Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
LNU er et samarbeidsorgan for over 70 barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge.

LNU er et samarbeidsorgan for over 70 barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge.

LNU mer tolerant overfor homo-diskriminering

I helga diskuterte Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) om organisasjoner som diskriminerer homofile bør få statsstøtte. Årsmøtet gikk fra et klart nei, til ja.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2009 kl 10:29

I 2007 vedtok LNU (Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner) at medlemsorganisasjoner som diskriminerer på grunn av seksuell legning ikke bør få offentlig støtte.

Dette ble fulgt opp av det offentlige i en forskrift om tilskudd til frivillige barne- og
ungdomsorganisasjoner" samme år. Denne forskriften slo blant annet fast at tilskudd ikke kan gies til organisasjoner som bruker seksuell legning som argument for å hindre medlemmene full deltagelse i organisasjonen, eller som fremmer negative holdninger til mennesker på basis av dette.

Dette var bakgrunnen for at Frelsesarmeens Ungdom fikk avslag på søknad om statsstøtte i desember i fjor. Dette utløste en storm av protester, og regjeringen ble tvunget til å snu.

Åpner for statsstøtte likevel

Etter regjeringens snuoperasjon var det duket for omkamp om det restriktive vedtaket fra 2007 på LNUs årsmøte sist helg.

Resultatet ble at LNU kommer de homo-diskriminerende organisasjonene i møte. Vedtaket åpner for at organisasjoner som diskriminerer på grunn av seksuell legning likevel kan få statsstøtte.

- Hvis medlemmene i en organisasjon stiller seg bak formålet og verdigrunnlaget, må også den statlige støttepolitikken innrettes slik at organisasjonene har en reell mulighet til å mene og handle ut fra sitt tros- og verdigrunnlag, uten å miste statsstøtte av den grunn, heter det i det nye vedtaket.

Vedtaket ble imidlertid moderert av at LNU samtidig mener at den statlige støtteordningen også bør inneholde en slags bonusordning for de organisasjonene som faktisk har like rettigheter og muligheter for alle.

Statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet, Lotte Grepp Knutsen, var tilstede på LNUs årsmøte, og varslet at det kommer en revisjon av forskriften før sommeren.

Forstår oppmykningen
Humanistisk Ungdom (HU) var også representert på møtet. HU-leder Lars-Petter Helgestad slo fast fra talerstolen at han mangler ord for det menneskesynet de konservative kristne utviser gjennom den åpenlyse diskrimineringen av homofile. Helgestad sa også at det ikke er gitt at staten skal finansiere organisasjoner som diskriminerer på denne måten.

Han forstår likevel at LNU måtte komme de konservative kristne organisasjonene i møte.

- LNU skal være en stor og bred paraplyorganisasjon for alle barne- og ungdomsorganisasjoner i landet. Da er det vanskelig for dem å ha en politikk som et stort mindretall er uenig i, så jeg skjønner at de måtte myke opp linja, sier Helgestad til Fritanke.no.

HU hadde observatørstatus på LNUs årsmøte denne gangen. De vil søke fullverdig medlemskap når de har eksistert i to år. Med unntak av dette kravet, fyller HU alle krav til medlemsskap i LNU, forteller Helgestad.

Les kommentar til denne saken fra LNU-leder Bjarne Dæhli:

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook