Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile er fornøyd med at det ikke blir noe av regjeringens forslag om å begrense ytringsfriheten.

Kristin Mile er fornøyd med at det ikke blir noe av regjeringens forslag om å begrense ytringsfriheten.

Mile: - Godt at Sp tok til fornuften

- Det er godt at Senterpartiet har tatt til fornuften og trukket det hårreisende blasfemiforslaget. Dette er en seier for ytringsfriheten, sier Kristin Mile i HEF.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2009 kl 10:23

Nå i morges ble det kjent at Senterpartiet trekker det omdiskuterte
forslaget
om å skjerpe forbudet mot blasfemi i straffelovens paragraf
135a (rasismeparagrafen).

Det var en forvirret statsminister som på en pressekonferanse i går
prøvde å forsvare det justisminister Knut Storberget la fram den 19.
desember.

Stoltenberg framholdt at det ikke er slik som alle har trodd, nemlig at Stortinget nå skal fatte et slags rammevedtak om at forbudet mot religionskritikk skal skjerpes i straffeloven.

Han fortalte at dette bare skal "drøftes og ut på bred høring", og at endelig
vedtak eventuelt skal fattes i 2011. Dette til tross for at Justisdepartementet den 19.12 meldte at regjeringen vil foreslå å endre straffeloven slik at den "ivaretar behovet for et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn".

- Det er det jeg sier nå som gjelder. Det eneste Stortinget skal ta stilling til nå, er at dagens blasfemiparagraf skal fjernes, understreket Stoltenberg gjentatte ganger.

Han avviste dermed behovet for å bruke noen "partipisk" i saken, siden fjerning av blasfemiparagrafen er noe alle er enig i.

Uten partipisk, intet vedtak

Denne framleggingen fikk de fleste kommentatorer til å konkludere med at
det i realiteten aldri vil bli noen "beskyttelse av religioner" i den nye
straffeloven.

Det er langt fra noe flertall for en slik lovbeskyttelse. Det er kun Senterpartiet som ønsker dette. Dermed er i realiteten den eneste sjansen for at noe slikt skulle bli vedtatt med dagens sammensetning av Stortinget, at både Ap og SV bruker partipisken.

Anbefaler Stortinget å "ikke gå videre"

Så i dag morges på NRK-programmet Politisk kvarter, kom den endelige konklusjonen. Senterpartiet trekker forslaget.

- Vi må konstatere at prosessen og debatten som nå går, på ingen måte gjenspeiler vårt syn og våre intensjoner som var å utvide ytringsfriheten samtidig som vi skulle ha et vern mot de mest hatefulle ytringer om personers tro og livssyn. Jeg vil derfor anbefale Stortinget å ikke arbeide videre med å utvide hatparagrafen i 2011, sa samferdseldminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Dermed legger hun saken død. Det var Navarsete og Sp som "tvang Ap i kne" i denne saken. Ingen andre ønsket en slik løsning.

- En seier for ytringsfriheten
- Det er godt det ble en lykkelig slutt på dette, og at Senterpartiet tok til fornuften. Det ville ha vært hårreisende hvis Norge hadde vedtatt noe slikt, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Hun synes også det ville ha vært grunnleggende udemokratisk hvis et lite parti som Senterpartiet skulle ha greid å tvinge gjennom noe slikt imot viljen til alle de andre partiene.

Hun ser på utfallet som en seier for ytringsfriheten.

- Hvis nå regjeringen holder det de lover og fjerner blasfemipraragrafen, uten at den blir erstattet av noe lignende noe annet sted i lovverket, innebærer dette en reell og gledelig styrking av ytringsfriheten i Norge, sier Mile.

Hun legger til at dette også gir Norge troverdighet til å kjempe imot de tendensene i FN der muslimske land i stadig større grad jobber for bestemmelser som skal beskytte islam og andre religioner mot religionskritikk.

- Skremmende at Sp fortsatt ikke ser problemet

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, ser også på dagens nyhet som en stor seier. Han synes imidlertid det er skremmende at Navarsete fortsatt ikke later til å se de prinsipielle, menneskerettslige problemene ved det hun har kjempet for.

- Det er tydeligvis ikke de prinsipielle, menneskerettslige sidene ved saken som får henne til å ombestemme seg. Det later heller til at det var de religiøses mening omkring temaet som var utslagsgivende for Senterpartiets leder, sier Brun-Pedersen.

Han konstaterer at de som har påpekt likheten med Senterpartiets leder og de muslimske ledernes holdning i FNs menneskerettighetsråd hatt hatt rett.

- Regjeringens forslag representerte samme type innskrenking av ytringsfriheten som det muslimsk-dominerte Menneskerettighetsrådet i FN har innført i mandatet for Spesialrapportøren for ytringsfrihet, slår han fast.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook