Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HAMU er Human-Etisk Forbunds hjelpeorganisasjon. HAMU står for "Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i utviklingsland" og i dag engasjert i Nepal, India, Uganda og Brasil.

HAMU er Human-Etisk Forbunds hjelpeorganisasjon. HAMU står for "Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i utviklingsland" og i dag engasjert i Nepal, India, Uganda og Brasil.

HAMU vil ikke støtte kamp mot heksebeskyldninger

- Det er synd at de ikke vil bidra. Nigeria-prosjektet treffer HAMUs kjerneområde langt bedre enn mye av det andre de driver med, sier Anne Brinch Skaara fra Oslo HEF.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.02.2009 kl 13:55

Den 26. januar skrev Fritanke.no om vesle Uma Eke fra Nigeria som fikk en spiker kjørt inn i hodet sitt fordi noen ville ha henne til å tilstå at hun var en heks. Resultatet ble en permanent hjerneskade.

Uma Eke ble offer for en brutal tradisjon i Nigeria, der barn beskyldes for hekseri av kristne pinsepredikanter og mishandles på det groveste. Årsaken er den eldgamle troen på hekser i Afrika. Når noe negativt skjer har man behov for forklaring, og i mange afrikanske land er det vanlig å skylde på en "heks".

Vil ikke utvide til flere land

HAMU er Human-Etisk Forbunds hjelpeorganisasjon, og har som uttalt mål å kjempe mot misbruk eller undertrykkelse på religiøst grunnlag. Særlig kvinner og barn skal prioriteres, heter det på HAMUs nettsider.

Til tross for dette har HAMU sagt nei til å støtte kampen for å beskytte barn i Nigeria mot heksebeskyldninger. Det er den nigerianske humanistaktivisten Yemi Ademowo Johnson som har spurt HAMU om dette.

Nestleder i HAMUs styre, Gunnar Olafsen, forklarer overfor Fritanke.no hvorfor de har sagt nei:

- Vi har svart at vi ikke utvider med flere land nå. Det skyldes at vi jobber med å avklare HAMUs vei videre, sammen med hovedstyret i Human-Etisk Forbund. Når vi har fått en avklaring her, kan det bli aktuelt å utvide. Da kan prosjektet i Nigeria søke på nytt, sier han.

Han legger til at når HAMU sier ja til et prosjekt sier de også ja til å følge opp og kvalitetssikre.

- Det er en del arbeid involvert og man må derfor tenke seg godt om for man går inn i et nytt område. Det er ikke bare å sende en sjekk, understreker Olafsen.

- Brasil-prosjektet treffer dårligere

Hos Oslo fylkeslag av Human-Etisk Forbund har imidlertid Ademowo Johnson hatt mer hell. Fylkeslaget har så langt bevilget 12.000 kroner til Nigeria-prosjektet, og mer kan det bli.

Organisasjonssekretær Anne Brinch Skaara i Oslo fylkeslag synes det er beklagelig at HAMU ikke også kan bidra.

- Dette er et prosjekt som treffer midt i blinken på HAMUs kjerneområde. Det treffer langt bedre enn en del av de andre prosjektene de støtter. Så for meg er det åpenbart at de bør avse noen kroner til dette, sier hun.

- Hvilke andre prosjekter tenker du på da?

- Jeg synes det er vanskelig å gjøre slike prioriteringer. Alle HAMUs prosjekter er viktige for de det angår. Men hvis jeg skal trekke fram noe, kan jeg nevne dette prosjektet i Brasil, mot voldskultur i Fortaleza. Dette er et prosjekt som skal hjelpe barn som utsettes for vold, men volden skyldes ikke religiøse tradisjoner på samme måte som i Nigeria. Dermed treffer det HAMUs definerte mål dårligere, sier Brinch Skaara.

- Ser du ikke at en liten hjelpeorganisasjon HAMU har behov for å avgrense seg?

- Jo, selvsagt. Men da må man konsentrere seg om ting som treffer kjerneområdet, og ikke gå inn i mer generelle hjelpeprosjekter som mange andre også kan støtte, sier hun.

Brinch Skaara forteller at styret i Oslo fylkeslag vurderer å bevilge penger til prosjektet i Nigeria i år også, men hun kan ikke si hvor stor støtten vil bli denne gangen.

Må være knyttet til religiøs undertrykking

Styreleder i Oslo fylkeslag, Mette Nordhus, synes ikke Human-Etisk Forbund bør engasjere seg i hjelpearbeid hvis det ikke er for å bøte på negative konsekvenser av religion.

- Prosjektene vi støtter må være knyttet til religiøs undertrykking på en eller annen måte. Ellers er det jo mange andre og mer generelle hjelpeorganisasjoner som kan stille opp, sier hun.

Nordhus mener prosjektet rundt heksebeskyldninger i Nigeria er midt i blinken å så måte.

- Oslo fylkeslag mener at dette prosjektet er svært godt egnet for støtte fra HEF, sier hun.

Nordhus ønsker ikke å kommentere om hekseprosjektet i Nigeria er bedre egnet enn andre HAMU-prosjekter.

- Jeg kjenner HAMUs andre prosjekter for dårlig til å kunne si noe om det, konstaterer hun.

Les debattinnlegg:

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook