videoopptak fra angrepet her.

Kjemper mot hekseforfølgelser

Konferansen ble arrangert av det nigerianske humanistforbundet og den britiske veldedighetsorganisasjonen Stepping Stones Nigeria, som svar på den omfattende bruken av tortur og drap på barn i statene Akwa Ibom og Cross River (sørøst i landet).

Til tross for angrepet fortsatte konferansen med representanter fra de lokale myndighetene, UNICEF og en rekke andre organisasjoner.

Etter konferansen uttalte generalsekretær Leo Igwe følgende:

- Konferansen var et fredfullt møte der man åpent debatterte hva som kan gjøres for å forhindre misbruk av barn i forbindelse med troen på heksekraft. Dette angrepet fra Helen Ukpabios tilhengere viste nok en gang det forkastelige ved denne såkalte "guds kvinne". Slike falske profeter bør umiddelbart arresteres og etterforskes for brudd på Child Rights Act (nigeriansk lov om barns rettigheter, vedtatt i 2003, journ. anm.).

Klok og kunnskapsrik

- Leo Igwes kamp mot urettferdighet utsetter ham uten tvil for en personlig risiko, sa Josh Kutchinsky etter angrepet. Kutchinsky samarbeider med det britiske humanistforbundet (British Humanist Association).

- Igwe er kunnskapsrik, klok og modig, sa Kutchinsky. - Han kjemper ved å skrive velfunderte arikler, arrangere konferanser og ved å besøke enkeltpersoner og organisasjoner.

Gary Foxcroft fra Stepping Stones Nigeria ber de føderale myndighetene i Nigeria om å hindre Helen Uptabio og Liberty Foundation Gospel Ministries fra ytterligere å forverre Nigerias rykte. Det britiske humanistforbundet anmoder de lokale myndighetene i Akwa Ibom om å følge Child Rights Act.

En følge av vestlig pinsemisjonering

- Det er viktig å være oppmeksom på at det som skjer i "evangeliske" menigheter i Afrika langt på vei er en følge av den misjonsvirksomhet som drives av den rike verdens vekkelses- og mirakelpredikanter, sier Levi Fragell, tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

- Disse predikantene har utviklet en såkalt demonologi (læren om onde ånder) som har bidratt til å styrke og legitimere de animistiske tradisjoner i urgammel afrikansk religion, sier han.

Gråtende barn er "satans spioner"

Barn som anklages for å være "hekser" har vært gjenstand for mye oppmerksomhet etter dokumentaren "Saving Africa's Witch Children" som først ble sendt på britiske Channel 4. Dokumentaren har vunnet både den prestisjefylte BAFTA-prisen og Amnesty Internationals filmpris.

Filmen omhandler blant annet Helen Ukpabios rolle i troen på "barnehekser" i sørøst-Nigeria. Hun hevder blant annet at "et barn under to år som skriker om natta og hvis helse forverres, er en Satans spion". Dokumentaren har skapt vrede og fordømmelse verden over.

Les mer:

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook