Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Bokredaktør Kristin Oudmayer ble selv mobbet under oppveksten. Historien er med i boka, men du kan lese den allerede nå på bloggen hennes A Curly Life.

Sterke, personlige historier om mobbing

Det startet med en Twitter-melding og endte med rundt 40 mobbehistorier i en bok. - Mange sier det er rart at denne boka ikke er skrevet før, sier bokredaktør Kristin Oudmayer.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Det hele startet en kveld da Kristin Oudmayer satt og så på Tabloid på TV2. I debatten fortalte en mor hva som skjedde da barnet hennes ble mobbet. En del av uttalelsene i programmet fikk Oudmayer til å tenne på alle pluggene.

- Mora fikk høre at det var hennes barn det var noe galt med - at det var datteren, mobbeofferet, som måtte endre adferd. Akkurat da stod vi midt i en slik situasjon selv, der datteren vår ble mobbet. Vi fikk signaler om mye av det samme, og at hennes reaksjoner ble for sterke for omgivelsene. Det er provoserende at det er offeret det er noe i veien med, og ikke mobberen, sier Oudmayer til Fritanke.no.

Provokasjonen ble til engasjement. Oudmayer skrev et blogginnlegg der hun fortalte sin egen mobbehistorie, og fikk mange tilbakemeldinger fra folk som hadde opplevde tilsvarende ting. Da kom bokideen.

- Jeg skrev på Twitter at jeg hadde fått en bokide og spurte etter tips. Arnfinn Pettersen, (rådgiver i Human-Etisk Forbund, red.komm), svarte at dette var en knallgod bokide. Han tok opp saken med Humanist forlag. Forlagsredaktør Bente Pihlstrøm tente på ideen og dermed var arbeidet i gang, forteller hun.

Hele 215 bidrag har hun fått inn, etter å ha spurt etter bidrag på Twitter, Facebook og diverse blogger.

Etter en del runder og utvelgelser, kom historiene på plass. 44 artikler har det blitt. De fleste er personlige beretninger om mobbing fra ulike synsvinkler, både fra oppvekstår og fra voksenlivet. I tillegg har kunnskapsminister Kristin Halvorsen, tidligere Venstre-politiker Olaf Thommesen og Aslak Borgersrud fra rap-gruppa Gatas parlament skrevet bidrag.

- Halvorsen skriver om mobbing som et samfunnsproblem, Thommesen skriver om hvor viktig det er å ha riktige forbilder, mens Borgersrud forteller om en samtale han har hatt med sønnen sin. Ingen av disse har noen personlige mobbeopplevelser å fortelle om, men det er gode artikler likevel, sier Oudmayer.

- Har du ikke tatt livet av deg ennå?

Viktigst er likevel de personlige historiene. Den kjente bloggeren Ida "Virrvarr" Jackson, har skrevet en av dem. Jackson ble selv grovt mobbet i oppveksten. Hun har for lengst lagt ut mobbehistorien på sin egen blogg Revolusjonært roteloft. En av de mer hjerteskjærende scenene går som følger:

- Noen ganger ringte de hjem til meg. De spurte foreldrene mine sukkersøtt om de kunne få snakke med Ida. Så glad jeg var da jeg hørte det var telefon til meg! Kanskje noen ville at jeg skulle være med dem hjem? Være med dem på kino? Kanskje det var Julie, hun hadde smilt til meg et friminutt og snakket et par setninger med meg, kanskje det var
Camilla... Da jeg tok telefonen, kunne jeg høre at det var mange på den andre siden av linja. De hadde telefonen på høyttaler. "Hei, Ida! Vi har en liten klassefest her, vi. Beklager at vi ikke inviterte deg, altså, men du ville bare ødelagt. No offence.". Fnising i bakgrunnen. Jeg hører Julie og Camilla si «"Heeei, Idahahaha!" ... men vi lurte på en ting, skjønner du: Hvorfor har du ikke tatt livet av deg ennå? Jeg mener - det er jo ingen grunn til at du skulle være i live, det ville vel vært bedre for deg om du gikk og hang deg? Neinei, ikke legg på!" Latterbrøl.

- Slike historier er veldig vonde å lese, og det er flere av denne typen. Jeg tror mange vil bli overrasket over hvor ille det kan bli, og få en del aha-opplevelser. Det fikk i hvert fall jeg. Jeg tror disse personlige beretningene kan gjøre noe med vårt syn på mobbing. Ofte snakker man bare om det overordnede - om systemet. Med denne boka vil jeg ha inn de personlige beretningene, og en slik bok har så vidt jeg vet aldri blitt gitt ut før, sier Oudmayer.

Også mobberen bør fortelle

Men det er ikke bare den mobbedes perspektiv som presenteres. Oudmayer har også jobbet hardt for å få historier fra de som stod og så på og ikke grep inn, samt de som stod bak det hele - sjefsmobberne. Historier fra foreldrene til de som mobber har hun også prøvd å få med.

- Det er en historie fra en person som først ble mobbet selv, men som deretter fant ut hvordan han kunne ta igjen, og som dermed endte opp med å bli en mobber selv. Fortellingen er ganske brutal. Andre igjen forteller at de har latt være å gripe inn. De har stått og sett på, og angrer på det.

Oudmayer forteller at det har vært vanskelig å få mobberne i tale.

- Jeg har for eksempel vært i kontakt med en person jeg husker var en mobber. Ikke en person som mobbet meg, men en jeg vet mobbet andre. Men vedkommende ønsket ikke så fortelle historien sin, heller ikke anonymt. Jeg har heller ikke greid å få foreldrene til mobberne i tale. Kanskje greier jeg det hvis denne boka får mye oppmerksomhet og det blir en oppfølgerbok? undrer Oudmayer.

- Hvorfor tror du så mange vegrer seg for å stå fram?

- Skam. Dette er et skambelagt felt, både for de som mobber direkte og indirekte, og for de som blir mobbet. Flere av bidragene i boka er anonyme på grunn av dette. Mange er redde for at ektefeller, arbeidsplassen og venner skal få vite om mobbehistorien. Noen er redde for hevn, og noen er redde for å bli framstilt som ofre i voksen alder. Og mobberne synes selvsagt det hele er ubehagelig og vil bare at det skal glemmes, forteller hun.

Mobbere skjønner ikke hva de har gjort

I en kommentar under Ida Jacksons mobbehistorie forteller en innsender at en av sjefsmobberne hans nylig sendte ham en venneinvitasjon på Facebook.

- For en tid tilbake var O Store Sjefsmobber inne på Facebook og prøvde å legge meg til som venn. Jeg ble kald innvendig, og viste ikke hva jeg skulle gjøre. Så avviste jeg han. Så tok det noen dager, før han på nytt prøvde seg. Da skrev jeg en e-post til han der jeg lurte på om han viste hva han hadde gjort med barndommen min. Siden har jeg ikke hørt fra han, skriver innsenderen.

Kristin Oudmayer synes det virker som om mange mobbere i voksen alder ikke er klar over hva de har gjort.

- Jeg tror egentlig ikke dette eksempelet skyldes ondskap eller frekkhet. Det er rett og slett ubetenksomhet. Det er ikke sikkert mobberen la så mye i det da det pågikk, og etterpå har han fortrengt det. Men dessverre er det mange alvorlige psykiske problemer i voksenlivet som kan skrives direkte tilbake til mobbing i de formative barne- og ungdomsårene. Noen går det bra med mens andre sliter med psykoser, rus, spiseforstyrrelser og problemer med å knytte nære relasjoner gjennom hele livet. Det må mobberne finne seg i at de har et visst ansvar for, sier hun.

Ingen hevnbok

Selv om Oudmayer blir provosert av at offeret blir gitt ansvaret for mobbing, understreker hun at dette ikke må dras for langt heller.

- Selvsagt må offeret kunne ta imot råd. Det står det også en del om i boka. Man må passe seg slik at man ikke misbruker den makten som ligger i offerrollen. Her må det altså være en balanse et sted. Likevel mener jeg det blir feil når alt bare handler om at det er mobbeofferet som skal endre seg. Dette handler om å lære opp barn til å være romslige, og her har både skole og foreldrene et stort ansvar. Det vil alltid være noen som skiller seg ut, og det må unger lære seg å tolerere, sier hun.

Hun understreker at ingen mobbere er navngitt i boka.

- Dette er ikke en hevnbok. Vi har anonymisert alle navn og andre ting som kan identifisere de omtalte for andre enn de som var involvert. Men de involverte vil naturlig nok forstå hvem det dreier seg om. Det er vanskelig å unngå så lenge folk skal få fortelle historiene sine under fullt navn, sier Oudmayer.

- Har du fått henvendelser som tyder på at folk er redde for hva som kan komme fram i boka?

- Jeg har inntrykk av at dette provoserer en del folk - at det blir for nært. De vil helst ikke ha så mye oppmerksomhet rundt temaet. Jeg har blant annet blitt beskyldt for mobbing selv, på bloggen min, bare fordi jeg var uenig med noen og argumenterte mot dem. Så det er ikke tvil om at jeg tråkker på noen ømme tær her, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Fri Tanke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...