Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tidligere generalsekretær Lars Gule var blant de som forsvarte uttalelsen.

Tidligere generalsekretær Lars Gule var blant de som forsvarte uttalelsen.

Landsmøtet advarer mot muslimhets

Landsmøtet i Human-Etisk Forbund vil gjerne ha religionskritikk, men ikke muslimhets.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2009 kl 15:01

Landsmøtet i Human-Etisk Forbund er bekymret for fremmedfiendtlighet generelt og spesielt muslimhets.

- Vi tar skarp avstand fra all hets mot muslimer. Den retninga debatten om islam har tatt i deler av samfunnet nå, er skremmende, konstaterer forbundet i en uttalelse vedtatt på landsmøtet i dag.

Forbundet understreker også i uttalelsen at "ytringsfriheten medfører ansvar".

Til tross for dette, slår forbundet også fast at religionskritikk er viktig.

- Alle må tåle at deres religion eller livssyn blir kritisert. Dette vil til tider føre til at noen kan føle seg krenket. Kritikk av dogmer, tradisjoner og religiøs praksis er en del av et levende demokrati og kan ikke være beskyttet av diskrimineringsvernet, heter det i uttalelsen.

Se hele vedtaket nederst i denne saken.

- Feil å gi inntrykk av "muslimhets"

Vedtaket ble ikke enstemmig. Uttalelsen ble vedtatt mot 19 stemmer av totalt 62 stemmeberettigede. Motstanden ble først og fremst målbåret av Ronnie Johanson fra Oslo.

- Jeg synes det er feil av landsmøtet å gi inntrykk av det foregår en generell muslimhets i den norske offentligheten. Dette er ikke mitt inntrykk, og det synes heller ikke mine muslimske venner som Walid al-Kubaisi, Sara Azmeh Rasmussen og Shakil Rehman. Hvis de blir hetset og truet, så er det ikke av etniske nordmenn, men av andre muslimer, sier Johanson.

Han mener at det som skjer av "muslimhets" i Norge først og fremst foregår på obskure nettsteder. Derfor blir det feil av HEF å inntrykk av at dette er et generelt problem i den norske i offentligheten, mener han.

Johanson avholdt seg fra å stemme over forslaget. Han synes heller at det burde ha blitt avvist.

- Jeg syntes det ble vanskelig å stemme mot forslaget, men jeg greide jo ikke å stemme for det heller. Så jeg foreslo at det ikke skulle realitetsbehandles. Men landsmøtet ønsket det altså annerledes, konstaterer Ronnie Johanson.

Johanson utdyper sin motstand mot forslaget i dette leserinnlegget.

HELE UTTALELSEN:
Ja til religionskritikk - nei til muslimhets
Human-Etisk Forbund er bekymret for fremmedfiendtligheten
generelt, og muslimhetsen spesielt, i norsk offentlighet. Vi tar skarp avstand fra all hets mot muslimer. Den retninga debatten om islam har tatt i deler av samfunnet nå, er skremmende. Trakassering av muslimer hindrer integrering, og det er bekymringsfullt at unge muslimer født og oppvokst i Norge sier at de føler seg fremmede i sitt eget land.

Norge er og må forbli et demokratisk og flerkulturelt samfunn som bygger på menneskerettigheter og som verdsetter likeverd, toleranse og respekt for retten til å være og å tro forskjellig. Landsmøtet i Human-Etisk Forbund anerkjenner alles rett til å utøve sitt livssyn privat og offentlig. Vi aksepterer ikke at enkelte i vårt samfunn blir stigmatisert og mobbet på grunn av sitt livssyn.

Samtidig understreker Human-Etisk Forbund at religionskritikk og retten til sterke ytringer er viktig. Vi er fornøyde med at den gamle blasfemiparagrafen endelig er avskaffet. Bruk av ytringsfriheten medfører alltid et ansvar. Alle må tåle at deres religion eller livssyn blir kritisert. Dette vil til tider føre til at noen kan føle seg krenket. Kritikk av dogmer, tradisjoner og religiøs praksis er en del av et levende demokrati og kan ikke være beskyttet av diskrimineringsvernet.

Vedtatt på Human-Etisk Forbunds landsmøte 14. juni 2009